Tatarak olejek eteryczny 10 ml

(2 opinie klienta)

29.00 

Olejek tatarakowy – zapach słodki, jakby drewniany, wilgotny, skórzany, kremowy, bez śladu świeżości. Wyborna nuta bazy, bardzo trwała. Potrafi wzbudzić u niektórych silne emocje.

Nazwa botaniczna / rodzina: Acorus calamus / Araceae

Kraj pochodzenia / region: Indie

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kłącza

Sugerowana trwałość: 04.2024

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny tatarakowy 100%

 Nazwa w języku angielskim: calamus, European calamus, sweet flag

Zapach: skórzana-drzewny; to zapach słodki, jakby drewniany, wilgotny, skórzany, kremowy, bez śladów świeżości, cyneolu lub kamfory. Wesoły opis od Stefana Artctandera: zapach ciężarówki rozwożącej mleko (milk-truck odor) lub zakładu szewskiego 

Nuta: bazy; z biegiem czasu zyskuje na słodkości, wyborna nuta bazy, bardzo trwała

Dobrze komponuje się z olejkami: ylang-ylang, labdanum (żywicą czystkową) oraz olejkami przyprawowymi: cynamonem, kardamonem, imbirem

Główne składniki: shyobunony 23-32%, beta-azaron 8-19%

Fototoksyczność: nie

Postać: dość gęsty, bursztynowy płyn

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a):

Do pobrania:

Olejek tatarakowy – zastosowanie

Tatarak ma bardzo długą i bogatą tradycję zastosowania jako roślina aromatyczna. W Ajurwedzie, tradycyjnym systemie medycznym z Indii, stosowano go m.in. do kąpieli aromatycznych. Łodygi służyły do wytwarzania kadzideł i aromatyzacji pomieszczeń. Podobnie aromatyzowano budynki, zwłaszcza sakralne, w średniowiecznej Europie, ale zwyczaj używania w kościołach tataraku przetrwał niekiedy do dziś.

Tatarak służył w starożytności do wyrobu perfum. Pojawia się w tym charakterze już w papirusie VI z biblioteki Chestera Beatty’ego datowanym na około 1300 r. p.n.e. W Biblii tatarak wymieniany jest jako składnik oleju do namaszczania. Jednak najciekawszym zastosowaniem perfumeryjnym wydaje się dodatek tataraku do perfum szyprowych, które pojawiły się nie gdzieś w XIX w., ale już w czasach wypraw krzyżowych! Więcej o perfumach szyprowych dowiesz się ze wpisu: Chypre – czy kategoria perfumeryjna znajduje zastosowanie w aromaterapii? oraz na kursie perfum naturalnych online – perfumy chypre.

Ponadto warto wiedzieć, że tatarak występuje nie tylko w różnych chemotypach, ale także cytotypach. Co to takiego i jakie są w ogóle zalecenia bezpieczeństwa dla olejku tatarakowego dowiesz się ze wpisu na 1000roslin.pl: Tatarak – ajurwedyjski afrodyzjak, najstarsze perfumy szyprowe na świecie i pachnące kościoły.

Olejek tatarakowy na włosy?

Olejek eteryczny tatarakowy do szamponu do włosów to nie jest najlepszy pomysł. Ze względu na zawartość azaronów objęty jest restrykcjami IFRA, które praktycznie uniemożliwiają dodanie go do szamponu (zwłaszcza jeśli planujesz legalną sprzedaż). Więcej o zaleceniach IFRA dowiesz się np. z Kursu aromaterapii 7 czakr – niebieski.

Jeśli planujesz robić kosmetyki do włosów lub preparaty o działaniu terapeutycznym, możesz rozważyć też przygotowanie odwaru lub nalewki zgodnie z zaleceniami dawnej fitoterapii. Inspirujące receptury znajdziesz na blogu dr. Różańskiego we wpisie: Tatarak – Acorus calamus.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

2 opinie dla Tatarak olejek eteryczny 10 ml

  1. Justyna Makulec

    albo go pokochasz, albo znienawidzisz 😉 ja jestem team tatarak love, uwielbiam wszelkie nadrzeczne klimaty, tutaj dominuje dla mnie zapach świeżo przełamanego kłącza napęczniałego zielenią i wilgocią (mdlące nuty przypalającego się mleka też są, tak…)

  2. Ela Sus

    Ja zdecydowanie lubię jego wielowymiarowość, ziemistość, zapach starego skórzanego paska i wspomnienie dziecięcych wypraw kajakiem. Pasuje mi łączenie tataraku z olejkami z iglaków, jako nuta bazy

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.