Neroli olejek eteryczny poj. 5 ml

49.00 

Na stanie: 13

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny neroli 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus x aurantium / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: neroli, orange blossom

Kraj pochodzenia / region: Włochy

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: kwiatów

Sugerowana trwałość: 10.2022

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka szklana

Rodzina zapachowa: kwiatowa

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z: zapachami kwiatowymi np. jaśminem, cytrusowymi, korzennymi oraz drzewnymi

Główne składniki: linalol, limonen, alfa-pinen, octan linalylu, octan geranylu, geraniol, alfa-terpineol, nerol

Alergeny kosmetyczne: limonen, linalol, geraniol, cytral (geranial+neral) – ilości śladowe

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać:

Temperatura zapłonu: 61 °C

Gęstość względna: 0,932 w 15,00°C

Olejek neroli – chcesz wiedzieć więcej?

Olejek neroli destylowany jest z kwiatów pomarańczy gorzkiej. Jest to jeden z trzech olejków eterycznych otrzymywanych z tej samej rośliny. Ze skórki pomarańczy gorzkiej tłoczony jest olejek pomarańczowy, a z liści i gałązek destylowany jest olejek o nazwie petitgrain. Olejek petitgrain z Paragwaju nosi nazwę bigarade po angielsku lub bigradier po francusku. Każdy z nich różni się zapachem, składem, właściwościami oraz zaleceniami bezpieczeństwa. Dlatego tak ważna jest prawidłowa identyfikacja olejku eterycznego: nazwa łacińska, część rośliny i metoda pozyskiwania olejku to jedne z najważniejszych informacji, które pozwalają kupić odpowiedni olejek, a także bezpiecznie i skutecznie go stosować. Więcej na temat różnorodności wśród olejków pomarańczowych dowiesz się z monografii olejku pomarańczy słodkiej.

Neroli – jak to pachnie?

Trudno się oprzeć wrażeniu, że w materiale do destylacji tego olejku prócz kwiatów pomarańczy gorzkiej znalazło się sporo liści – dość wyraźne są bowiem nuty zielone, petitgrainowe. Ten dodatek wpłynął też niewątpliwie na cenę oferowanego przeze mnie Neroli z Italii – jest po prostu dość ekonomiczny.

Moim zdaniem obecność nut zielonych w tym olejku jest korzystna. Neroli to zapach dość ciężki, duszny, przesłodzony. Zieleń go po prostu uwiarygodnia, bo przecież w sadzie czujemy wiatr, wilgoć lub i tę wibrującą zieleń, to lekkie nuty są tłem dla strużek upojnej słodyczy z kwiatów. Taki olejek jest więc łatwiejszy do wąchania, przyjazny nawet prosto z buteleczki.
A kiedy nuty petitgrainowe ulatniają się, na blotterach zostaje słodycz i trwa wiele godzin.

Z olejku neroli na sto sposobów wyczarujesz lekkie kwiatowe zapachy – po prostu mieszaj z odrobiną cytrusa lub odrobinę neroli dodaj do olejku cytrusowego. Tak powstała sławna woda kolońska 4711 (więcej o jej historii i historii innych wód cytrusowych znajdziesz w monografii bergamotki), która do dzisiejszego dnia jest uważana za coś pięknego. Mieszaj z iglakami, z drewnem, a nawet z mirtem i różą, dla sławnej Wody anielskiej, którą niebawem zaoferuję również w gotowej mieszance.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Neroli olejek eteryczny poj. 5 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *