Cedr himalajski olejek eteryczny 20 ml

(1 opinia klienta)

28.00 

Ten olejek cedrowy pochodzi z rzemieślniczej destylarni w Himalajach.

Sugerowana trwałość: 10.2024 (a nawet 4 lata dłużej)

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek cedrowy – naturalny olejek eteryczny z drewna cedrów himalajski  C. deodara

Mamy też:

 

Olejek cedrowy w mieszankach:

 

Nazwa botaniczna / rodzina: Cedrus deodara / Pinaceae

Nazwa w języku angielskim: Himalayan cedarwood

Kraj pochodzenia / region: Indie

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: drewna, często z trocin, powstających przy obróbce drewna cedrowego, przeznaczonego na cele budowlane. Zawartość olejku cedrowego w takich odpadach jest wysoka, stąd możliwe jest oferowanie znakomitej jakości w niskiej cenie.

Sugerowana trwałość: 10.2024

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Zapach: bogaty, słodko-drzewny, niemal balsamiczny, przypominający zapachem olejek z cedru atlaskiego

Nuta: bazy; dobry fiksator, zwłaszcza kompozycji kwiatowych i  drzewno-kwiatowych.

Dobrze się komponuje z olejkami: bergamotkowym, szałwiowym, cyprysowym, kadzidłowym (B. carteri), absolutem jaśminowym, jagodami jałowca, neroli, sosnowym, rozmarynowym ct. cyneol, wetiweriowym, ylang-ylang complete.

Główne składniki: beta-himachalen 33,85%, alfa-himachalen 14,3%, alfa-atlanton 14,82%, gamma-himachalen 9,5%, 2,6-Dimethyl-6-nitro-2-hepten-4-one 4,28%, bromo-cykloheksan 3,98% oraz beta-kurkumen 2,38%

Alergeny wg UE: brak

Fototoksyczność: nie

Postać: bursztynowy płyn. Olejki cedrowe zmieniają barwę podczas przechowywania, mogą ciemnieć, a nawet tworzyć frakcje żywiczne, które nie poddają się rozpuszczaniu w etanolu.

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 67,86%

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

 

 

1 opinia dla Cedr himalajski olejek eteryczny 20 ml

  1. Monika Skrzyńska (zweryfikowany)

    Wyjątkowy olejek. Zaskakuje od samego początku. Po otwarciu butelki niezbyt miłe wrażenie, szybko mija podczas dyfuzji – złożony drzewo-kwiatowy aromat, bardzo odświeżający, rozjaśniający umysł i dodający energii i humoru. Będzie to obok copaiba i wetiwerii mój ulubiony olejek. Inez pisze, że można na skórę i że jest bardzo bezpieczny (również dla dzieci) – do sprawdzenia.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.