Jaśmin wosk 50 g

(6 opinii klienta)

30.00 

Jaśminowy wosk kwiatowy to nadal nowość w aromaterapii i branży kosmetycznej. Zdecydowanie warto go poznać. To ekonomiczny sposób na jaśminowy zapach, łatwo się z nim pracuje, a poza tym dobrze wpisuje się on w nurt zrównoważonego gospodarowania zasobami.

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

W sklepie znajdziesz też absolut jaśminu grandiflorum 100%, absolut jaśminu grandiflorum 10%, absolut jaśminu sambac 100% oraz absolut jaśminu sambac 10%.

Jaśmin to roślina lecznicza, ozdobna i aromatyczna od zarania dziejów ceniona w jej rodzimych regionach w Azji i Afryce. Dzisiaj różne gatunki jaśminu możemy spotkać także na południu Europy, a nawet służy im klimat Wielkiej Brytanii! Kwiaty najpiękniej pachną wieczorem i w nocy, dlatego o jaśminie mówi się czasem: „królowa nocy”. Delikatne kwiaty zbierane są do dziś ręcznie, przez wykwalifikowanych pracowników i to najlepiej nocą, kiedy pachną najintensywniej. Potrzeba bardzo wielu kwiatów, aby powstał wosk, bo aż 100 tysięcy na 1 kg wosku! Jaśmin nadal bywa uprawiany przez drobnych rolników, którzy mogą dzięki tej niezbyt wymagającej roślinie utrzymać swoje rodziny.

Wosk jaśminowy – co to takiego

Konkret, wosk, absolut – czym różnią się te formy? Woski kwiatowe są być może jeszcze najmniej rozpowszechnionym produktem aromatycznym. Nie są stosowane w tradycyjnej aromaterapii, która preferuje olejki eteryczne. Jednak z niektórych roślin i ich części nie da się uzyskać olejku eterycznego lub jest to z różnych powodów bardzo nietypowa metoda ekstrakcji. Takim przykładem są właśnie delikatne kwiaty jaśminu. Olejek jaśminowy destylowany nie jest praktycznie produkowany. Najpopularniejszym jaśminowym produktem jest absolut – końcowy produkt ekstrakcji kwiatów przy pomocy rozpuszczalnika jak heksan i potem alkoholu. Jednak zanim powstaje, na wcześniejszych etapach uzyskuje się z kwiatów konkret oraz właśnie wosk.

Konkret jest również dość popularnym produktem perfumeryjnym. W odróżnieniu od absolutu, który najczęściej przypomina olejek eteryczny (forma płynna), konkret ma formę stałą. Powstaje w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikiem np. heksanem. Następnie poddawany jest dalszej obróbce chemicznej, termicznej i mechanicznej. Za pomocą alkoholu, temperatury i filtracji z konkretu usuwane są roślinne woski i pigmenty nadające mu formę stałą. Z absolutem w formie płynnej po prostu łatwiej jest pracować np. aromaterapeutom. Jednak woski i pigmenty to także cenne substancje i warto pamiętać, że ich używanie wiąże się z bardziej zrównoważonym wykorzystaniem zasobów.

Jaśminowy wosk i jak z nim pracować

Jak pracować z woskiem jaśminowym? Jest to dość łatwe – wosk jest miękki. W użyciu przypomina on trochę wosk pszczeli – pozostawia na skórze delikatny, okluzyjny, ale nielepiący się film. Wystarczy użyć go w stężeniu 0,5–2 % dla uzyskania pięknego, jaśminowego zapachu kosmetyku.

Dla walorów zapachowych można go użyć solo lub połączyć w kompozycji z innymi zapachami np. kwiatowymi. Kosmetykom o charakterze emulsji nadaje też delikatny, morelowy odcień.

Ponadto wosk jaśminowy sprawdzi się świetnie jako dodatek np. do kremów, peelingów, emulsji, maseł do ciała, a także do kwiatowych pralinek czy tabliczek woskowych. Więcej informacji znajdziesz we wpisach: Tabliczki woskowe. Zwyczajne, czy z odrobiną magii? oraz Aromatyczny wosk do kominków. Nuty bazy, serca i głowy.

Po więcej wskazówek zapraszamy też do dyskusji i wymiany doświadczeń w grupie Herbiness-Aromastrona na Facebooku.

Naturalny wosk jaśminowy 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Jasminum grandiflorum / Oleaceae

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: ekstrakcja rozpuszczalnikiem (pozostałość po produkcji konkretu i absolutu) kwiatów. Potrzeba aż 100 tys. kwiatów do wytworzenia 1 kg wosku!

Sugerowana trwałość: 10.2024

Opakowanie: słoiczek szklany

Nazwa w języku angielskim: royal jasmin

Zapach: kwiatowy

Nuta:

Dobrze komponuje się z: większością zapachów. W perfumerii krąży powiedzenie, że nie ma zapachu, którego nie da się ulepszyć dodatkiem jaśminu.

Główne składniki: estry długołańcuchowe, kwasy tłuszczowe (głównie palmitynowy, arachidowy i stearynowy) oraz węglowodory

Alergeny: alkohol benzylowy, eugenol, benzoesan benzylu, linalol, izoeugenol

Fototoksyczność: nie

Postać: forma stała, kolor marchewkowy (barwi kompozycję)

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

6 opinii dla Jaśmin wosk 50 g

  1. e.susmenda (zweryfikowany)

    Fantastyczny do kwiatowych tabliczek zapachowych, nadaje ciepłego, beżowego koloru woskowi i pięknie łączy się z innymi kwiatowymi oraz cytrusowymi olejkami

  2. agnei (zweryfikowany)

    Użyłam do pomadki do ust w połączeniu z woskiem pszczelim. Przepiękny zapach, szkoda, że tak szybko się ulatniający. Solo pachnie baardzo mocno, aż przytłaczająco.

  3. Basia (zweryfikowany)

    Rewelacyjny wosk jaśminowy! Niedrogi i skuteczny jak dla mnie. W tym wypadku zapach choć piękny (wiadomo Jaśmin) to jest tutaj na drugim miejscu, gdyż dzięki woskowi pozbyłam się egzemy , z którą borykałam się od 30 lat i nic nie działało tylko wręcz pogarszało stan. Także polecam spróbować , bo warto!!!

  4. Maja (zweryfikowany)

    Piękny zapach i doskonała baza do perfum w wosku – i te walory dla skóry!!

  5. maryblade (zweryfikowany)

    Czekałam aż wróci bo sklepowy herbiduszek podpowiadał mi, że posiadanie go to dobry pomysł. Pewnego dnia robiłam sobie takie małe masełko do rąk, składniki studziły się już w naczyniu… gdy przeczytałam post o wosku. O! tak się złożyło, że miałam go już w domu. Jako, że posiadam naturę nałogowego eksperymentatora w tematach DIY pobiegłam po kawałek wosku i długo się nie zastanawiając dorzucilam do mieszaniny studzacej się na stole. No… Powiem tak, całość nabrała pięknego bursztynowego odcienia. Zrobiłam jeszcze z nim masło do ciała 😊 Jak na razie rewelacja, bardzo ciekawa rzecz, niby zwykła a z drugiej strony fascynująca 😊

  6. Barbara (zweryfikowany)

    Uwielbiam ten wosk, masełka z nim wychodzą piękne bursztynowe, pachnące

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *