Kminek olejek eteryczny BIO

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny kminkowy 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Carum carvi / Apiaceae (Umbelliferae) Nazwa w języku angielskim: caraway Kraj pochodzenia / region: Węgry, uprawa organiczna (bio) Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną Pozyskiwany z: nasion Sugerowana trwałość: 04.2020 Opakowanie: butelka oranżowe szkło, z kroplomierzem Rodzina zapachowa: korzenna Nuta: serca Dobrze komponuje się z olejkami: w bazach jaśminowych lub kompozycjach tytoniowych, ale należy dodawać go ostrożnie, bo szybko dominuje kompozycję Główne składniki: karwon 52,34%, limonen 45,25%, mircen 0,69% Alergeny: limonen Fototoksyczność: nie Postać: jest to bezbarwny, bladożółty lub brązowawy płyn o rzadkiej konsystencji

Olejek eteryczny kminku – czy chcesz wiedzieć więcej?

Choć kminek jest trwale związany z polską tradycją kulinarną, to zapach olejku kminkowego stanowi czasami zagadkę. Kiedy wącham olejek kminkowy, wyobraźnia podsuwa mi wizje ciasteczek i nazwę „olejek krakersowy”. Po chwili staje się jasne, że ciasteczka posypano nasionami kminku i stąd zapach.

Olejek kminkowy – wpływ na apetyt

Wynikiem wąchania jest wzmożony apetyt – olejek kminkowy i mięty zielonej to olejki dla niejadka i osób, które mają słaby apetyt. Podobne zastosowanie kminku i mięty zielonej wynika z faktu, że olejki mają bardzo podobną budowę chemiczną: ich główny składnik to karwon. Z drugiej strony przypuszcza się, że zawarty w kminku karwon działa normalizująco na procesy trawienne i wpływa na metabolizm w sposób, który pozwala redukować tkankę tłuszczową. Olejek kminku znajdziemy też w przemyśle spożywczym: zwłaszcza na Północy Europy często wykorzystywany jest do aromatyzacji alkoholi oraz w kosmetycznym, gdzie tradycyjnie stosowano go do aromatyzacji mydeł. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniach i właściwościach olejku kmninkowego, terapeutycznych i kosmetycznych, koniecznie zajrzyj do monografii: Olejek eteryczny kminku. Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.
  • Bestseller
    Mieszanka Marsylia 01 (olejki przeciwwirusowe) poj. 15 ml Widok Siatki

Naturalny olejek eteryczny kminkowy 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Carum carvi / Apiaceae (Umbelliferae) Nazwa w języku angielskim: caraway Kraj pochodzenia / region: Węgry, uprawa organiczna (bio) Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną Pozyskiwany z: nasion Sugerowana trwałość: 04.2020 Opakowanie: butelka oranżowe szkło, z kroplomierzem Rodzina zapachowa: korzenna Nuta: serca Dobrze komponuje się z olejkami: w bazach jaśminowych lub kompozycjach tytoniowych, ale należy dodawać go ostrożnie, bo szybko dominuje kompozycję Główne składniki: karwon 52,34%, limonen 45,25%, mircen 0,69% Alergeny: limonen Fototoksyczność: nie Postać: jest to bezbarwny, bladożółty lub brązowawy płyn o rzadkiej konsystencji

Olejek eteryczny kminku – czy chcesz wiedzieć więcej?

Choć kminek jest trwale związany z polską tradycją kulinarną, to zapach olejku kminkowego stanowi czasami zagadkę. Kiedy wącham olejek kminkowy, wyobraźnia podsuwa mi wizje ciasteczek i nazwę „olejek krakersowy”. Po chwili staje się jasne, że ciasteczka posypano nasionami kminku i stąd zapach.

Olejek kminkowy – wpływ na apetyt

Wynikiem wąchania jest wzmożony apetyt – olejek kminkowy i mięty zielonej to olejki dla niejadka i osób, które mają słaby apetyt. Podobne zastosowanie kminku i mięty zielonej wynika z faktu, że olejki mają bardzo podobną budowę chemiczną: ich główny składnik to karwon. Z drugiej strony przypuszcza się, że zawarty w kminku karwon działa normalizująco na procesy trawienne i wpływa na metabolizm w sposób, który pozwala redukować tkankę tłuszczową. Olejek kminku znajdziemy też w przemyśle spożywczym: zwłaszcza na Północy Europy często wykorzystywany jest do aromatyzacji alkoholi oraz w kosmetycznym, gdzie tradycyjnie stosowano go do aromatyzacji mydeł. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniach i właściwościach olejku kmninkowego, terapeutycznych i kosmetycznych, koniecznie zajrzyj do monografii: Olejek eteryczny kminku. Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.