Davana olejek eteryczny 5 ml

58.00 

To olejek o intensywnym, wymagającym zapachu:

  • otwiera się musującymi nutami cydru, potem owoce i zioła (nuta głowy, ale bardzo trwały)
  • antydepresant, przy stresie, wyczerpaniu nerwowym i fizycznym;
  • przy stanach zapalnych dróg oddechowych,
  • stosowany jest przy napięciu miesiączkowym, menopauzie i jako afrodyzjak.

 

Sugerowana trwałość: 12.2025 r. Przechowuj w zakręconej buteleczce.

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek davana – naturalny olejek eteryczny 100% wydestylowany z bylicy o nazwie davana Artemisia pallens.

Artemisia pallens to bylica, która rośnie na południu Indii i osiąga 45-60 cm wysokości. Pokryta jest drobnymi, srebrzystymi włoskami. Ma niewielkie, zielononiebieskie liście i żółte kwiaty.Olejek davana, destylowany z A. pallens, od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnym systemie medycznym wywodzącym się z Indii, czyli w Ajurwedzie. Samo ziele spożywa się tam i wykorzystuje do celów rytualnych.

  • olejek davana ma  trwały i złożony zapach
  • najpierw pachnie winem musującym, cydrem
  • później owocami
  • z olejkami cytrusowymi pachnie morelami, dżemem truskawkowym
  • rozwija się w zapach ziołowy
  • im mniej użyjesz, tym lepiej pachnie
  • bardzo wydajny olejek

 

Olejek davana jak stosować?

Do perfum, kosmetyków, maści, dyfuzora

Więcej na ten temat przygotowałam w opisie olejku davana na blogu.

Davana jak pachnie?

To jest super ciekawy zapach, przy czym im bardziej rozcieńczony, tym łatwiejszy w odbiorze. Naprawdę, wystarczy kropelka, by zmienić 1 ml olejku pomarańczowego w owocowy koktajl z mango albo wprowadzić nuty wina musującego do szamponu (podobne nuty musujące możesz uzyskać olejkiem koniakowym).

Nazwa botaniczna / rodzina: Artemisia pallens / Asteraceae (Compositae)

Nazwa w języku angielskim: davana

Kraj pochodzenia: Indie

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: ziela w pierwszej fazie kwitnienia

Sugerowana trwałość: 05.2025

Opakowanie: buteleczka szklana 5 ml z kroplomierzem i „bezpieczną” zakrętką CRC (trzeba przycisnąć i przekręcić). Produkt ma status substancji naturalnej i oznakowany jest zgodnie z wymaganiami (zobacz kartę charakterystyki)

Rodzina zapachowa: owocowa; zapach słodki, nieco cytrusowy i ziołowy.

Nuta: to trwały zapach, ale najbardziej ceniony za musujące akcenty w nucie głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: wszelkimi cytrusami, szczególnie z pomarańczą i tangerynką, z kwiatami jak ylang-ylang, z miętą, rozmarynem, nadaje owocowy charakter medycznym zapachom, nawet drzewku herbacianemu

Główne składniki: davanon i jego różne formy chemiczne, nerol , geraniol, kamfen, cynamonian cynamylu, kariofilen, kadinen, linalol, davanofuran

Alergeny wg UE: geraniol, linalol

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 30%

Fototoksyczność: nie

Postać: płyn ciemnożółty do bursztynowego, gęstnieje z upływem czasu

Temperatura zapłonu: 91 °C

Gęstość względna: 0,940-0,985 w 25 °C

DO POBRANIA: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA