Tangerynka (mandarynka) olejek eteryczny poj. 20 ml

26.00 

Tangerynka olejek eteryczny to typ olejku mandarynkowego. Ma podobne właściwości terapeutyczne, ale zapach świeższy i radosny, bez mdłych nutek.

 

Sugerowana trwałość: 01.2024

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek tangerynkowy – olejek eteryczny 100% tłoczony ze skórek mandarynek typu tangerynka 100%  Citrus recticulata

Jak pachnie tangerynka w porównaniu z innymi cytrusami?

 

 

Olejek tangerynki – jak stosować?

w dyfuzorze:

  • dla miłego, beztroskiego, figlarnego nastroju
  • w pokoju dziecka
  • dla relaksu
  • przy łagodnej depresji
  • przy rozdrażnieniu
  • w pomieszczeniach zagrzybionych
  • jako repelent na muchy

 

na skórę:

  • dla nadania relaksującego zapachu kosmetykom
  • w preparatach do masażu przy słabym krążeniu krwi i limfy
  • do masażu relaksacyjnego

 

alergeny, zalecenia bezpieczeństwa:

  • Fototoksyczność: nie
  • nie ma tu specjalnych obostrzeń co do stężenia, kieruj się ogólnymi zasadami aromaterapii (3% olejku w preparacie do masażu ciała)
  • olejek utleniony może być drażniący dla skóry (po terminie lub przechowywany w cieple)
  • odpowiedni w ciąży i dla dzieci

 

w perfumach i kompozycjach zapachowych:

  • Zapach: cytrusowy, świeży, słodki, przypominający raczej zapach olejku z gorzkich pomarańczy i pomarańczy Valencia niż olejku mandarynkowego.
  • Nuta: głowy
  • Dobrze się komponuje ze wszystkimi olejkami. wypróbuj na start z: bergamotkowym, kardamonowym, goździkowym, kadzidłowym, sosnowym, świerkowym, neroli, paczulowym, petitgrain, rozmarynowym, sandałowym, ylang-ylang, a także z absolutem różanym.

 

Tangerynka a mandarynka

Tangerynka olejek pozyskiwany jest ze skórek owoców cytrusowych, do których stosuje się łacińską nazwę Citrus recticulata. Olejek nazywany jest olejkiem tangerynkowym, ponieważ nie pochodzi z tego samego surowca co mandarynka włoska, tylko jest tłoczony z tangerynek. Są to owoce o wyglądzie mandarynki, jednak botanicznie jest to hybryda, prawdopodobnie zawierająca również geny pomelo. Zasadnym byłoby stosowanie dla tych owoców nazwy Citrus tangerina, nie jest to jednak oficjalna praktyka.

Jednak chociaż botanicznie podobieństwo mandarynki i tangerynki jest ogromne, to podobieństwo zapachowe olejków eterycznych otrzymywanych z tych owoców cytrusowych – już niekoniecznie.

Tangerynka olejek ma w odróżnieniu od olejku mandarynkowego zapach świeższy, bardziej cytrusowy, nadal dość słodki, ale nie mdły. Bez „rybnej” nutki typowej dla olejku z mandarynki. Ze wszystkich olejków mandarynkowych, tangerynka olejek przypomina najbardziej olejek mandarynki żółtej.

Olejek tangerynki ma zapach intensywny i trwały jak na olejek cytrusowy. Jest nawet na tyle trwały, że ma moc zabarwiania cytrusem akordu serca. To cenne, bowiem olejki cytrusowe są przeważnie bardzo ulotne, a ich zapach szybko znika. Olejek tangerynki daje ciekawe wrażenie wibracji, kojarzące się niektórym z pieprzem.

 

Olejek tangerynkowy ma właściwości terapeutyczne bardzo zbliżone do olejku mandarynkowego. Podobnie jak w przypadku innych olejków cytrusowych ich głównym składnikiem jest linalol. Są to łagodne olejki, polecane w aromaterapii jako jedne z pierwszych dla dzieci.

Więcej informacji na jego temat znajdziesz w monografii olejku mandarynkowego oraz we wpisie: Aromaterapia dziecięca. Olejek tangerynkowy w towarzystwie lawendowego i rumiankowego znajdziesz w kultowej mieszance Lawenda 02.

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus recticulata Blanco / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: tangerine

Postać: płyn w kolorze żółtym do pomarańczowego o rzadkiej konsystencji

Kraj pochodzenia / region: Indie

Metoda otrzymywania: tłoczenie ze skórek

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, deklaracja IFRA

TANGERYNKA W GOTOWYCH MIESZANKACH

  • Bestseller
    Mieszanka Lawenda 02 (olejki na sen dla dzieci) 10 ml Podgląd

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Tangerynka (mandarynka) olejek eteryczny poj. 20 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.