Copaiba olejek eteryczny poj. 20 ml

(3 opinie klienta)

47.00 

Olejek copaiba to źródło naturalnych kannabinoidów. Olejek o silnym działaniu, a jednocześnie delikatny dla skóry i błon śluzowych. Wykorzystaj w terapii trądziku, stanów zapalnych, preparatach antybakteryjnych do higieny intymnej. Olejek oferowany aktualnie w sklepie zawiera ponad 60% beta-kariofilenu.

Olejek odpowiedni do aromaterapii.

Również do perfum naturalnych.

Sugerowana trwałość: 01.2023

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek Copaiba – naturalny olejek eteryczny 100% do aromaterapii, wydestylowany z żywicy Copaifera officinalis

Olejek cobaiba – jak stosować i z czym łączyć?

Olejek copaiba do inhalacji i dyfuzora:

  • w stanach zapalnych dróg oddechowych, również przy astmie, z eukaliptusem
  • dla odprężenia, relaksu i dla łagodzenia depresji, z różą, ylang-ylang, bergamotką
  • dla budowania przyjemnej atmosfery z kadzidłowcem, nutami drzew iglastych np. daglezją

 

Olejek copaiba na skórę:

  • przy stanach zapalnych skóry z mirrą, drzewem herbacianym, lawendą
  • stanach zapalnych mięśni, stawów z golterią, imbirowym ekstraktem CO2, plai
  • odpowiedni przy artrozach z golterią, goździkiem, imbirem
  • na rany i skaleczenia z lawendą i drzewem herbacianym
  • na trądzik z lawendą, drzewem herbacianym, geranium
  • poprawia wchłanianie kosmetyków
  • w tym olejku nie ma substancji uznawanych w UE za alergeny
  • nie ma restrykcji IFRA dotyczących stosowania w kosmetykach
  • można stosować punktowo 100% na skórę
  • olejek copaiba na twarz stosuj w stężeniu 1-5% czyli do od 2 do 10 kropli na łyżeczkę kosmetyku bazowego
  • w preparatach na stany zapalne i ból stężenie większe 5-15% (15 ml olejku copaiba zmieszaj z 85 ml oleju migdałowego)
  • olejek nie jest fototoksyczny, czyli możesz używać przed wyjściem na słońce
  • „rozwesela skórę” dzięki aktywowaniu receptorów kannabinoidowych w skórze

 

Na błony śluzowe:

  • przy grzybicach z drzewem herbacianym, geranium
  • do płukania ust z mirrą, bergamotką; możesz przygotować preparat z solubolem, by połączyć bezpiecznie olejki z wodą
  • w żelach do higieny intymnej z paczulą, drzewem herbacianym, lawendą, geranium

 

Olejek copaiba w perfumach:

  • nuta bazy, czyli zapach utrzymuje się długo
  • zapach delikatny, o niskiej projekcji, czyli słabo wyczuwalny
  • jak pachnie olejek copaiba? Delikatnym drewnem i suchym pieprzem, bardzo subtelnie i łagodnie, neutralnie, a przy tym zapach utrzymuje się długo. Przedłuża zapach innych składników kompozycji. To sprawia, że jest idealnym tłem do kompozycji – dobrze łączy się ze wszystkimi olejkami eterycznymi i absolutami. Możesz łączyć z kwiatami, na przykład ylang-ylang, jaśminem, różą. W kompozycji z różą podkreśla głębię i pieprzowe aspekty (copaiba, róża damasceńska + pieprz różowy). Odpowiedni do budowania akordów drewna, kadzidła, kościoła. W parze z mirrą lub olejkiem wetiweriowym sprawia, że zapach mirry czy wetiwerii łagodnieje. Połącz z kadzidłowcem dla nut sakralnych.

 

Olejek copaiba – zastosowanie w badaniach naukowych

Olejek copaiba okiem nauki, czyli co na trądzik i nie tylko:

  • Żel zawierający 1% olejku okazał się skuteczny w leczeniu trądziku. Taki żel możesz zrobić, mieszając olejek eteryczny copaiba z zagęszczonym żelem aloesowym lub hialuronowym, wystarczy 1 kropla copaiba na łyżeczkę żelu.
  • W badaniu klinicznym z 2022 roku potwierdzono przeciwlękowe i uspokajające działanie olejku stosowanego metodą inhalacji. Odnotowano obniżenie m.in. poziomu kortyzolu w ślinie.
  • W badaniu laboratoryjnym na gryzoniach zaobserwowano przeciwzapalny wpływ copaiba w przebiegu astmy.
  • Właściwości olejku wynikają głównie z zawartości beta-kariofilenu, czyli kannabinoidu o szerokim spektrum działania (nie ma właściwości psychoaktywnych, jest w pełni legalny).

 

Olejek copaiba – właściwości

Copaiba  zawiera w swoim składzie beta-kariofilen (ang. beta-caryophyllene, BCP) – to pierwszy znany kannabinoid, który może być pozyskiwany z diety i ma status GRAS, czyli jest na liście dodatków do żywności generalnie uważanych za bezpieczne przez amerykańską FDA. Należy do seskwiterpenów i w diecie nadaje ostrości przyprawom jak pieprz czy goździki. Występuje też w rozmarynie, chmielu i konopiach, a także w pozyskiwanych z nich olejkach eterycznych.

BCP nie jest substancją psychoaktywną. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego przynosi pozytywne rezultaty w chorobach układu kostnego, trawiennego, w depresji, a nawet wykazuje działanie synergistyczne, tzn. może wzmacniać działanie niektórych chemoterapeutyków, na co wskazują badania na liniach komórkowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się szczegółów o działaniu BCP, zajrzyj tutaj.

Więcej na temat olejku eterycznego copaiba, jego składników, w tym kannabinoidów, i zastosowań w monografii: Olejek eteryczny balsamu Copaiba.

Copaiba w aromaterapii, czyli co na ból pleców i nie tylko!

Naturalny olejek copaiba jest ceniony przez aromaterapeutów za łagodność i skuteczność. Sprawdza się nie tylko w problemach skórnych, ale także wtedy, gdy chcemy podziałać na układ ruchu. Stosuj w mieszankach do łagodzenia bóli mięśni i stawów na przykład w połączeniu z olejkiem rumianku niemieckiego lub rzymskiego. Oprócz aromatycznych maści, żeli czy olejków do masażu, fajnym zastosowaniem dla olejku copaiba będzie kąpiel aromaterapeutyczna. Dla poprawy nastroju i ładnego zapachu połącz z olejkami tłoczonymi z cytrusów jak pomarańcza słodka. Więcej o kąpielach aroma dowiesz się z kategorii: olejki do kąpieli.

Olejek eteryczny copaiba a balsam copaiba

Olejek eteryczny copaiba, w skrócie olejek copaiba, to produkt destylacji oleożywicy pozyskiwanej z Copaifera officinalis. Sama żywica bywa nazywana balsamem copaiba. A co znaczy balsam? To pojęcie wieloznaczne. Pochodzi z dawnej farmacji, gdzie balsamum oznaczało postać leku stosowanego zewnętrznie. Drugie znaczenie balsamu to wydzielina roślinna, która w przeciwieństwie do żywicy (resina) dłużej zachowuje postać płynną (Drobnik 2015). To tradycyjne nazewnictwo zachowało się w aromaterapii w nazwie: balsam copaiba czy balsam gurjun. Warto zwracać przy zakupach uwagę, czy kupujemy olejek czy balsam. Balsam ma bogatszy skład i zapach, a olejek będzie łagodniejszy.

Olejek copaiba – terpeny i kannabinoidy

Kannabinoidy to związki chemiczne charakterystyczne dla konopi, zawdzięczające konopiom nazwę i wyizolowane z nich po raz pierwszy w latach 50. XIX. Ich budowę chemiczną zaczęto poznawać od lat 30. XX w. Później odkryto, że kannabinoidy występują także w innych roślinach jak jeżówka purpurowa, pieprz metystynowy czy herbata chińska. Działają na układ endokannabinoidowy (odkryty w latach 90. XX w.). Dzielą się na psychoaktywne i niepsychoaktywne. Jest to grupa zróżnicowana chemicznie i ciągle rosnąca, dzięki postępom nauki. Na układ endokannabinoidowy mogą działać związki terpenofenolowe (CBD), jak i seskwiterpeny (kariofilen). Tak czy owak są to terpenoidy, pochodne terpenów.

Olejek CBD i olejki eteryczne – jak łączyć

Zdaniem niektórych aromaterapeutów olejek copaiba ze względu na naturalną zawartość beta-kariofilenu, który występuje również w konopiach i olejku konopnym, doskonale nadaje się do łączenia z olejkiem CBD.

CBD pozyskuje się z konopi na różne sposoby. Tzw. olejek CBD nie zawiera substancji psychoaktywnych ani innych związków jak terpeny (chociaż najlepiej zawsze sprawdzić skład konkretnego produktu). Możemy jednak dodać do CBD terpeny, które naturalnie występują w konopiach jak kariofilen, limonen czy linalol. Związki te, a zwłaszcza dwa ostatnie, powszechnie występują w olejkach eterycznych np. w olejkach cytrusowych jak olejek pomarańczowy czy w olejku lawendowym.

Nazwa botaniczna / rodzina: Copaifera officinalis / Fabaceae (Leguminosae)

Nazwa w języku angielskim: Copaiba

Kraj pochodzenia / region: Brazylia

Metoda otrzymywania olejku copaiba: olejek eteryczny otrzymuje się w procesie destylacji z parą wodną żywicy copaiba

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Postać: bezbarwny lub jasnożółty płyn o bardzo rzadkiej konsystencji

Gęstość względna: 0,895–0,905 w 20,00 °C

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 24.01.2020: kopaen 3,63%, beta-kariofilen 62,13%, trans-alfa-bergamoten 9,2%, alfa-humulen 8,33%, kopaen 3,6%, germakren D 2,16%, beta-bisabolen 1,3%

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Informacje dodatkowe

Olejek do inhalacji

do dyfuzorów z mgiełką wodną, sprayów aromatycznych, do inhalacji parowej, również w kabinie prysznicowej, do wdychania z miseczki z ciepłą wodą (do miseczki z ciepłą wodą dodaj 3 krople olejku), do kominków aromaterapeutycznych, do osobistych inhalatorków, sztyftów aromatycznych, biżuterii aromatycznej, plasterków aromatycznych, "kropla na poduszkę", do słoiczka z solą (najpierw nasyp sól, następnie dodaj kilka kropli olejku, wąchaj kiedy chcesz, a poźniej zakręć wieczko), do szklanych nebulizatorów

Olejek na skórę

można użyc punktowo na skórę bez rozcieńczania (w sytuacjach awaryjnych), na dolegliwości bólowe 10 ml olejku zmiksuj z 90 ml zagęszczonego żelu aloesowego, odpowiedni do kosmetyków, w olejkach do masażu – zastosuj stężenie 3% czyli około 10 – 15 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego dla osoby powyżej 12 roku życia, dla młodszych odpowiednio mniej kropli, zamiast bazy olejowej, zmiksuj olejek z żelem (na przykład zagęszczonym żelem aloesowym – na trądzik 5 ml oleku w 95 ml żelu)

Olejek dla dzieci

odpowiedni do inhalacji dla dzieci od 3 miesiąca życia: 1 kroplę oleku wlej do miseczki z ciepłą wodą, ustaw ją w kącie pokoju (niezbyt blisko łóżeczka), odpowiedni do masażu dla dzieci od 3 miesiąca życia: 2 krople olejku zmieszaj z 2 łyżkami oleju migdałowego (lub innego roślinnego), dla starszych dzieci więcej kropli

Olejek do kąpieli

przed dodaniem olejku eterycznego do kąpieli rozcieńcz go w oleju roślinnym lub płynie do kąpieli/bazie emulgującej (chodzi o uniknięcie podrażnień), zastosuj 10 kropli na wannę

Przechowywanie olejku

w butelce szczelnie zakręconej, w ciemnym i chłodnym miejscu

przed wyjściem na słońce

ten olejek nie wykazuje właściwości fototoksycznych, czyli można używać na skórę przed ekspozycją na promienie UV

Stosowanie w ciąży

można stosować w ciąży w niewielkiej ilości

z czym łączyć

dla weselszego zapachu połącz z olejkiem bergamotki lub cytryny (propocja 1:1 lub inna dowolna), z niewielką ilością róży lub jaśminu, dla efektu delikatnych kwiatów, zapach bardzo trwały, nuta bazy

3 opinie dla Copaiba olejek eteryczny poj. 20 ml

  1. Adriana Szu (zweryfikowany)

    Copaiba od Inez jest wyrazista, drzewna, ciepła, nawet słodkawa, nie wyczułam nuty cytrusowej jeszcze 😉

  2. Paula Sienkiewicz

    Mam nieodparte wrażenie, że zapach copaiba jest mi bardzo znajomy, przywołujący miłe wspomnienia, których nie potrafię do końca nazwać… Migocze mi w nim świeże drewno, żywica, elegancja, dostojność, delikatność i jeszcze coś nieuchwytnego, co powoduje, że chcę do niego wracać i wracać i wracać…

  3. merka (zweryfikowany)

    Ale cudo, przepadałam na całego 😊
    Znam ten olejek od jakiegoś czasu ale dopiero teraz się z nim zaprzyjaźniłam. W połączeniu z kremem działa cuda. Ten zapach, taki ciepły i balsamiczny a zarazem delikatny otula mnie wieczorami pozwalając mi odpłynąć od brzegu zmartwień i trosk ku wyspie wyciszenia i odpoczynku. Gdybym nie kierowała się (czasami) zdrowym rozsądkiem wlewała bym go do wszystkiego 😊 Uważam że cena za te pojemność świetna!

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.