Yuzu olejek eteryczny poj. 5 ml

59.00 

Na stanie: 14

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny yuzu 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus junos / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: yuzu

Kraj pochodzenia / region: Japonia

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany ze: skórek

Sugerowana trwałość:

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka szklana

Rodzina zapachowa: cytrusowa

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z: lawendą, innymi olejkami cytrusowymi, olejkami z drzew iglastych oraz kadzidlanymi

Główne składniki:

Alergeny kosmetyczne:

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać:

Temperatura zapłonu: °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Olejek yuzu – chcesz wiedzieć więcej?

Podobnie jak cedrat nie budzi skojarzeń kulinarnych; delikatny, słodki i czysty, nieco bardziej miękki od zapachu cedratu. Ma delikatne nuty kojarzące się z mandarynką (kwiatowe). W składzie nieco tymolu i laktony, podobne jak w zapachu kokosa.

W aromaterapii stosuje się go między innymi w terapiach kobiecych. Działa, podobnie jak jego inni cytrusowi krewniacy, kojąco na układ nerwowy, łagodzi bóle, ma działanie przeciwinfekcyjne i działa korzystnie na skórę oraz przemianę materii. Masaż preparatem z olejkami yuzu i słodkiej pomarańczy zmniejsza uczucie zmęczenia, relaksuje. W jednym z badań 10 minut inhalacji olejków yuzu i lawendy obniżyło ciśnienie i puls, napięcie, lęki, złość i poczucie przemęczenia u kobiet z PMS. Olejek yuzu pomaga także łagodzić objawy depresji u kobiet w okresie menopauzy.

Yuzu – japońskie kulinaria i rytuały

Sok z yuzu jest popularnym aromatycznym dodatkiem do żywności w Japonii. Owoc yuzu przypomina niewielkiego grejpfruta o chropowatej skórce. Jest bardzo aromatyczny. Yuzu znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej (sosy, octy) oraz jako roślina ozdobna. Rośnie dziko w Chinach i Tybecie, skąd najprawdopodobniej pochodzi. Yuzu używany jest także w japońskich rytuałach. Zapach kojarzony jest z porą zimową. Kulminacyjny punkt to przesilenie zimowe, kiedy sklepy zapełniają owoce yuzu. Służą do przygotowania aromatycznej kąpieli, z dodatkiem całych owoców lub ich połówek.

Opis yuzu pochodzi z e-booka “Kąpiele Leśne cz. I”.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Yuzu olejek eteryczny poj. 5 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *