Kasja olejek eteryczny

17.00 49.00 

Wyczyść
Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny kasja 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum / Lauraceae

Nazwa w języku angielskim: Chinese cinnamon, false cinnamon

Kraj pochodzenia / region: Chiny

Metoda otrzymywania: podwójna destylacja celem usunięcia frakcji żywicznych

Olejek pozyskiwany z: liści i gałązek

Sugerowana trwałość:

Data destylacji: (znając datę destylacji, możesz  samodzielnie oszacować datę trwałości olejku eterycznego, w tym przypadku wynosi ona 2 lata)

Opakowanie:

Rodzina zapachowa: przyprawowa; zapach słodki, cynamonowy, drzewny

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: cedrowymi i innymi drzewnymi, a także sprawdzi się w kompozycjach orientalnych

Główne składniki: aldehyd cynamonowy 80%, o-Methoxycinnamaldehyde 10% i kumaryna 2%

Alergeny wg UE: cinnamal (cynamal, aldehyd cynamonowy), coumarin (kumaryna)

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę: wg UE 0,1%, a wg IFRA i Tisseranda / Younga 0,05%

Fototoksyczność: nie

Postać: płyn żółty do jasnobrązowego

Temperatura zapłonu: 93 °C

Gęstość względna: 1,048 – 1,066 w 20,00°C

Olejek eteryczny kasja – chcesz wiedzieć więcej?

Kasja nazywana jest chińskim/fałszywym cynamonem. Olejek pozyskuje się z niewysokiego drzewka Cinnamomum cassia, przycinanego często do formy krzewu. Kwitnie na biało, kwiaty ma drobne, a liście podobne do liści laurowych. Niektórzy podają, że kasja ma żółte kwiaty, a owoce wyglądają jak pączki goździka.

Olejek uzyskiwany z pierwszej destylacji jest ciemny i zawiera frakcje żywiczne, które mogą się wytrącać. W wyniku powtórnej destylacji powstaje olejek eteryczny pozbawionych tych frakcji, o mniej intensywnym zapachu i kolorze. Olejek redestylowany ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

W ofercie sklepu znajdziesz także olejek cynamonowy z liści oraz olejek cynamonowy z kory, które otrzymuje się z C. verum, syn. C. zeylonicum. Olejek cynamonowy z kory i olejek kasja łączy wysoka zawartość aldehydu cynamonowego i stąd wynika też podobieństwo ich zapachu i właściwości. Kasja to olejek o super silnej projekcji i nie trzeba go wiele, by poczuć ten słodki zapach. Możesz nawet poczuć kręcenie w nosie, kiedy wąchasz olejek kasji. Uwaga, oba olejki są silnie drażniące dla skóry i błoń śluzowych – stosuj ostrożnie.

Olejek kasji warto łączyć z olejkami o zapachach drzewnych i ziemistych, na przykład z amyrisem, cedrem wirginijskim, paczulą, wetiwerią, kawą. Niewielką ilością kasji nadasz drewnu korzenną słodycz i miękkość. Jeśli użyjesz kasji więcej, kompozycja zacznie budzić kulinarne skojarzenia. Podobnie – połącz kasję z olejkami cytrusowymi w różnych proporcjach, by ocieplić zapachy lub przywołać świąteczny klimat. Nuty gourmand uzyskasz, łącząc kasję z żywicą benzoesową, kokosem, wanilią czy kakao.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Dodatkowe informacje

pojemność

,

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kasja olejek eteryczny”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *