Lawandyna Grosso (lawenda pośrednia) BIO olejek eteryczny 15 ml

(1 opinia klienta)

27.00 

Olejek lawendy pośredniej, inaczej lawandynowy, pochodzi z lawandyny – lawendowej krzyżówki. Grosso to nazwa jednego z najbardziej popularnych kultywarów tej rośliny. Czy lawandynę można stosować jak lawendę? Otóż nie. A dlaczego? Aby się tego dowiedzieć, przeczytaj opis do końca.

Nazwa botaniczna / rodzina: Lavandula x intermedia clone Grosso / Lamiaceae

Kraj pochodzenia / region: Francja,

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kwitnących szczytów

Sugerowana trwałość: 12.2026

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

W ofercie sklepu znajdziesz też:

Więcej o olejku lawendowym m.in. we wpisie: Olejek lawendowy zastosowanie na oparzenia.

Lawenda pośrednia – jak pachnie olejek

Lawenda pośrednia, nazywana lawandyną, to krzyżówka lawendy lekarskiej (Lavandula angustifolia/L. officinalis) i lawendy spiki (Lavandula latifolia). Lawandyna Grosso to najbardziej popularna dziś odmiana lawandyny.

W porównaniu do olejku lawendowego z lawendy wąskolistnej/lekarskiej, zapach olejku lawendy pośredniej jest mniej słodki i ma nuty kamforowo-eukaliptolowe. Być może to ten zapach kojarzysz jako olejek lawendowy, bo wiele sklepów nie informuje klienta o różnicy między lawandyną a lawendą lekarską. Jednak po odparowaniu tych nut wyłania się słodka lawenda. Ponadto olejek sezonowany pachnie coraz bardziej lawendowo.

Chcesz porozmawiać o aromaterapii i perfumerii naturalnej? Zajrzyj do grupy Herbiness-Aromastrona na Facebooku.

Olejek lawandynowy – właściwości i zastosowanie

Olejek lawandynowy zawiera w dużej ilości związki będące głównymi składnikami olejku lawendy lekarskiej i spiki, czyli: linalol, octan linalilu, kamforę i 1,8-cyeneol. Będzie dobrym wyborem w terapiach dróg oddechowych, zwłaszcza u osób dorosłych. Jeśli potrzebujesz wzmocnić działanie łagodzące stres lawandyny, połącz ją z olejkiem bergamotowym (bogaty w linalol i octan linalilu jak lawenda lekarska).

Główne przeciwwskazania do stosowania olejku lawendy pośredniej to wszelkie problemy z krzepliwością krwi, zabiegi operacyjne, wrzody żołądka.

Naturalny olejek eteryczny z lawendy pośredniej (lawandyny) 100%

Nazwa w języku angielskim: Lavandin Grosso

Zapach: ziołowo lawendowa, świeża

Nuta: głowy

Dobrze się komponuje z olejkami: goździka, korzennika, liścia cynamonu, cytronelli, cyprysu, geranium, tymianku, oregano czy olejkiem paczuli. Fiksatorami zapachu są różne seskwiterpeny, labdanum, kumaryny i mech dębowy.

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 25.11.2022: linalol 32,57%, octan linalilu 27,44%, kamfora 8,09%, eukaliptol 6,07%, terpinen-4-ol 6%

Fototoksyczność: nie

Postać: przejrzysty lub bladożółtawy płyn

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 30%

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, deklaracja IFRA

1 opinia dla Lawandyna Grosso (lawenda pośrednia) BIO olejek eteryczny 15 ml

  1. Karesz (zweryfikowany)

    100% natury. polecam z całego serca lawandynę grosso. Zakochałam się w tym olejku

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.