Marchew (nasiona) olejek eteryczny

26.00 

Olejek z nasion marchwi

Sugerowana trwałość: 12.2026

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Marchew dzika, ale także odmiana uprawna, jest używana w aromaterapii w formie olejku eterycznego destylowanego najczęściej z nasion. Nie jest to olejek z serii top 10. To raczej olejek z grupy nietypowych (ang. unusual oils). Bardziej popularny w aromaterapii francuskiej niż angielskiej. Warto go jednak poznać ze względu na unikatowy skład i właściwości.

Olejek z nasion marchwi – właściwości

Główny składnik tego olejku to karotol (nawet do 75%). Inne składniki jak sabinen czy alfa-pinen są dużo częstsze w aromaterapii. Być może znasz je z olejków z igliwia jak olejek daglezjowy. Olejek z nasion marchwi ma status GRAS.

Badania na zwierzętach i tradycyjne użycie nasion dzikiej marchwi sugerują, że olejek ten będzie przeciwwskazany u kobiet planujących ciążę i w ciąży. Chociaż ani model zwierzęcy, ani tradycyjne zastosowanie rośliny i innych przetworów nie mogą być bezpośrednio przeniesione na użycie olejku eterycznego u ludzi, to jednak najlepiej z tego olejku zrezygnować, jeśli planujesz ciążę.

Więcej o stosowaniu olejków eterycznych podczas ciąży przeczytasz we wpisie: Jakie olejki eteryczne w ciąży? Zobacz też listę olejków eterycznych dla kobiet w ciąży, które zostały przebadane klinicznie.

Na co polecany jest olejek z nasion marchwi w aromaterapii? Tradycyjnie na problemy trawienne (wątrobowe, żołądkowe na tle infekcyjnym) oraz skórne jak AZS czy trądzik. Polecany jest także w przypadku chorób stawów. Olejkowi z marchwi przypisuje się właściwości oczyszczające, regenerujące, uspokajające oraz korzystny wpływ na układ krążenia.

Naturalny olejek eteryczny z nasion marchwi 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Daucus carota / Apiaceae

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną nasion

Opakowanie: buteleczka szklana

Zapach: słone, ostre, zielone, świeże nuty przemieniają się w ziemisty akord, a potem prawdziwą marchewkę

Nuta:

Dobrze komponuje się z olejkami:

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 10.11.2022: karotol 38,47%, sabinen 22,95%, alfa-pinen 7,24%, beta-pinen 7,18%, octan geranylu 4,88%, daukol 1,4%

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5A): 60%

Alergeny kosmetyczne wg UE: geraniol, pinen, octan geranylu, limonen, linalol

Fotototoksyczność: nie

Postać: płyn o herbacianym kolorze

To produkt dostępny czasowo, dlatego nie oferujemy dokumentów do pobrania.

Certyfikat IFRA

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.