Ambrette (piżmian właściwy) ekstrakt CO2 poj. 5 ml

125.00 

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Ambrette (piżmian właściwy) ekstrakt CO2 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Abelmoschus moschatus, syn. Hibiscus abelmoschus / Malvaceae

Nazwa w języku angielskim: ambrette seed, musk seed

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: ekstrakcja CO2

Pozyskiwany z: nasion

Sugerowana trwałość: 03/2022

Data produkcji: 03/2021

Opakowanie: buteleczka szklana

Rodzina zapachowa: zwierzęca; zapach jest intensywny, początkowo kojarzy się z roślinną wegetacją, ale kiedy te nuty się ulotnią, pozostaje zapach czystego ambretolidu, czyli piżmowy. Jest bardzo trwały. Polecam w maleńkiej ilości, ale… do wszystkiego 😉

Nuta:

Dobrze komponuje się z: różą, neroli, sandałowcem

Główne składniki:

Alergeny kosmetyczne: farnezol 1,1%, limonen 0,02%

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać: bladożółta gęsta masa, zastyga w zimnie. W kąpieli wodnej staje się płynny i można z nim wygodnie pracować za pomocą pipety. W roztworze alkoholowym nie przybiera klarownej postaci. Najlepiej po maceracji perfum jeszcze je przefiltrować, jeśli zależy Ci na klarowności. Ten dość intensywny efekt mglistego roztworu powoduje charakterystyczna obecność kwasu palmitynowego.

Temperatura zapłonu: °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Ambrette ekstrakt CO2 – chcesz wiedzieć więcej?

Oferowany tu ekstrakt CO2 jest ekonomiczniejszy niż olejek czy absolut. To doskonała możliwość do zapoznania się z zapachem piżma bez widma bankructwa.

Piżmian właściwy nosi też nazwę ketmia piżmowa. To jednoroczna roślina tropikalna występująca i uprawiana głównie w niektórych regionach Azji i Australii. Substancje aromatyczne zawierają nasiona, a konkretnie ich otoczki. Trudno oddzielić je od nasion i ekstrahować. Nowe metody ekstrakcji są nadal poszukiwane, chociaż roślina ma już długie zastosowanie i jest wysoko ceniona w perfumerii. Można także uzyskać z niej absolut, olejek eteryczny i tinkturę.

Piżmian, jak podpowiada nazwa, zawiera w sobie cenne nuty piżmowe. Piżmo to wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych niektórych zwierząt, najczęściej pozyskiwane z piżmowca syberyjskiego (Moschus moschiferus) i pokrewnych gatunków. Jest to ssak z rodziny piżmowcowatych, dawniej zaliczany do jeleniowatych (po ang. musk deer – “jeleń piżmowy”). Gruczoły piżmowe posiadają samce i najprawdopodobniej piżmo służy im do przyciągania samic. Wygląd piżma opisywany jest jak “wilgotne ciasto piernikowe”, a zapach nadaje mu związek chemiczny z grupy ketonów o nazwie muskon.

Naturalne piżmo było w użyciu od starożytności jako utrwalacz perfum, od XIX w. zastępowane syntetycznym. Poza tym stosowane w TCM. Piżmo znajdowało się także w japońskiej farmakopei i zalecane było na: pobudzenie krążenia, stany zapalne oraz jako forma terapii hormonalnej u mężczyzn. W wielu historycznych recepturach leczniczych, kosmetycznych, a nawet kulinarnych można znaleźć piżmo.

Pozyskiwanie piżma współcześnie jest kontrowersyjne i trudne w warunkach hodowlanych, chociaż takie próby są podejmowane. Hodowle mogą służyć także ochronie zagrożonych gatunków i ich reintrodukcji w środowisku naturalnym.

Zapach przypominający piżmo można też znaleźć też u innych roślin jak: arcydzięgiel (Angelica archangelica), kroplik piżmowy (Mimulus moschatus) oraz Olearia argophylla.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ambrette (piżmian właściwy) ekstrakt CO2 poj. 5 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *