Kosmetyczne konserwanty – ile kosztuje niewiedza

Ekologiczne kosmetyki, kosmetyki naturalne, domowe, bio, ziołowe – nazwijmy je dowolnie, wszystkie kojarzone są jako „te lepsze, zdrowsze i bez konserwantów”. Ta opinia jest mylna, bo większość z nich  zawiera konserwanty, np. etanol, kwasy, ekstrakty ziołowe i olejki eteryczne, zapobiegające psuciu się produktu (rozwojowi grzybów, bakterii i pleśni). Takie „konserwanty” uznawane są za naturalne i powszechnie akceptowane.

Tolerujemy też informacje o zawartości konserwantu „ecocert” – to brzmi fachowo i opiekuńczo, ktoś za nas sprawdził, że substancja nie jest szkodliwa i do tego „eko”. Kiedy jednak widzimy na etykiecie „benzoesanu sodu”, włącza się czerwone światło: przecież to trujące! Tymczasem najpopularniejszy konserwant „ecocert” GSB (marka MicroGuard) składa się z benzoesanu sodu i glukonolaktonu – organizacja wydająca certyfikaty ekologiczne zezwala na stosowanie benzoesanu sodu w kosmetykach.

Konserwant „ecocert” GSB – skład:

1.Benzoesan sodu 22-28%

* Benzoesan sodu traktowany jest jako uniwersalny środek konserwujący, dodawany do żywności i kosmetyków. W środowisku kwaśnym przeciwdziała psuciu się produktu. Stężenie dla  kosmetyków 0,2 -0,4%.

2.Glukonolakton 70-80%

* Glukonolakton pozyskiwany jest w procesie biosyntezy z nasion kukurydzy, jest łagodnym kwasem, nawilża, wyrównuje koloryt skóry, poprawia stan skóry z trądzikiem, azs, łuszczycą. Jest to dobry składnik  aktywny toników, kremów, szamponów. Jego ph w 6% roztworze wodnym temp. pokojowa to 3-4 (źródło Mazidła.com)

Sugerowane stężenie konserwantu  GSB w kosmetyku: 0,75% – 2%.

 Ile kosztuje niewiedza? Porównaj cenę konserwantu z ceną glukonoaktonu i benzoesanu sodu. Wystarczy zmieszać.

Dlaczego konserwanty są konieczne?

Kosmetyk z dodatkiem wody i ekstraktów ziołowych to idealna pożywka dla bakterii, grzybów, pleśni – powstają toksyny i jady, zagrażające zdrowiu skóry. Jeśli przygotowujemy kosmetyki do bieżącego użycia (2-3 dni) i są przechowywane w lodówce – można pominąć konserwanty.

Inne kosmetyczne konserwanty – notatki z wykładów z dr.Różańskim:

  • olejek manuka 0,25%
  • olejek eukaliptusowy 0,25%
  • olejek melaleuca (drzewo herbaciane) 0,5%
  • linalol 0,15%
  • nerol o,15%
  • caryophylen 0,1%
  • sorbinian potasu 0,1%
  • alkohol benzylowy 1%
  • benzoesan benzylu 0,5%
  • galusan propylu 0,1%
  • tinctura gallae (nalewka z galasów) 2%
  • kwas galusowy 0,1%
  • kwas octowy od 2%
  • kwas mlekowy od 3%
  • etanol od 4%

Łączenie kilku konserwantów w jednym produkcie to dobry praktyka, ponieważ zakres ich działania jest różny: jedne niszczą bakterie, inne grzyby, czy też zapobiegają jełczeniu olejów. Przykładem łączonej konserwacji jest dostępny w sprzedaży żel aloesowy, konserwowany benzoesanem sodu, sorbinianem potasu i kwasem mlekowym – przepis na szampon aloesowy niebawem, robimy taki na warsztatach Chatka Czarów.

Benzoesan sodu/benzen

Według badań benzoesan sodu wydalany jest z organizmu po kilkunastu godzinach po spożyciu i nie kumuluje się w organizmie. Jednak w obecności kwasu L-askorbinowego, pod wpływem światła, tlenu, może zmienić  się w benzen, substancję rakotwórczą. Podczas kontroli napojów bezalkoholowych w polskich sklepach w roku 2008 aż 18% produktów zawierało ponad 1 mikrogram w litrze napoju, co jest przekroczeniem europejskiej normy. Autorzy raportu zaznaczają jednak, że dziennie pobranie benzenu z powietrza jest kilkadziesiąt razy wyższe:

40 μg na obszarach wiejskich, 80 μg w miastach, 160 μg w wielkich miastach. Kierowcy w miastach pobierają dziennie ponad 250 μg benzenu, natomiast w przypadku osób palących tytoń dzienna dawka absorbowanego benzenu ulega znacznemu zwiększeniu i może wynosić od ok. 450 μg na obszarach wiejskich do ponad 600 μg w dużych miastach

Benzen wykryty został również w nektarze żurawinowym w ilości 8,76 μg/litr (żurawina i borówka to uznane surowce o działaniu leczniczym, zawierające kwas benzoesowy).

14 Responses

  1. Dobrze, że ktoś poruszył ten temat 😉 Drażni mnie gdy wszyscy bez sprawdzenia reagują na wszelkie substancje o nietypowych nazwach lub oznaczone E(…), że beee fuuuj, chemia… podczas gdy spora część dodatków do żywności jest neutralna (np. takie same związki występują w roślinach) lub nawet prozdrowotna, np E300 (kwas askorbinowy) albo lecytyna sojowa 🙂

    PS: Co do żurawiny to gdzieś czytałam, że jest ona bogata w sorbinian potasu i to jemu głównie zawdzięcza swoje antybakteryjne działanie na układ moczowy, z którego jest znana. O benzenie nie słyszałam, mogłabyś podać źródło skąd ta informacja?

    1. Muscario, źródło jest podane pod cytatem, razem z linkiem. Sorbinian znasz z jarzębiny, nie z żurawiny. Masz rację z tą nadmierną wrażliwością na E – podstawą powinno być zrozumienie, nie lęk.

  2. a jakie konserwanty dodać do mydła w płynie , które ma ok pH 8. Czy sorbinian potasu czy alkohol benzylowy?
    Czy może wystarczy sam etanol?
    Będę wdzięczna za pomoc.Zrobiłam mydło w płynie i niestety po 1 miesiącu się zepsuło

    Pozdrawiam

    1. Proponuję 1% olejków eterycznych wypróbować. Odrobina etanolu nie zaszkodzi. Alkohol benzylowy też jest dobry, ale stężenie takie jak olejki, więc lepiej olejki. Np. drzewo herbaciane, eukaliptus i pomarańcza. Z drugiej strony może warto pozostawić pH mydła na nieco wyższym poziomie, wtedy jest samokonserwujące.

  3. Witam! Właśnie kwitnie późna czeremcha. Czy mogę kwiaty zalać gliceryną z kwasem mlekowym. Jeśli tak, to w jakich proprcjach? Pozdrawiam. Ola

  4. Wiem, że nie w temacie, ale przeszukałam już całe Internety – pytanie do specjalistki Inez: Czy olejek z drzewa herbacianego jest bezpieczny spożywczo? Nawet u słynnego dr Różańskiego nie znalazłam takiej informacji, a krążą informacje, że olejek ten pomaga pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. Więc jak z nim jest? Spożywać czy nie?

  5. Dobrze, że tutaj trafiłam, bo pojawiły się pytania i wątpliwości i rozkminy 🙂 Jeśli w obecności kwasu L-askorbinowego kwas benzoesowy zamienia się w benzen, to czy oznacza to, że krem, do którego właśnie chcę dorzucić wit. C powinnam zakonserwować czymś innym niż GSB? Czy, jednak ilość powstałego benzenu będzie tak mała, że raczej homeopatyczna i nie powinnam się nią przejmować?

  6. Moze mi tez cos doradzisz 🙂 przymierzam sie do robienia naturalnych mydel w plynie. Tez juz przeszukalam internety i nie znalazlam nic konkretnego na temat naturalnych konserwantow. Myslalam o tym zeby dodac 2% kwasu cytrynowego (citric acid) do ługu oraz witaminy E do olei. Ale nie wiem co zrobic z faza wodna. Czy takie konserwanty mi wystarcza czy jeszcze musze cos dodac do fazy wodnej? A jesli tak to pewnie moje mydlo przestanie juz byc naturalne? Bede wdzieczna za jakiekolwiek rady. Juz nie wiem co robic

    1. Cześć, nie wiem, jak to wygląda od strony przepisów, dopytaj w grupie Piana Mydlana. Świetnym konserwantem mydeł może być olejek eteryczny, ale to wszystko zależy od finalnego produktu. Zajrzyj do mnie do sklepu, bowiem właśnie wstawiam dzisiaj komponent który może się dla Ciebie nadać, jest to ekocertowy ester, poprawiający jakość tłustych kosemtyków i konserwant/buster konseranwantów. Stosuje się 1%.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *