Róża damasceńska (Iran) – OLEJEK różany 10% poj. 5 ml

(2 opinie klienta)

79.00 

Olejek różany 10% to ekonomiczny sposób na skorzystanie z pięknego zapachu i cennych właściwości olejku różanego. Róża należy do najdroższych i najcenniejszych olejków eterycznych w aromaterapii.

Nazwa botaniczna / rodzina: Rosa damascena Mill. / Rosaceae

Kraj pochodzenia olejku eterycznego / region: Iran/Kermanshah

Metoda otrzymywania olejku 100%: destylacja płatków róży

Sugerowana trwałość: 05.2024

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml (zawiera 5 ml produktu)

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek różany – olejek z róży damasceńskiej 10% w oleju jojoba

Nazwa w języku angielskim: Persian rose

Zapach: kwiatowy. Ta róża ma bardzo świeże otwarcie, z nutami cytrusa, dokładnie jak róża w przyrodzie. Ma ogromną projekcję, bardzo silny zapach i jednocześnie jest delikatny. Po kilku minutach pojawiają się landrynkowe nutki, bardzo eleganckie.

Nuta: głowy/serca

Dobrze się komponuje z olejkami: generalnie dobrze łączy się z większością olejków i absolutów

Alergeny: cytronellol, geraniol, farnezol, eugenol, linalol, benzoesan benzylu, limonen

Fototoksyczność: nie

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5A): 2,5%

Do pobrania: karta charakterystyki, certyfikat IFRA, alergeny UE

Ten olejek różany to olejek eteryczny róży damasceńskiej zmieszany z olejem jojoba w proporcji: 10 g olejku eterycznego na 90 g jojoba. To znaczy, w każdej buteleczce produktu jest aż 0,5 g czystego olejku eterycznego, uzyskanego z destylacji róży. Wiemy, ze dla uzyskania 1 kg tego olejku eterycznego potrzeba nawet więcej niż 3 tony płatków. Po przeliczeniu okazuje się, że w oferowanym tu produkcie zamknięto ekstrakt z 1,5 kg różanych płatków!

Szybka ściąga:

  • Olejek różany – preparat olejowy z różą w składzie
  • Olejek eteryczny różany – olejek uzyskany w procesie destylacji płatków róży

Róża damasceńska właściwości w skrócie:

Lekko przeciwbólowy i przeciwzapalny. Może być stosowany jako dodatek do preparatów, których celem jest regenerować skórę i generalnie normalizować procesy skórne. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym warto rozważyć go jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych.

Wielu aromaterapeutów poleca olejek różany dla kobiet do łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego (PMS), łagodzenia bóli migrenowych na tle hormonalnym (zobacz też kategorię: olejki na ból głowy). Poza tym jest to definitywnie olejek, który poprawia nastrój!

W badaniach klinicznych olejek różany wykazał właściwości:

  1. przeciwbólowe, w łagodzeniu bólu przy kolce nerkowej (inhalacja)
  2. bólach miesiączkowych (masaż)
  3. w łagodzeniu bólu pleców u ciężarnych (masaż – uwaga: bardzo niskie stężenie olejku, stosowano raczej macerat olejowy na suchych płatkach róży wymienianych 7 razy)
  4. w łagodzeniu depresji, również z symptomami objawiającymi się osłabieniem popędu seksualnego (ssri-isd dysfunkcja seksualna związana z hamowaniem selektywnego wychwytu zwrotnego receptora serotoninowego)
  5. jako środek uspokajający, relaksując (podany na skórę – oceny skuteczności dokonano analizując parametry fizjologiczne oraz reakcję emocjonalną); w podsumowaniu zasugerowano stosowanie olejku w łagodzeniu depresji i stresu
  6. poprawia jakość snu – badanie przeprowadzono w szpitalu, na oddziale kardiologicznym

W badaniach laboratoryjnych (na szczurach), że inhalacja olejku różanego miała podobny efekt przeciwlękowy, jak podanie diazepamu.

Kilka tego typu badań podsumowano stwierdzeniem, że olejek różany wykazuje farmakologiczne działanie podobne do niebenzodiazepinowych leków przeciwlękowych.

Temat aromaterapii w aspekcie „sen, stres, serce” omawiam w kursie aromaterapii domowej online. Zapisz się na kurs i korzystaj przez rok: z 4 godzin wykładów, dodatkowych materiałów cyfrowych (e-book Badania kliniczne). Więcej o kursie w Akademii Herbiness.  Sprawdź też zestaw olejków Stres, serce, sen.

 

Dlaczego ten olejek eteryczny jest rozpuszczony w jojoba?

  • Ze względów ekonomicznych  – przecież gdyby był koncentrowany 100%, taka pojemność kosztowałaby 10 razy więcej.
  • 10% to koncentracja, którą wybrali członkowie grupy Herbiness-Aromastrona.
  • W jojoba, bo to nośnik dobrze tolerowany przez każdą skórę, w dodatku zawiera antyoksydanty, więc olejek eteryczny w takim medium jest bezpieczny (odporny na starzenie).
  • Zauważ jednak, że to nie jest gotowy kosmetyk.

 

Olejek z róży damasceńskiej na twarz i w naturalnych kosmetykach

  • To tak piękny i cenny olejek, przy tym pachnie bardzo intensywnie, że używamy go na kropelki (pomimo stężenia 10%).
  • Jeśli chcesz po prostu cieszyć się zapachem, wystarczy kropelka w kominku do aromaterapii, na filcu/w biżuterii aroma, na plasterku do aromaterapii itp.
  • Możesz go użyć w dyfuzorze na wodę, ale po skończonej dyfuzji zostanie tłusty osad (z jojoba).
  • Aby zrobić kosmetyk, na przykład olejek różany na twarz, po prostu zmieszaj olejek różany 10% z innymi składnikami, na przykład olejami roślinnymi lub gęstym żelem aloesowym. Możesz mieć aż 100 ml takiego kosmetyku pachnącego różą (jeśli zmieszasz tę 5 ml oferowanego tu olejku z 95 ml bazy).
  • To wyjątkowy olejek eteryczny różany, bo ma super niską zawartość metyloeugenolu (niższą niż róża z Bułgarii czy Turcji). Ten olejek eteryczny może być użyty w kosmetyku olejowym w niespotykanej ilości aż 0,25%, a perfumach 2% (zgodnie z rekomendacją IFRA – czyli uzyska raport bezpieczeństwa). Z kolei oferowany tu olejek różany 10% w jojoba możesz użyć w koncentracji odpowiednio 10 razy większej.
  • Z tej róży możesz stworzyć perfumy olejowe, perfumy w sztyfcie, a także na takie bazie alkoholu. Nie martw się zawartością jojoba. Po prostu połącz ten produkt z alkoholem. Wstaw do lodówki. W chłodzie jojoba i nierozpuszczalne w etanolu frakcje olejku eterycznego róży  przybiorą formę stałą – odfiltruj, przelej do butelki z atomizerem i gotowe.

 

Perski olejek różany – właściwości zapachowe

Jak pachnie ten olejek róży damasceńskiej z Iranu 100%? Ta róża ma wyjątkowy zapach. Pierwszy kontakt z jej zapachem daje wrażenie różanej, słodkiej świeżości, którą można porównać do ożywczego spryskania twarzy wodą różaną. To taka róża o poranku w letni dzień, jeszcze pokryta rosą. Świeżości dodają jej subtelne nuty soczystych, zielonych liści. Róża perska kryje w sobie odrobinę cytrusowości, lekkiej jak letnia lemoniada. Zapach może kojarzyć się ze słynną różą z Taif w Arabii Saudyjskiej, a być może nawet ją przewyższać. Jest też dość trwały. Zapach olejku 100% może utrzymywać się na blotterze przez cały dzień. Ta trwałość i szczególnie atrakcyjny zapach przekładają się na cenę.

 

Jak się otrzymuje olejki różane?

W sklepie dostępny jest też:

 

Czym różni się olejek różany od absolutu? Olejek eteryczny powstaje w procesie destylacji, jest bezbarwny lub lekko zielony, zastyga w niskiej temperaturze. Absolut ma kolor marchewkowy, uzyskany jest w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikiem – ten proces jest bardziej wydajny niż destylacja, dlatego absolut jest od olejku tańszy. Oba te produkty różnią się nieco zapachem i właściwościami, na przykład absolut ma bogatszy skład, bo zawiera karotenoidy.

Przeczytaj we wpisie na 1000roslin.pl: Róża – attar, Otto, olejek i absolut. Z notatek aromaterapeutki. Przy okazji dowiesz się z niego m.in., czy olejek z róży to afrodyzjak i faktycznie działa na libido oraz jak można wykorzystywać go w aromaterapii.

Olejek różany – nie tylko z destylacji

Pamiętaj też, że kwiaty róży to doskonały materiał do pozyskiwania substancji aromatycznych tradycyjną techniką enfleurage. Możesz zrobić enfleurage na zimno albo enfleurage na ciepło. Jest to możliwe nawet w warunkach domowych, bez inwestowania w skomplikowaną aparaturę i z surowca pozyskanego we własnym ogrodzie!

W warunkach domowych pozyskanie olejku z płatków róż metodą destylacji nie jest możliwe, natomiast można uzyskać hydrolat. Jak zrobić inne olejki i to na 7 różnych sposobów, dowiesz się w tym wpisie. Destylacja jest mniej wydajna niż ekstrakcja rozpuszczalnikami, stąd też olejek eteryczny z róży osiąga wyższe ceny. Natomiast to, który surowiec (absolut czy olejek) jest lepszym wyborem dla twórcy perfum czy aromaterapeuty, to często kwestia indywidualna lub podyktowana specyficznymi potrzebami. Każdy z nich ma swoje zalety i szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz aromaterapii.

Olejek z róży – nie tylko z Bułgarii

Ta róża pochodzi z zachodniego z prowincji Kermanshah w Iranie. Kraj ten od wieków słynie z upraw i destylacji róż. Organizowane są tam festiwale wody różanej. W przeszłości w Europie Iran nazywano Persją, stąd przyjęła się w perfumiarstwie nazwa: róża perska. Określenie to odnosi się do pochodzenia surowca. Nie myl z różą perską, Rosa persica. To inna roślina, występująca dziko na stepach Iranu. Nie pozyskuje się z niej olejku. Rosa x damascena to niejedyny gatunek róży wykorzystywany do produkcji absolutów i olejków, jednak jest to najczęstszy surowiec. Poza tym można spotkać na rynku np. absoluty z róży stulistnej (Rosa x centifolia).

Inne kraje, które produkują olejki różane na większą skalę to m.in.: Bułgaria (słynna Dolina Róż), Francja, Turcja, Maroko, Indie. Właściwości olejku z danego kraju zależą od warunków uprawy oraz procesu pozyskiwania. Więcej na ten temat przeczytasz na przykładzie olejku lawendowego.

Olejek różany – cenne właściwości pielęgnacyjne

O olejku różanym przeczytać można niejedno. Biorąc pod uwagę, że doniesienia te mogą dotyczyć zarówno olejku eterycznego jak i gotowego kosmetyku olejowego o nazwie „olejek różany”, lista zalet może nie mieć końca. Zależnie od tego, jakich olejów roślinnych użyjesz w składzie taki kosmetyk może być odżywczy dla skóry, antyseptyczny, pomagać pozbyć się przebarwień, regulować pracę gruczołów łojowych, nawilżać skórę i wzmocnić naczynia krwionośne. Przy czym ten ostatni efekt uzyskasz przy pomocy absolutu różanego, bo zawiera karotenoidy. Czy wiesz, że w kosmetyku możesz użyć jednocześnie olejek eteryczny i absolut różany? Robi się tak też w perfumach, dla budowania wrażenia głębszego i bogatszego zapachu róży.

Pamiętaj o właściwym rozcieńczeniu np. w oleju bazowym, emulsji, kremie czy żelu przed przystąpieniem do pielęgnacji skóry (pielęgnacji całego ciała lub wybranych partii). Jak to zrobić? Wskazówki znajdziesz we wpisie: Róża i olejek różany- żel do pielęgnacji twarz.

Zwróć też uwagę na zawartość alergenów skórnych jak eugenol. Osoby z alergiami skórnymi czy skórą wrażliwą powinny zachować szczególną ostrożność. Alergia na którychś ze składników jest definitywnym przeciwwskazaniem do stosowania tego olejku, nawet w dużym rozcieńczeniu. Ale nie martw się, badania pokazują, że nawet wdychanie tego olejku może mieć korzystny wpływ na skórę! Więcej przeczytasz we wpisie o AZS i łuszczycy. Więcej o inhalacji we wpisie: Olejki do inhalacji.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Informacje dodatkowe

Olejek do inhalacji

do dyfuzorów z mgiełką wodną, sprayów aromatycznych, do kominków aromaterapeutycznych, do osobistych inhalatorków, sztyftów aromatycznych, biżuterii aromatycznej, plasterków aromatycznych, "kropla na poduszkę", do słoiczka z solą (najpierw nasyp sól, następnie dodaj kilka kropli olejku, wąchaj kiedy chcesz, a poźniej zakręć wieczko)

Olejek na skórę

odpowiedni do kosmetyków, w olejkach do masażu – zastosuj stężenie 2% czyli około 8-10 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego dla osoby powyżej 12 roku życia

Olejek dla dzieci

odpowiedni do inhalacji dla dzieci od 2 tygodnia życia: 1 kroplę olejku wlej do miseczki z ciepłą wodą, ustaw ją w kącie pokoju (niezbyt blisko łóżeczka)

Olejek do kąpieli

przed dodaniem olejku eterycznego do kąpieli rozcieńcz go w oleju roślinnym lub płynie do kąpieli/bazie emulgującej (chodzi o uniknięcie podrażnień), zastosuj 10 kropli na wannę

Przechowywanie olejku

w butelce szczelnie zakręconej, w ciemnym i chłodnym miejscu

przed wyjściem na słońce

ten olejek nie wykazuje właściwości fototoksycznych, czyli można używać na skórę przed ekspozycją na promienie UV

z czym łączyć

dla delikatniejszego zapachu połącz z olejkiem Ho lub szałwii muszkatołowej (proporcja dowolna), dla weselszego zapachu połącz z olejkiem bergamotki lub cytryny (propocja 1:1 lub inna dowolna), zapach o średniej trwałości, nuta serca

2 opinie dla Róża damasceńska (Iran) – OLEJEK różany 10% poj. 5 ml

  1. Izabela (zweryfikowany)

    Róża hmm… jak róża choć po chwili odczuwa sie głębie tej róży. Jestem ciekawa tego zapachu w najbliższym czasie zastosuje ją do kompozycji olejku równoważącego emocje 🙂

  2. Ewa (zweryfikowany)

    Magiczny i uwodzący. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.