Koper włoski (fenkuł) olejek eteryczny BIO 10 ml

22.00 

Olejek koprowy z kopru włoskiego, inaczej olejek fenkułowy, ma słodki zapach. Wykazuje też silne działanie:

  • rozkuczowe
  • wykrztuśne
  • ma też działanie estrogenne

 

Sugerowana trwałość: 09.2023

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek koprowy (fenkułowy) z kopru włoskiego – naturalny olejek eteryczny do aromaterapii i perfum 100%

Olejek kopru włoskiego należy stosować ostrożnie nie tylko na skórę. Może on wchodzić w interakcje z lekami, a także wpływać na krzepnięcie krwi i układ hormonalny (hormony płciowe). Nie należy stosować tego olejku podczas ciąży i karmienia piersią, ani u dzieci do lat 5. Ponadto nie wolno go stosować w niektórych chorobach jak nowotwory estrogenozależne czy endometrioza. Poza tym należy unikać stosowania utlenionego olejku na skórę.

Jeden ze składników olejku fenkułowego, estragol, może działać kancerogennie przy długotrwałym podawaniu dużych dawek (badania na gryzoniach).

Nazwa botaniczna / rodzina: Foeniculum vulgare var. dulce / Apiaceae (Umbelliferae)

Kraj pochodzenia / region: Węgry, uprawa bio (organiczna)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną nasion

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

Nazwa w języku angielskim: sweet fennel

Zapach: słodki, przypominający anyżek

Nuta: głowy

Dobrze się komponuje z olejkami: w kompozycjach szyprowych (m.in. cytrusy, żywica czystkowa, paczula, sandałowiec i wetiweria) lub fougère, czyli paprociowych, z lawendą, geranium, bergamotką

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 28.09.2020: anetol 74,31%, alfa-pinen 8,73%, limonen 8,65%

Alergeny wg UE: limonen, linalol

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny lub bladożółty płyn o rzadkiej konsystencji

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 1,25%

 

 

 

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Koper włoski (fenkuł) olejek eteryczny BIO 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.