Róża damasceńska – ABSOLUT różany 100%

110.00 260.00 

Wyczyść
Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Róża – absolut ten pochodzi z krajów jak Turcja, które słyną na cały świat z aromatycznych upraw. W przeciwieństwie do destylowanego olejku eterycznego ma bogatszy skład, zapach, a nawet kolor. Wszystko wynika z innej technologii produkcji. Dowiedz się więcej o tym cennym dla aromaterapii i naturalnej perfumerii składniku.

Róża damasceńska absolut 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Rosa x damascena Miller / Rosaceae

Nazwa w języku angielskim: rose Damask

Kraj pochodzenia / region: Bułgaria, Maroko, Turcja; produkcja Francja

Metoda otrzymywania: ekstrakcja rozpuszczalnikiem (może zawierać do 2% etanolu)

Pozyskiwany z: kwiatów

Sugerowana trwałość: 08.2022

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka szklana; uwaga, obie pojemności (2 i 5 ml) znajdują się w buteleczce o poj. 5 ml

Rodzina zapachowa: kwiatowa

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z: jaśminem i zapachami korzennymi, a także ze składnikami baz różanych, goździkowych, orientalnych, kwiatowych, paprociowych, szyprowych i innych. Generalnie dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami kompozycji.

Składniki: zawiera metyloeugenol (0,615%)

Alergeny kosmetyczne: cytronellol 6,14%, geraniol 2,12%, eugenol 0,9%, alkohol benzylowy 0,46%, farnezol 0,32%, cytral (geranial+neral) 0,16%, limonen 0,05%, benzoesan benzylu 0,02%

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę: 3,3% (wg Tisseranda i Younga – limit wyliczony na podstawie zawartości metyloeugenolu w tym produkcie i limitu dermalnego dla tego składnika wynoszącego 0,02%)

Fototoksyczność: nie

Postać: czerwonopomarańczowy gęsty płyn, może krystalizować, co jest naturalnym zjawiskiem – należy go wtedy ogrzać w kąpieli wodnej

Temperatura zapłonu: 102 °C

Gęstość względna: 0,970-0,995 w 20,00°C

Róża i różne aromatyczne produkty

W sklepie znajdziesz także absolut różany 3%, a także olejek eteryczny różany 100% oraz olejek eteryczny różany 3% w medium oleju jojoba. Ponadto znajdziesz tu inne absoluty m.in.: absolut lawendowy, absolut jodłowy, absolut jaśminowy, absolut mchu dębowego 50% i absolut tytoniowy.

Absolut różany otrzymywany jest w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikiem, najczęściej heksanem. Najpierw powstaje konkret (twarda mieszanina pigmentu, wosku i związków zapachowych), a w wyniku dalszej ekstrakcji z alkoholem i po jego odparowaniu otrzymujemy płynny absolut różany. Ma on intensywny kolor i zapach. Więcej o różnicach między olejkiem i absolutem różanym przeczytasz we wpisie na 1000roslin.pl: Róża – attar, Otto, olejek i absolut. Z notatek aromaterapeutki. Jednak olejek, absolut czy hydrolat to nie wszystko, co możesz uzyskać z tych pięknych i wonnych kwiatów. W warunkach domowych możesz przygotować aromatyczną pomadę tradycyjną techniką enfleurage. Dowiedz się, jak to zrobić i zajrzyj do wpisów o enfleurage na ciepło oraz enfleurage na zimno.

 Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Informacje dodatkowe

pojemność

,

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Róża damasceńska – ABSOLUT różany 100%”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *