Mandarynka olejek eteryczny

19.00 45.00 

Wyczyść
Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny mandarynkowy 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus reticulata Blanco / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: mandarin

Kraj pochodzenia / region: Włochy

Metoda otrzymania: tłoczenie na zimno

Olejek pozyskiwany ze: skórek

Sugerowana trwałość partii: olejki cytrusowe są wrażliwe na utlenianie, dlatego sugerujemy termin przydatności danej partii olejku nie dłuższy niż 12 miesięcy

Data tłoczenia:

Opakowanie:

Rodzina zapachowa: cytrusowa; zapach jest słodki, średnio intensywny

Nuta: głowy / serca

Dobrze się komponuje z olejkami: bazyliowym ct. linalol, laurowym, bergamotkowym, czarnego pieprzu, jagodlinowym, kardamonowym, rumiankowym, szałwiowym, goździkowym, kolendrowym z nasion, cyprysowym, fenkułowym (słodkim), kadzidłowym, geraniowym, imbirowym, grejpfrutowym, jaśminowym, jagód jałowca, lawendowym, lawandynowym, cytrynowym, limonkowym, kwiatów lipy, majerankowym, neroli, gałki muszkatołowej, słodkiej pomarańczy, paczulowym, petitgrain, sosnowym, ravensara, absolutem różanym, rozmarynowym, drzewem różanym, sandałowym, mięty zielonej, tymiankowym ct. linalol, walerianowym, ylang-ylang.

Główne składniki: limonen <75%, gamma-terpinen >16%, alfa-pinen >2%, beta-pinen >1%, alfa-sinensal >0,1%, beta-mircen, p-cymen, sabinen, geraniol, neral, citronellal, octanal

Alergeny wg UE: limonenen i linalol

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać: czerwony płyn o rzadkiej konsystencji. Może być również żółtozielony lub pomarańczowy. Rozcieńczony do bardzo niskiego stężenia alkoholem może dawać błękitną poświatę, która z czasem zanika.

Temperatura zapłonu: ok. 48 °C

Gęstość względna: 0,843-0,855 w 20 °C

Olejek mandarynkowy – chcesz wiedzieć więcej?

Typowym składnikiem olejków cytrusowych  jest limonen, jednak w olejku mandarynkowym występuje on w relatywnie niższym stężeniu, zazwyczaj poniżej 75%. Charakterystyczny dla olejku mandarynkowego jest gamma-terpinen, niewystępujący we wszystkich cytrusach. Mandarynka zawiera też więcej monoterpenów jak alfa-pinen i beta-pinen niż np. słodka pomarańcza lub grejpfruty, chociaż mniej niż cytryna lub limonka.

Olejek mandarynkowy tradycyjnie stosowany jest na złagodzenie stresu, nie na pobudzenie/dodanie energii, jak wiele innych cytrusów. Polecany jest zwłaszcza jako łagodny środek w aromaterapii dzieci.

Niektórzy wyczuwają w nim rybią nutkę, więc jeśli należysz do tych osób i za nią nie przepadasz, w ofercie sklepu znajdziesz podobny, ale pozbawiony tej cechy, olejek eteryczny tangerynki.

Szczegółowe informacje o składnikach olejku mandarynkowego, ich właściwościach oraz zastosowaniu terapeutycznym i kosmetycznym znajdziesz w monografii: Olejek eteryczny mandarynki.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Dodatkowe informacje

pojemność

10ml, 30ml