Pieprz różowy olejek eteryczny BIO poj. 10 ml

39.00 

Olejek pieprzu różowego to ulubieniec twórców perfum. Buduje eleganckie akordy głowy, szczególnie w parze z zapachami kwiatów.

Nazwa botaniczna / rodzina: Schinus terebinthifolia / Anacardiaceae

Kraj pochodzenia / region: Madagaskar, uprawa organiczna (bio)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

19 w magazynie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek eteryczny pieprzu różowego pachnie tak atrakcyjnie, że stał się gwiazdą nowoczesnej perfumerii. Ma zapach łagodniejszy od zapachu pieprzu czarnego, w którym można wyczuć bardzo atrakcyjne nuty kwiatowe.

Naturalny olejek eteryczny pieprzu różowego 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Schinus terebinthifolia / Anacardiaceae

Nazwa w języku angielskim: rose pepper, pink pepper

Kraj pochodzenia / region: Madagaskar, uprawa organiczna (bio)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: owoców (nasion)

Opakowanie: buteleczka szklana

Sugerowana trwałość: 

Zapach: kwiatowy, z nutami korzennymi

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: kwiatowymi, z cytrusami i wszelkim drewnem, a także ambrą i piżmem. Poza tym świetnie spisuje się obok olejków uzyskanych z przypraw, bo nadaje im bardziej kwiatowego wymiaru. Dodatkowo energetyzuje kompozycję. Ponadto w nucie głowy ma lekko cytrusową świeżość, która budzi skojarzenia z iglakami (i pieprzem czarnym), a następnie rozwija cukrowe i suche nuty z kwiatowym podtekstem. Klasyka w parze z olejkiem lub absolutem różanym, tak jak w mieszance Róża 04.

Główne składniki wg chromatogramu z 22.09.2020: alfa-fellandren 25,44%, alfa-pinen 20,22%, sabinen 13,22%, limonen 7,06% beta-fellandren 5,64%, germakren D 5,39%

Fototoksyczność: nie

Postać: płyn od jasnożółtego do zielonkawego

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): brak ograniczeń

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Pieprz różowy – właściwości

Pieprz różowy ma wiele wspólnego z zapachem pieprzu czarnego, jednak po świeżych nutach przyprawowych pojawiają się nuty kwiatów. Takie czary. To właśnie ten pieprz zawrócił w głowie twórcom perfum i zyskał miano „zapachu naszych czasów’. Jeśli chcesz dowiedzieć się o nim więcej, zobacz monografię: Olejek pieprzu różowego.

Olejek pieprzu różowego zawiera sporą porcję fellandrenu. To molekuła dobrze znana absolwentom kursów doktora Henryka Różańskiego. Po więcej informacji na temat właściwości fellandrenu zapraszam do grupy Herbiness-Aromastrona na FB.

Ten olejek to także gwiazda perfumerii. Używamy go na kursach perfumerii naturalnej w Akademii Herbiness. Jest też jednym z ulubionych składników akordu głowy samej Mandy Aftel, czyli ikony perfumerii naturalnej.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pieprz różowy olejek eteryczny BIO poj. 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *