Lilak ekstrakt CO2 waga 3 g

250.00 

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

SKU: Lilak3 Kategoria: Tagi: ,
Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Lilak ekstrakt CO2 total 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Syringa vulgaris / Oleaceae

Nazwa w języku angielskim: lilac, common lilac

Kraj pochodzenia / region: Bułgaria

Metoda otrzymywania: ekstrakcja CO2 (nadkrytycznym dwutlenkiem węgla)

Pozyskiwany z: kwiatów

Sugerowana trwałość: 05.2022

Data produkcji:

Opakowanie: słoiczek szklany

Rodzina zapachowa: kwiatowa; zapach kwiatowy, świeży, trochę woskowy, wiernie oddaje zapach lilaka

Nuta:

Dobrze komponuje się z:

Główne składniki: linalol, aldehyd lilakowy A-B-C, alkohol lilakowy A-D, 1,4-dimetoksybenzen, karwakrol, trimetoksybenzen, elimicina, benzoesan benzylu, skwalen, alfa- i beta-amiryna

Alergeny kosmetyczne: linalol, benzoesan benzylu

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność:

Postać: ekstrakt ma postać plastycznej, woskowej masy; przy delikatnym ogrzaniu ekstrakt staje się płynny

Temperatura zapłonu: °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Ekstrakt lilaka – chcesz wiedzieć więcej?

Jest to ekstrakt typu total. Więcej na temat rodzajów ekstraktów CO2 dowiesz się z opisu ekstraktu kokosowego. W sklepie znajdziesz także ekstrakt lilaka 3% w medium trójglicerydu kaprynowo-kaprylowego.

Lilak, bez czy jaśminowiec – co kryje się w nazwie

Lilak (Syringa vulgaris), nazywany też bzem lilakiem, to roślina z rodziny oliwkowatych. Jej ojczyzną są Bałkany, a do Polski zawędrowała z Imperium Osmańskiego. To roślina ozdobna, ale często dziczeje. Mimo “bzu” w nazwie, nie należy mylić jej z bzem np. czarnym (Sambucus nigra), który należy do rodziny piżmaczkowatych.

Sama nazwa Syringa pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Syrinks. Podobno w pięknej hamadriadzie, czyli nimfie-opiekunce drzew, zakochał się od pierwszego wejrzenia Pan, bóg lasów, trzód i pasterzy. Nimfa rzuciła się przed nim do ucieczki (najwidoczniej nie była zachwycona jego półludzką a półzwierzęcą postacią) i z pomocą Artemidy zamieniła się w ostatniej chwili w trzcinę. Pan wyciął z niej instrument, który znamy teraz przeważnie właśnie jako fletnię Pana, ale nosi on także nazwę syryngi. Podobno późniejsze fletnie pasterze, a potem muzycy, wycinali też z bzu lilaka i stąd nazwa Syringa. W języku angielskim od imienia nimfy i fletni Pana nazwę wziął pewien przedmiot będący również pustą tubką – strzykawka, czyli syringe.

Co ciekawe, także w języku angielskim może dojść do nieporozumień. Nazwa syringa (common syringa, mock orange) może określać jaśminowiec wonny, czyli Philadelphus coronarius. Żeby uniknąć pomyłek, ważna jest precyzja w nazewnictwie i stosowanie prawidłowych nazw botanicznych.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Lilak ekstrakt CO2 waga 3 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *