Kokos ekstrakt CO2 select BIO poj. 5 ml

36.00 

Na stanie: 4

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Kokos ekstrakt CO2 100% select BIO

Nazwa botaniczna / rodzinaCocos nucifera / Arecaceae

Nazwa w języku angielskim: coconut CO2 extract

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: ekstrakcja rozpuszczalnikiem

Pozyskiwany z:

Sugerowana trwałość: 07.2022

Data produkcji:

Opakowanie:

Rodzina zapachowa: owocowa; zapach typowy dla orzecha kokosowego

Nuta:

Dobrze komponuje się z:

Główne składniki:

Alergeny kosmetyczne:

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność:

Postać:

Temperatura zapłonu: °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Kokos ekstrakt CO2 – chcesz wiedzieć więcej?

W sklepie znajdziesz też inne ekstrakty CO2 np. ekstrakt kawy arabskiej.

Ekstrakty CO2 to relatywni nowy typ ekstraktu roślinnego. Powstają one w wyniku ekstrakcji materiału roślinnego nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla pod odpowiednim ciśnieniem staje się płynny i może zostać użyty do ekstrakcji materiału roślinnego. Uważany jest on za bezpieczny rozpuszczalnik.

Innym typem ekstraktu są absoluty, które ekstrahuje się najczęściej za pomocą heksanu i alkoholu etylowego. Zaleta ekstraktów CO2 to brak nawet śladowych ilości rozpuszczalnika chemicznego w produkcie końcowym. Dla niektórych zaletą będzie także to, że ekstrakty CO2 są bliższe składem samej roślinie, gdyż w odróżnieniu od olejków eterycznych destylowanych, składniki ekstraktu CO2 nie zostały poddane działaniu wysokiej temperatury.

Istnieją dwa główne typy ekstraktów CO2, select i total. W pierwszym przypadku dwutlenek węgla jest pod niższym ciśnieniem i tylko lotne molekuły w nim rozpuszczalne przechodzą do produktu końcowego. Taki typ ekstraktu przypomina olejek eteryczny czy absolut, chociaż może zawierać także cięższe molekuły, przez co zapach jest bliższy roślinie niż olejkowi.

Do otrzymania ekstraktu typu total potrzeba wyższego ciśnienia. Tego typu ekstrakty zawierają wszystkie molekuły rozpuszczalne w dwutlenku węgla, nie tylko lotne, ale także tłuszcze czy woski roślinne. Są one gęstsze i często o intensywniejszym kolorze niż destylaty.

Oferowany tutaj ekstrakt kokosowy to typ select. Pochodzi z uprawy organicznej (bio).

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kokos ekstrakt CO2 select BIO poj. 5 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *