Kocanki włoskie olejek eteryczny BIO poj. 5 ml (Korsyka)

110.00 

22 w magazynie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny kocanek włoskich 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Helichrysum italicum / Asteraceae (Compositae)

Nazwa w języku angielskim: immortelle, everlasting, helichrysum, curry plant

Kraj pochodzenia / region: Francja, uprawa organiczna (bio)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Olejek pozyskiwany z: kwitnącego ziela kocanek włoskich (Helichrysum italicum)

Trwałość partii: 12.2022

Data destylacji:

Opakowanie:

Rodzina zapachowa: ziołowa

Nuta: bazy

Dobrze się komponuje z olejkami: ruty, rumianku, cytrusami, olejkami z wysoką zawartością geraniolu, nerolu, a także z labdanum, lawendą, mimozą, mchem dębowym, szałwią muszkatołową

Główne składniki: alfa-pinen 22%, gamma-kurkumen 10%, acetat nerylu 6%, beta-selinen 6%

Alergeny wg UE: limonen, linalol, citral, benzyl cinnamate, geraniol

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę: wg Tisseranda / Younga 1,7% lub wg IFRA 1,2% dla produktów pozostających na skórze

Fototoksyczność: nie

Postać: bladożółty, tłusty płyn

Temperatura zapłonu: 53,00 °C

Gęstość względna: 0,880 – 0,920 w 20,00°C

Olejek kocanek włoskich – chcesz wiedzieć więcej?

Olejek eteryczny otrzymywany jest najczęściej z kocanek włoskich (H. italicum lub synonimicznie H. angustifolia) albo H. stoechas. Występują też podgatunki H. italicum, z których pozyskuje się olejki eteryczne: H. italicum subsp. italicum oraz subsp. microphyllum. Bardzo często zbierane i przetwarzane są one razem.

Poszczególne olejki kocanek bardzo trudno jest rozróżnić, podobnie jak same rośliny w obrębie gatunku i podgatunku. Nawet botanicy nie są do końca zgodni co do podziału i nomenklatury (niektórzy uważają H. angustifolia za synonim, ale tylko H. italicum subsp. italicum). Ponadto warto wiedzieć, że nieco nietypowa nazwa w liczbie mnogiej, kocanki włoskie, jest prawidłowa w języku polskim.

Więcej o tym olejku eterycznym dowiesz się w monografii: Olejek eteryczny kocanek włoskich. Przeczytasz w nim, z jakich roślin produkuje się olejek kocankowy, czym różnią się poszczególne olejki oraz jakie mają składniki i zastosowanie.

Olejek eteryczny kocanek włoskich w kosmetykach

Olejek kocankowy jest szczególnie cenny i dobroczynny dla skóry, więc warto wykorzystać go w kosmetykach. Eteryczny olejek kocanek włoskich hamuje rozpad elastyny i kolagenu. Pod wpływem różnorodnych czynników, w tym działania promieni słonecznych, dochodzi do aktywacji enzymów kolagenazy i elastazy. Prowadzi to rozpadu kolagenu i elastyny, w efekcie pojawiają się oznaki starzenia skóry (czyli zmarszczki i utrata jędrności). Olejek kocanek włoskich hamuje enzymy kolagenazę i elastazę. Podobne właściwości mają olejki mirrowy, palmaroza, elemi, kadzidłowiec oraz absolut jaśminowy. Jeśli barierą jest cena, można spróbować też hydrolatu, a nawet innych kocankowych przetworów.

W sklepie dostępny również olejek w stężeniu 10% z olejem nośnym jojoba.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie klientów:

Tak cudownie pachną słońcem, dymem i rozgrzaną ziemią.

Agata