Lawenda olejek eteryczny (Mołdawia) 15 ml

(4 opinie klienta)

33.00 

Ten olejek lawendowy charakteryzuje się przewagą octanu linalilu, co daje zapach świeży, bardziej przypominający lawendę z Francji niż lawendę z Bułgarii. Olejki pochodzące z Mołdawii przy wysokiej jakości charakteryzują się też niższą ceną niż południowoeuropejskie. Lawenda to olejek wręcz nieodzowny w domowej aroma apteczce, więc warto wypróbować różne lawendy i poznać swoje preferencje.

Nazwa botaniczna / rodzina: Lavandula angustifolia / Lamiaceae

Kraj pochodzenia / region: Mołdawia

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kwitnących szczytów

Sugerowana trwałość: 12.2026

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Pierwsze skojarzenie na myśl o lawendzie? Fioletowe pola Prowansji? Pochmurne niebo nad angielskimi farmami lawendy, a może bułgarska bliskość Doliny Róż? Świetne skojarzenia! W sklepie znajdziesz aktualnie następujące olejki eteryczne:

 

Ale to nie wszystko! Czy wiesz, że duże uprawy lawendy lekarskiej znajdują się także w krajach Europy Wschodniej? Zwłaszcza w łagodnym klimacie niektórych regionów Ukrainy i Rosji uprawy miały się świetnie aż do momentu zmiany sytuacji politycznej. Dzisiaj natomiast możemy pozyskać olejek lawendowy z upraw w Mołdawii, którym sprzyja ciepły klimat i żyzna gleba. Olejek z mołdawskiej lawendy ma świeży zapach i korzystną cenę na tle olejków lawendowych pochodzących z Europy Zachodniej i Południowej. Warto go wypróbować, jeśli lubisz lawendowe urozmaicenie.

Chcesz wiedzieć więcej o właściwościach i zastosowaniu olejku lawendowego? Zobacz wpisy:

Naturalny olejek lawendowy z Mołdawii 100%

Nazwa w języku angielskim: lavender

Zapach: ziołowy, świeży, lawendowy

Nuta: głowy

Dobrze się komponuje z olejkami: cytrusowymi, ziołowymi, eukaliptusowymi, z igliwia i wieloma innymi

Główne składniki: octan linalilu 25-46%, linalol 25-40%,terpinen-4-ol 1,2-6%, 1,8-cyneol do 3,5%, limonen 0,4-1,5%, kamfora do 1,2%, octan lavandulilu min. 1%

Fototoksyczność: nie

Postać: przejrzysty lub bladożółtawy płyn

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a):

Do pobrania:

4 opinie dla Lawenda olejek eteryczny (Mołdawia) 15 ml

  1. Piotr (zweryfikowany)

    Niepowtarzalny, idealnie zrównoważony, połączenie słodyczy i świeżości zapachu.

  2. Wojciech Bujak (zweryfikowany)

    Świetny olejek , przyjemny i bardzo ciekawy zapach. Stosuje ten olejek zarówno do kąpieli, dyfuzora, masażu oraz składnikiem kilkunastu moich maści jak i innych wieloskładnikowych roślinnych mieszanek z mocą uzdrawiającą. Jako praktykujący Zielarz Fitoterapeuta oraz Naturopata z czystym sumieniem mogę polecić każdemu kto nie ma czasu czy tez możliwości aby wydestylować olejek samodzielnie, gdyż jakość olejku oferowanego przez Herbiness jest najwyższej klasy. Wrotyczowy Szaman – Ciech

  3. Marta Szuplewska (zweryfikowany)

    Mój ulubiony z lawendowych <3 Niezastąpiony wieczorem do wyciszenia, ułatwia zasypianie i cudownie relaksuje.

  4. Magda (zweryfikowany)

    Ta lawenda jest znakomita. Olejek lawendowy to jeden z niewielu, za którym nie przepadam i jakoś nie mogłam się z nim polubić, musiałam zawsze z czymś mieszać, bo solo nie przechodził. Aż nie kupiłam tego właśnie! Olejek jest świeży, na początku pachnie jak roztarta gałązka, a kończy się świeżym zapachem kwiatów lawendy. Bardzo się ciesze, że nie ma jednej lawendy i można znaleźć taki olejek, który będzie nam odpowiadał 🙂

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.