33.00 

Olejek kolendrowy z nasion ma dość łagodny, świeży zapach.

Dodaje energii kompozycjom zapachowym, jest też:

  • uspokajający
  • przeciwbólowy
  • trawienny
  • odstrasza komary
  • przeciw starzeniu skóry
  • może nawet obniżać ciśnienie przez hamowanie ACE

 

Sugerowana trwałość: 12.2026 r. Przechowuj w chłodnym miejscu w zakręconej buteleczce.

 

 

Pozostało tylko: 5

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek kolendrowy z nasion zdecydowanie zasługuje na uwagę. Nic się nie martw, on nie pachnie liśćmi kolendry (one wzbudzają niechęć wielu osób).

To spokojna, świeża, jasna nuta głowy, nieco podobna do olejku Ho (ale bardziej ziołowa). Gdyby była porą roku, byłaby wiosną. A jeśli kolorem, to srebrnym.

Ze względu na skład, konkretnie wysoką zawartość linalolu, ma działanie i zastosowanie podobne do olejku lawendowego.

Olejek kolendrowy w badaniach:

  • przeciwbólowy
  • uspokajający
  • na grzyby z gatunku Candida, szerokie spektrum antybakteryjne
  • antyoksydant, ochronny na komórki nerwowe i na wątrobę
  • przeciwstarzeniowy dla skóry
  • trawienny, w tym żółciopędny
  • repelent na komary, również owadobójczy

Olejek kolendrowy w aromaterapii

  • trawienny, na dyspepsję, nudności i wzdęcia
  • stymuluje apetyt
  • na bóle mięśni i artrozy
  • tonik nerwowy, na wyczerpanie i zmęczenie

Dane techniczne

Naturalny olejek eteryczny kolendry 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Coriandrum sativum / Apiaceae (Umbelliferae)

Nazwa w języku angielskim: coriander seed

Kraj pochodzenia / region: Mołdawia

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną nasion (botanicznie owoców)

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml z kroplomierzem i „bezpieczną” zakrętką CRC (trzeba przycisnąć i przekręcić). Produkt ma status substancji naturalnej i oznakowany jest zgodnie z wymaganiami (ma piktogramy)

Zapach: świeży, nuta głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: szałwii muszkatołowej i bergamotki w wodach kolońskich ze względu na ciepło i słodycz olejku kolendry. Ponadto z jaśminem, a także w perfumach orientalnych z kadzidłowcem i cynamonem. Sprawdzi się także w kompozycjach z neroli, petitgrain, sandałowcem, cyprysem, ylang-ylang, imbirem, a także olejkami o wysokiej zawartości cytronellolu i nerolu oraz w perfumach tytoniowych.

Główne składniki wg chromatogramu: linalol 66,95%, alfa-pinen 9,01%, gamma-terpinen 4,98%, kamfora 4,51%, 1,8-cyneol+limonen 3,33%

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny lub bladożółty płyn

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 40% (ze względu na zawartość geraniolu)

Status GRAS: Olejek ma status GRAS  (Generally Recognized As Safe — ogólnie uznane za bezpieczne), czyli jest uznawany przez FDA (The United States Food and Drug Administration — Agencja Żywności i Leków) za bezpieczny dodatek do żywności.

Alergeny: tak

Do pobrania: certyfikat alergenów