Limonka olejek eteryczny tłoczony – właściwości

0.00 

Olejek limonkowy pozyskuje się w procesie tłoczenia ze skórek limonki nazywanej też limetką. Ma przyjemny, orzeźwiający cytrusowy zapach. Ma silne działanie – uwrażliwia skórę na działanie promieni słonecznych. Może być to wykorzystywane w terapii chorób skóry przebiegających z utratą pigmentu (pod okiem specjalisty), ale z drugiej strony także wywoływać niepożądane reakcje fototoksyczne na zdrowej skórze wystawionej na działanie promieniowania UV.

Olejek limonkowy bywa też nazywany olejkiem limetkowym.

Olejek limonkowy – właściwości

Jest to olejek tłoczony i ma działanie uwrażliwiające skórę na światło słoneczne. Ryzyko fototoksyczności jest dość wysokie. Więcej na temat fototoksyczności czy raczej fotosensibilizacji przeczytasz w monografii olejku bergamotkowego albo we wpisie: Olejki fototoksyczne – olejki cytrusowe.

Jeśli obawiasz się działania fotouwrażliwiającego i konieczności precyzyjnego rozcieńczania olejku przed zastosowanie np. w kosmetykach, sięgnij po olejki, które nie zawierają składników z grupy furanokumaryn. To właśnie substancje z tej grupy najczęściej odpowiadają za działanie fototoksyczne olejków. Znajdziesz je najczęściej w olejkach cytrusowych tłoczonych ze skórek jak olejek limonkowy.

Jakie olejki cytrusowe tłoczone będą bezpieczne latem? Na przykład olejek pomarańczy słodkiej, w tym olejek pomarańczy czerwonej.

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus x aurantifolia Christm. / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: lime

Metoda otrzymywania: tłoczenie skórek

Zapach: cytrusowy

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: cytrusowymi, lawendą. Generalnie dobrze łączy się z większością olejków eterycznych.

Alergeny: limonen, linalol, cytral (geranial+neral), geraniol

Fototoksyczność: tak

Postać: ciemnozielony płyn

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Limonka olejek eteryczny tłoczony – właściwości”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.