Mirra z Namibii olejek eteryczny (omumbiri)

56.00 

Na stanie: 3

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń
SKU: MirraN Kategoria: Tagi: ,

Opis

Mirra z Namibii to nowość w perfumerii naturalnej, w której stosuje się olejek eteryczny otrzymywany z tej cennej żywicy. Jednak to nowość tylko dla nas – w Namibii kobiety z plemienia Himba stosują ją w tradycyjnej pielęgnacji od bardzo dawna. Mirra z Namibii jest naprawdę fascynująca i warta bliższego poznania!

Naturalny olejek eteryczny z mirry z Namibii 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Commiphora wildii / Burseraceae

Nazwa w języku angielskim: Namibian myrrh

Kraj pochodzenia / region: Namibia

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: żywicy

Sugerowana trwałość: 08.2023

Data produkcji: 06.2021

Opakowanie: buteleczka szklana

Rodzina zapachowa: żywiczna; pachnie zaskakująco świeżo, przypomina wręcz zapach kadzidłowca

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z: zapachami intensywnymi, ciężkimi, wręcz duszącymi. Brak jej trwałości – chociaż popularna C. myrrha to nuta bazy, to C. wildii jest nutą serca. W kompozycjach jest bardzo przydatna – pozwala wprowadzić nuty powietrza, wiatru i wrażenie przestrzeni.

Główne składniki: alfa-pinen 20-50%, beta-pinen 5-10%, para-cymen 1-5%, terpinen-4-ol 1-5%, gamma-terpinen 1-5%

Alergeny kosmetyczne: limonen 0,1-1%

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność:

Postać: żółty płyn

Temperatura zapłonu: 18 °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Co to jest mirra?

Mirra, kadzidło i złoto – te słowa znamy bardzo dobrze. Ale czym było biblijne kadzidło i mirra? Były to grudki żywicy, które nazywa się mirrą, czyli żywica balsamowca, oraz kadzidło, czyli żywica kadzidłowca. W czasach biblijnych po prostu nie istniała na tyle zaawansowana aparatura do destylacji, aby wytworzyć z nich olejki eteryczne, jakie znamy ze współczesnych sklepów. Takie grudki żywicy można było używać jako kadzidła np. w słynnej mieszance kyphi, rozcierać, macerować, dodawać do napojów i tradycyjnie robi się to do dziś, ale obecnie mamy też do dyspozycji olejki eteryczne i hydrolaty – produkty destylacji żywic.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o historii zastosowania mirry na przestrzeni wieków i różnych kultur oraz o jej roli w aromaterapii zajrzyj do monografii mirry. Ale, tutaj drobna uwaga, wpis dotyczy innego gatunku, Commiphora myrrha, najbardziej popularnego we współczesnej aromaterapii. Ten olejek znajdziesz w sklepie tutaj.

Więcej o najsłynniejszym kadzidle starożytności, kyphi, dowiesz się z kursu: Olejki eteryczne – jak używać bezpiecznie, którego pierwsza część dostępna jest nieodpłatnie. A o historii, zastosowaniach i właściwościach zdrowotnych kadzidła przeczytasz więcej we wpisie na 1000roslin.pl. Zajrzyj też do wpisu: Kadzidłowiec – afrykańskie podróże, z którego dowiesz się więcej o pozyskiwaniu i ekologii kadzidłowców. Na deser masz jeszcze całą kolekcję kadzidłowców w Herbisklepie.

Mirra – właściwości

Właściwości mirry ceniono od starożytności, a dzisiaj jej miejsce po części zajął olejek mirrowy. W fitoterapii i aromaterapii uważa się go za łagodny i powlekający. Doskonale pielęgnuje skórę, goi rany, działa jak emolient. Więcej o działaniu terapeutycznym mirry przeczytasz na blogu dr. Różańskiego. A jeśli planujesz przygotować własne kosmetyki z olejkami eterycznymi, zajrzyj po inspirację do wpisu: Ile olejków eterycznych do kremu? Kosmetyki aromatyczne.

Jednak właściwości mirry i olejku mirrowego to nie tylko domena terapii naturalnych. Oferowany tutaj olejek mirry z Namibii ma szczególną rolę we współczesnej perfumerii naturalnej oraz w tradycyjnej społeczności Himba z Namibii.

Mirra z Namibii (omumbiri) – skarb kobiet z plemienia Himba

Himba to lud pasterski zamieszkujący region Kunene w Namibii, który żyje nadal w tradycyjny sposób. Ze względu na warunki pustynne jego przedstawiciele, a zwłaszcza kobiety rozwinęły specjalne rytuały pielęgnacyjne, które nadają im charakterystyczny wygląd. Podstawą jest pokrywanie skóry i włosów, a nawet ubrań i biżuterii, specjalną pastą o nazwie otjize, która jest mieszanką masła i czerwonej ochry, często z dodatkiem aromatycznej żywicy. Aromatyczna żywica pochodzi z różnych gatunków jak z gatunku Commiphora wildii Merxm. (omumbiri) lub Commiphora multijuga (omuzumba).

Kobiety Himba praktykują także suche kąpiele w aromatycznym dymie. Rytuał jest dość prosty, wystarczy naczynie, do którego wkłada się aromatyczne składniki (żywice, gałązki balsamowca) i węgielki. Następnie należy pochylić się nad miską i ewentualnie przykryć, żeby doprowadzić do szybszego rozgrzania i pocenia się. Suche kąpiele mają znaczenie pielęgnacyjne i zdrowotne.

Żywica omumbiri pozyskiwana jest ze stanu naturalnego, a jej eksploatacja podlega nadzorowi organizacji pozarządowej, Integrated Rural Development and Nature Conservation (IRDN), której misją jest polepszenie warunków życiowych i socjo-ekonomicznych społeczności wiejskich w Namibii z uwzględnieniem cennych zasobów naturalnych kraju. Organizacja działa w ramach bardzo progresywnych przepisów prawnych obowiązujących w Namibii. Pozyskiwanie żywicy jest tradycyjnie zadaniem kobiet i dochód z jego sprzedaży ma wspierać ich pozycję.

Fragment pochodzi z e-booka: “Kąpiele Leśne 2”. Więcej o kąpielach leśnych przeczytasz we wpisie: Leśne monografie, a na tym filmie zobaczysz, jak wygląda tradycyjny zbiór mirry z Namibii i pielęgnacja kobiet Himba.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Mirra z Namibii olejek eteryczny (omumbiri)”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *