Rumianek niemiecki w jojoba 10% BIO 15 ml

44.00 

Olejek rumiankowy niemiecki 10% destylowany z rumianku niemieckiego i rozcieńczony w jojoba. O pięknej barwie, łagodny, skuteczny i ekonomiczny.

Nazwa botaniczna / rodzina olejku 100%: Matricaria chamomilla, syn. Matricaria recutita, Chamomilla recutita Matricaria  / Asteraceae (Compositae)

Kraj pochodzenia: Niemcy, uprawa organiczna (bio)

Olejek 100% pozyskiwany z: kwitnącego ziela

Sugerowana trwałość: 12.2024

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek rumiankowy niemiecki to jeden z podstawowych olejków w aromaterapii. To dość kosztowny olejek (potrzeba dużo surowca, by go uzyskać), ale olejek rumiankowy niebieski 10% staje się już znacznie ekonomiczniejszy. Ten olejek został rozcieńczony złotym olejem jojoba, dla uzyskania stężenia 10%, czyli zmieszałam 1 g olejku rumiankowego i 9 g jojoba. Ze względu na kolor nazywany jest także rumiankiem niebieskim.

Olejek rumiankowy w kosmetykach i aromaterapii

Mamy też:

olejek rumianku niemieckiego (niebieskiego) bio 100%,

olejek rumianku rzymskiego bio 100%

olejek rumianku rzymskiego bio 10%.

Ale to nie koniec – znajdziesz też nowość, ekstrakt z rumianku CO2. Ma obłędny zapach rumiankowej łąki, a do tego bardzo silne działanie przeciwzapalne, bo oprócz słynnego chamazulenu, zawiera też matrycynę.

Olejek rumianku niemieckiego 10% możesz wykorzystać do tworzenia naturalnych kosmetyków botanicznych o oryginalnym kolorze. Ten właśnie produkt wchodzi w skład Zielonego Panaceum między innymi wraz z olejkiem lawendowym i mandarynkowym. To specjalnie dobrane, łagodne olejki i jako takie jedne z pierwszych wprowadzanych tradycyjnie do aromaterapii dzieci. Znajdziesz go też w kultowej mieszance Lawenda 01.

Co to jest Zielone Panaceum i jak je zrobić? Zajrzyj do wpisu. A więcej inspiracji do tworzenia kolorowych np. niebieskich kosmetyków z olejkami eterycznymi, zajrzyj do wpisu: Czakra gardła – niebieski olejek do masażu (z rumiankiem).

Zobacz też wpis: Olejek rumiankowy – właściwości i zastosowanie w aromaterapii 4 rumianków.

Więcej o właściwościach rumianków, ich zastosowaniu w fitoterapii i identyfikacji botanicznej znajdziesz też w serii wpisów na 1000roslin.pl:

 

Naturalny olejek rumiankowy niebieski 10% w jojoba

Nazwa w języku angielskim: blue chamomile, German chamomile, Hungarian chamomile, sweet false chamomile

Zapach: ziołowy

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z olejkami: bergamotki, mandarynki oraz innymi cytrusami, a także lawendy, szałwii muszkatołowej, geranium. Sprawdzi się też w połączeniu z kwiatowymi olejkami i absolutami: jaśminu, neroli, róży, ylang-ylang. Ponadto stosowany w niewielkich ilościach w ekskluzywnych perfumach, aby uzyskać ciepły efekt we wszystkich fazach.

Mieszanie z innymi olejkami i olejami ma wpływ na kolor olejku, najczęściej takie mieszanki mają kolor zielony.

Fototoksyczność: nie

Postać: niebieski płyn (jest bogaty w azuleny, które nadają mu ten kolor), po rozcieńczeniu zielonkawy

Alergeny kosmetyczne: limonen, linalol

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA