Paczula olejek eteryczny 20 ml

36.00 

Olejek paczuli to jeden z najważniejszych olejków o działaniu przeciwzapalnym na skórę.

  • przeciwdziała starzeniu skóry pod wpływem promieni UV
  • bezpieczny w stosowaniu, łagodny dla skóry
  • odpowiedni do kosmetyków, perfum
  • również jako repelent na owady
  • możesz kupić na zapas – ten olejek lubi upływ czasu (im starszy, tym lepiej pachnie i działa)

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek paczula – naturalny olejek eteryczny 100% do aromaterapii i perfum, z destylacji  Pogostemon cablin,

Mamy też:

 

Olejek paczulowy w gotowych mieszankach:

 

Jak stosować olejek paczuli?

w dyfuzorze:

  • jako repelent (na komary, roztocza, mole, mrówki) z takimi olejkami jak cytronella, cedr wirginijski, trawa cytrynowa, palmaroza, amyris
  • dla budowania nastroju, relaksu (w kompozycjach z innymi olejkami – zobaczy gotowe mieszanki Rescue 04 – na silne emocje i Kardamon 04)
  • na kulkach filcowych, drewnianych – umieść w szafie dla odstraszania moli
  • w dyfuzorach z patyczkami rattanowymi – ten olejek może stać otwarty i nie popsuje się, a nawet zyskuje lepszy zapach i właściwości

 

na skórę i błony śluzowe:

  • w kosmetykach, dla zapobiegania zmian związanych ze starzeniem skóry pod wpływem promieni UV (z lawendą)
  • na trądzik (z drzewem herbacianym, copaiba, geranium)
  • to jeden z najlepszych olejków przeciwzapalnych na skórę i błony śluzowe, z różą, geranium, copaiba (jak w mieszance Róża 04)
  • na błony śluzowe: przy kandydozie (z drzewem herbacianym, copaiba, geranium)
  • przyspiesza gojenie ran (z lawendą, drzewem herbacianym)
  • pomaga przywracać ciągłość bariery skórnej
  • do masażu przy kolce (z lawendą, rumiankiem)
  • olejek nie jest fototoksyczny, czyli można używać na skórę przed wyjściem na słońce
  • IFRA nie ogranicza stężenia paczuli w kosmetykach – to jeden z najbezpieczniejszych olejków na skórę i na błony śluzowe, można punktowo 100%, ale zazwyczaj stężenie w oleju do masażu to 3%

 

do perfum:

  • to nuta zapachowa bazy, zapach trwały, utrzymuje się długo
  • Olejek paczuli jak pachnie? To zapach wymagający, można kochać lub nienawidzić. Zmienia się, zależnie od kompozycji. Ten olejek pachnie ziemiście, jak piwnica, a nawet pleśń, ziemianka, ziemia po deszczu. Ma też nuty kamfory, medyczne i świeże. U kompozycji może budować zapach ziemi i mroku, ale też dodawać lekkości kwiatom, na przykład róży. To prawdziwy kameleon zapachowy, wyzwanie i przygoda. Jeden z tych olejków, które dostarczają największych emocji.
  • Olejek paczuli z czym łączyć? Najłatwiej pokochać paczulę w parze z nutami wanilii, czyli jeśli chcesz używać olejek paczuli jako perfumy, przetestuj w parze z absolutem waniliowym lub żywicą benzoesową. Takie połączenie buduje pudrowy efekt (jak puder dla dzieci) i jest to klasyka w perfumach. Do takiej pudrowej paczuli dodaj olejek różany i z bergamotki, a perfumy gotowe.
  • Olejek paczula ma w sobie również nuty przywodzące na myśl pomarańczę lub imbir i z tymi zapachami komponuje się znakomicie. Możesz też zbudować zapach drzewny, łącząc paczulę, wetiwerię, mech dębowy, a nawet olejek sandałowy. Odrobina paczuli w kompozycjach drzew iglastych to też dobry plan. Ponadto ładnie pachnie zmiętą i rozmarynem, przy czym mogą przebijać nuty piwnicy (co wiele osób uzna za sukces).

 

Olejek paczuli w kosmetykach

Jest to bardzo łagodny olejek, bez szczególnych zaleceń bezpieczeństwa. Badania naukowe i praktyka aromaterapeutów wskazują, że może on mieć korzystny wpływ w terapiach chorób skóry. Więcej o aromaterapii w problemach skórnych jak egzema przeczytasz we wpisie: Olejki eteryczne w chorobach skóry na przykładzie AZS i łuszczycy.

Olejek ten łagodzi stany zapalne skóry. Możesz nawet stosować go punktowo bezpośrednio na skórę, ale oczywiście rozcieńczenie go w oleju bazowym to również dobry pomysł. Wiele osób zauważa, ze dzięki temu olejkowi łatwiej goją się rany i że jego zastosowanie ładnie regeneruje skórę.

Ten olejek przeciwdziała procesowi starzenia skóry pod wpływem działania słońca, więc jest idealny do kosmetyków na twarz. Zalecany jest też przed ekspozycją na słońce w peparatach zapobiegających oksydacji pod wpływem UV (dobry jako dodatek do kremu z filtrem).

Wyzwaniem może być skomponowanie zapachu takiego kosmetyku, używanego przecież blisko nosa. O ile nuty mroczne w niszowych perfumach i kompozycjach leśnych są świetne, to w kremie do pielęgnacji twarzy mogą razić.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak rozwiązać ten problem, przejdź do postu Ile olejków eterycznych do kremu? i dowiedz się, z jakimi olejkami połączyłam paczulę dla miłego zapachu. Sprawdź też mieszankę z paczulą Róża i Słońce

Jak jeszcze możesz stosować olejek paczulowy? Tradycyjnie uważa się go za afrodyzjak. W tej roli sprawdzi się jako dodatek do balsamów, olejku do masażu (kilka kropli olejku na 1 łyżkę, czyli ok. 15 ml oleju roślinnego) czy mleczek do ciała.

Olejek paczuli aromaterapia czakr

W aromaterapii czakr (przeczytaj o tym więcej na blogu w poście Olejki na czakry)  ten olejek przypisany jest czakrze sakralnej. Sięgnij po gotową kompozycję z paczulą Kardamon 04 aby odzyskać energię witalną i przegonić smutki. Dobrym pomysłem będzie także użycie takiej mieszanki do dyfuzji w pomieszczeniu np. w kominku. Takie naturalne aromatyzowanie powietrza np. w sypialni może stać się bardzo przyjemnym wieczornym rytuałem.

Olejek paczulowy wykazuje działanie uspokajające, kojące dla układu nerwowego. Może być on włączony jako wsparcie w leczeniu depresji i wszelkich dolegliwości, które wynikają ze stresu lub którym towarzyszy stres psychiczny. Będzie to istotne także w chorobach skóry. Wypróbuj go też w połączeniu z olejkiem pomarańczowym – taka mieszanka często może poprawiać nastrój.

Podsumowując, wpływ na zdrowie olejku z paczuli może być naprawdę szeroki. Może on pomagać w leczeniu zwłaszcza chorób skóry, jak i układu nerwowego.

 

Olejek paczuli, chociaż uważany w aromaterapii za uspokajający, potrafi budzić emocje i wiele skojarzeń. Kiedy powąchasz go prosto z buteleczki możesz poczuć całe bogactwo różnych zapachów. Jednym przypomina on piwnicę, zimną, zawilgoconą, może pełną pleśni. Inni wyczuwają wilgotną ziemię. No to tych nut pleśni w tej paczuli właśnie nie ma. Ale to nie wszystko.  W olejku z paczuli możesz też wyczuć nuty medyczne, kamforowe (choć niekoniecznie znajdziesz kamforę w składzie). Brzmi lepiej? A co powiesz na słodycz, subtelne nuty czekolady?

To całe bogactwo olfaktoryczne kryje w sobie niepozorna na pozór paczula. Być może dzięki niemu doskonale sprawdza się w perfumiarstwie. Jak kameleon dopasowuje się do reszty składników kompozycji. Czasami wystarczy 1-2 krople olejku paczuli, by uszlachetnić cały zapach, a przy tym uczynić paczulę niemal niezauważalną. Wypróbuj do budowy akordu bazy z żywicą benzoesową, wetiwerią czy wanilią. Świetnie sprawdzi się też w perfumach paprociowych.

Paczula olejek eteryczny do aromaterapii

W aromaterapii sięgnij po paczulę np. w połączeniu z miętą pieprzową lub bardziej uspokajające połączenie z pomarańczą. W obu przypadkach podbijesz atrakcyjne nuty gourmand. Także w mieszankach aromaterapeutycznych warto zadbać o ich estetykę i pozwolić użytkownikom na odczuwanie przyjemności z zapachu, co ma wartość terapeutyczną. Ponadto paczula doskonale sprawdzi się też w problemach skórnych w połączeniu z olejkiem różanym (wypróbuj też z odrobiną geranium), a także olejkiem copaiba oraz sandałowym.

Olejek na mole i nie tylko

Olejek paczulowy ma długą tradycję zastosowania m.in. do aromatyzacji ubrań i jednocześnie jako repelent (zwłaszcza popularny do odstraszania moli w szafach), a także składnik kosmetyków. Moda na paczulę pierwszy raz zapanowała w Europie za czasów Napoleona, a druga wielka fala popularności paczuli nadeszła w latach 60. XX wieku.

Przechowywanie

Postarzanie tego olejku nie wpływa negatywnie na jego właściwości chemiczne, a uszlachetnia zapach. Olejek paczulowy jest na tyle trwały, że jako jeden z nielicznych możesz bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie musisz też martwić się o to, by przechowywać go w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, jak jest to zalecane dla większości olejków. Może stać otwarty.

Kraj pochodzenia / region: Indonezja

Metoda otrzymywania: destylacja parą wodną suszonych lub fermentowanych liści brodźca palczatki

Sugerowana trwałość: 07.2022. Jest to olejek, który nabiera szlachetniejszego zapachu z czasem (sezonowany). Data trwałości jest tylko orientacyjna.

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Postać: płyn o kolorze bursztynowym

Główne składniki: paczulol do 30%, zawartość paczulolu rośnie wraz ze starzeniem się olejku

Nazwa w języku angielskim: patchouli essential oil

Nazwa botaniczna / rodzina: Pogostemon cablin, syn. Pogostemon patchouly / Lamiaceae (Labiatae)

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Informacje dodatkowe

Olejek do inhalacji

do dyfuzorów z mgiełką wodną, sprayów aromatycznych, do inhalacji parowej, również w kabinie prysznicowej, do wdychania z miseczki z ciepłą wodą (do miseczki z ciepłą wodą dodaj 3 krople olejku), do kominków aromaterapeutycznych, do osobistych inhalatorków, sztyftów aromatycznych, biżuterii aromatycznej, plasterków aromatycznych, "kropla na poduszkę", do słoiczka z solą (najpierw nasyp sól, następnie dodaj kilka kropli olejku, wąchaj kiedy chcesz, a poźniej zakręć wieczko), do szklanych nebulizatorów

Olejek na skórę

można użyc punktowo na skórę bez rozcieńczania (w sytuacjach awaryjnych), odpowiedni do kosmetyków, w olejkach do masażu – zastosuj stężenie 3% czyli około 10 – 15 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego dla osoby powyżej 12 roku życia, dla młodszych odpowiednio mniej kropli

Olejek do kąpieli

przed dodaniem olejku eterycznego do kąpieli rozcieńcz go w oleju roślinnym lub płynie do kąpieli/bazie emulgującej (chodzi o uniknięcie podrażnień), zastosuj 10 kropli na wannę

przed wyjściem na słońce

ten olejek nie wykazuje właściwości fototoksycznych, czyli można używać na skórę przed ekspozycją na promienie UV

Stosowanie w ciąży

można stosować w ciąży w niewielkiej ilości

z czym łączyć

dla uzyskania cieplejszego zapachu połącz z niewielką ilością olejku imbirowego lub ekstraktu CO2 z imbiru, dla weselszego zapachu połącz z olejkiem bergamotki lub cytryny (propocja 1:1 lub inna dowolna), dla złagodzenia medycznych nut połącz z olejkiem grejpfruta lub pomarańczy, szczególnie x10 (w dowolnych proporcjach), świetnie pachnie razem z miętą pieprzową lub zieloną, zapach bardzo trwały, nuta bazy