Ho olejek eteryczny ct. linalol BIO 15 ml

(1 opinia klienta)

39.00 

Olejek Ho linalolowy zastępuje w aromaterapii i perfumach olejek z drzewa różanego. Ma podobny zapach i działanie.

 

 

Sugerowana trwałość: 05.2024

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek Ho  linalolowy 100% naturalny olejek eteryczny destylowany z liści cynamonowca kamforowego

W ostatnich latach olejek odkrywany jako skarb aromaterapii. Systematycznie zastępuje olejki określane jako drzewa różane (Aniba roseaodora, Dalbergia sissoo).

Ho olejek eteryczny właściwości i zastosowanie

Olejek Ho z liści cynamonowca kamforowego chemotyp linalolowy jest bardzo bogaty w linalol. Jest to związek chemiczny wykazujący udowodnione, korzystne działanie na organizm m.in. przeciwzapalne.

  • na skórę, trądzik, skaleczenia, ranki
  • w stanach zapalnych, infekcjach, przeziębieniu u dzieci

 

Linalol z jednej strony jest łagodny dla skóry, ale z drugiej strony znajdziesz go na liście alergenów kosmetycznych.

 

Ho zastępuje olejek z drzewa różanego w aromaterapii i perfumach

Czasami popularność zapachu sprawia, że roślina, z której się go pozyskuje, trafia na skraj zagłady. Dwa najsłynniejsze przykłady to sandałowiec i drzewko różane. Aby pozyskać z nich olejek, ścina się drzewa, a potem trzeba latami czekać, aż urosną nowe. Jeśli gospodaruje się takimi surowcami bezmyślnie, to zasoby mogą się po prostu wyczerpać.

Drzewko różane Aniba rosaeodora pochodzi z Amazonii i olejek z tego drzewa nie jest obecnie powszechnie dostępny w sprzedaży. Z powodu nadmiernej eksploatacji gatunkowi zaczęło grozić wyginięcie i został objęty ochroną. Zaniechano pozyskiwania surowca ze stanu dzikiego, założono plantacje. Obecnie często olejek wytwarza się z ulistnionych gałązek, czyli nie trzeba ścinać drzewa do destylacji (Baudoux 2019).

Obecnie jest kilka możliwości zakupu tego olejku. Olejek z Ameryki Południowej pozyskiwany w sposób zrównoważony powinien mieć certyfikat CITES i o to trzeba pytać sprzedawcę. Drzewko różane jest także uprawiane we Francji (Penny Price 2020).

Indyjskie drzewko różane Dalbergia sissoo jest dostępne nieco łatwiej, choć i ta roślina wymaga ochrony – aromatyczne, czerwone drewno jest uwielbiane przez twórców mebli i instrumentów muzycznych, a w Chinach popyt na takie wyroby jest wprost nieograniczony.

W przypadku drzew Ho sytuacja jest nie co inna – nie są zagrożone wyginięciem.

Skąd pomysł stosowania olejku Ho zamiast drzewa różanego?

Po pierwsze: olejki te pachną podobnie.

Po drugie: olejki te mają prawie taki sam skład! I to może dziwić, bowiem rośliny te nie są ze sobą spokrewnione. Pomyśl teraz o marchewce i batacie – jak wiele w nich podobieństwa 🙂 Kiedy zaczynamy analizować olejki eteryczne jako lekarstwa, to kluczowy dla nas jest biochemiczny skład danego olejku. A ten skład jest w ok. 90% jednakowy dla olejku Aniba rosaeodora Ho.

90% składu tych olejków to linalol – alkohol terpenowy o szerokim i dobrze poznanym spektrum działania. To również charakterystyczny składnik lawendy. To właśnie obecność linalolu sprawia, że te olejki są tak cenne dla przemysłu perfumeryjnego i dla aromaterapeutów.

Linalol – dawniej izolowano czysty linalol z olejku Aniba rosaeodora, dla przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego, a także chemicznego i farmaceutycznego, gdzie służy jako produkt przejściowy w produkcji witaminy E. Aktualnie na rynku dostępny jest tańszy, syntetyczny linalol. W perfumerii linalol jest stosowany do rozszerzania akordów kwiatowych (jest składnikiem zapachów wielu kwiatów, na przykład magnolii, kwiatu pomarańczy, Ylang-ylang). Czyli dzięki dodatkowi linalolu w kompozycji, można użyć mniejszą ilość esencji kwiatowych i uzyskać bardziej ekonomiczną kompozycję,

Nazwa botaniczna / rodzina: Cinnamomum camphora var. linaloolifera Y. Fujita / Lauraceae

Kraj pochodzenia / region: Chiny, uprawa organiczna (bio)

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną liści i gałązek. Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) to drzewo wywodzące się ze wschodniej Azji. Gatunek występuje w pięciu chemotypach: borneol, nerolidol, linalol, 1,8-cyneol i kamfora. Na rynku znajdziesz olejki eteryczne chemotypów linalol, 1,8-cyneol oraz kamfora. Więcej na temat chemotypu przeczytasz we wpisie: Jak kupować olejki eteryczne.

Nazwa w języku angielskim: Ho leaf linaloool CT

Zapach: drzewno-kwiatowy

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z: niemal wszystkimi olejkami. W perfumerii to łagodna (nienachalna) nuta, którą dość łatwo można zagłuszyć, ale za to daje lekkość i świeżość. W w połączeniu z cytrusami podkreśla ich delikatność i świeżość. Jest to zapach mało trwały i o średniej projekcji. Olejek Ho, ma bardzo dużo linalolu, jest bardzo przydatny w perfumerii naturalnej. Jeśli komponujesz perfumy z użyciem różnych intensywnych, ciężkich zapachów jak jaśmin czy wetiweria, to możesz potrzebować czegoś, co zmniejszy tę ich intensywność. Z drugiej strony, jeśli pracujesz z delikatnymi zapachami jak sandałowiec, może potrzebować czegoś, co wypełni kompozycję, ale jej nie zdominuje. W obu tych przypadkach możesz z powodzeniem sięgnąć po olejek Ho.

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 15.09.2020: linalol 99,04%

Fototoksyczność: nie

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5A) 100%

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

 

 

 

1 opinia dla Ho olejek eteryczny ct. linalol BIO 15 ml

  1. Justyna Makulec (zweryfikowany)

    nieoceniony napowietrzacz nut głowy!

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.