Hyzop olejek eteryczny ct. cyneol poj. 10 ml

48.00 

36 w magazynie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny hyzopu lekarskiego chemotyp cyneol 100% bio poj. 5 ml

Nazwa botaniczna / rodzina: Hyssopus officinalis var. aristatus (Godr.) Nyman (Syn : Hyssopus aristatus Godrun)/

Nazwa w języku angielskim: hyssop

Kraj pochodzenia / region: Hiszpania, uprawa organiczna (bio)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: ziela

Sugerowana trwałość: 10.2023

Opakowanie: buteleczka szklana

Zapach: z nutami siana i owoców; można wyczuć w nim nuty kamforowe, pewne podobieństwo do pobudzającej mięty pieprzowej, ale także nuty owocowe (niektórzy wyczuwają porzeczki, inni maliny lub nawet jabłka), nuty siana mogą przypominać olejek szałwii lekarskiej. Zapach jest więc złożony i zachęca do eksploracji

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z: olejkami cytrusowymi np. jako dodatek do wód kolońskich, sprawdzi się w perfumach paprocioch (fougère) czy orientalnych. Inne połączenia warte wypróbowania to lawenda i inne zapachy ziołowe jak rozmaryn, lawnadyna czy szałwia muszkatołowa.

Główne składniki tej partii wg chromatogramu z dn. 28.10.2020: 1,8-cyneol 47,69%, beta-pinen 13,68%, cis-beta-ocymen 4,03%, izopinokamfon 4,87%, limonen 3,99%, sabinen 3,31%, alfa-pinen 2,86%, pinokarwon 1,37%

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny lub bladożółty płyn

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a):

 

Hyzop olejek eteryczny – chcesz wiedzieć więcej?

Olejek hyzopu lekarskiego występuje w kilku różnych chemotypach. Co to jest chemotyp możesz przeczytać we wpisie: Jak kupować olejki eteryczne? Oferowany tutaj jest tzw. chemotyp cyneolowy. 1,8-cyneol, inaczej eukaliptol lub kajeputol, to cenny składnik olejków eterycznych. Znany jest z olejków eukaliptusowych (zobacz kolekcję eukaliptusów w sklepie), olejku rozmarynowego o chemotypie cyneolowym oraz olejku kardamonowego. To składnik o działaniu szczególnie korzystnym w terapiach dróg oddechowych, jednak wymaga pewnych środków bezpieczeństwa. Więcej na jego temat dowiesz się z monografii olejku kajeputowego.

Olejek hyzopowy – bezpieczeństwo

Olejki hyzopowe mogą zawierać w różnej ilości związki chemiczne z grupy ketonów. Cieszą się one często złą sławą, którą zawdzięczają zbytniej generalizacji w ramach tzw. teorii grup funkcyjnych. Teoria ta jest błędna i przestarzała – więcej na ten temat w obszernej publikacji Tisserand Institute. Chodzi po prostu o to, że właściwości chemiczne całej grupy związków nie mają bezpośredniego przełożenia na właściwości terapeutyczne czy toksyczne poszczególnych związków. Po prostu każdy związek chemiczny z danej grupy i jego właściwości terapeutyczne należy rozpatrywać indywidualnie.

W przypadku ketonów ta zła sława dotyczyła (rzekomej) neurotoksyczności. I faktycznie, niektóre związki z tej grupy mogą wykazywać takie działanie, ale inne – nie. W kwestii olejku hyzopowego chodzi o zawartość pinokamfonu lub izopinokamfonu. W przypadku tych związków z grupy ketonów istnieje ryzyko neurotoksyczności.

Jednak należy tu rozpatrzyć jeszcze inny aspekt – w jakiej ilości zawarte są w danym olejku? Na przykład w olejku hyzopowym o chemotypie linalol z zawartością pinokamfonu i izopinokamfonu w przedziale 1,5%-2,5% autorzy książki „Essential Oil Safety” z 2014 r. napisali, że przy tak niskiej zawartości ten olejek nie będzie działał wystarczająco silnie na receptory GABA, aby wywołać działanie neurotoksyczne. Tym bardziej, że wskazują na kolejny wątek w tej sprawie: związki te występują w towarzystwie: linalolu, alfa- i beta-pinenu, które równoważą wpływ pinokamfonów na receptory GABA.

Bezpieczeństwo każdego olejku hyzopowego (czy nawet innych olejków zawierających ketony) należy więc ocenić, biorąc pod uwagę:

  • rodzaj substancji (czy faktycznie może wykazywać działania niepożądane)
  • ilość tej substancji
  • zawartość innych związków o równoważącym działaniu

W przypadku oferowanego tutaj olejku hyzopowego widać, że zawartość kontrowersyjnych ketonów, czyli pinokamfonu, izopinokamfonu i pinokarwonu jest wyższa i wynosi w sumie ponad 6%. Ponadto nie występuje w nim tak dużo linalolu. Należy więc zachować większą ostrożność, także z uwagi na wysoką zawartość 1,8-cyneolu. Nie należy stosować tego olejku w aromaterapii dziecięcej ani u osób z problemami neurologicznymi.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Hyzop olejek eteryczny ct. cyneol poj. 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *