Ravintsara (cynamonowiec kamforowy) ct. cyneol olejek eteryczny poj. 15 ml

29.00 

Olejek  ravintsara – ta nazwa brzmi jeszcze trochę tajemniczo. A szkoda, bo to bardzo popularny olejek eteryczny w aromaterapii francuskojęzycznej. W dużym skrócie to taki francuski eukaliptus. Przeczytaj opis, bo warto poznać go bliżej.

Nazwa botaniczna / rodzinaCinnamomum camphora / Lauraceae

Kraj pochodzenia / region: Madagaskar

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Sugerowana trwałość: 12.2023

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny ravintsara 100%

Nazwa botaniczna / rodzinaCinnamomum camphora / Lauraceae

Nazwa w języku angielskim: ravintsara

Kraj pochodzenia / region: Madagaskar

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: liści i małych gałązek

Sugerowana trwałość: 12.2023

Opakowanie: buteleczka szklana

Zapach: ten olejek nie pachnie kamforą, ma świeży, czysty zapach, charakterystyczny również dla eukaliptusa, jednak pozbawiony medycznych nut

Nuta: głowy

Dobrze się komponuje z olejkami: eukaliptusowymi, kajeputem, drzewkiem herbacianym i innymi świeżymi, cyneolowymi zapachami, miętą, lawendą oraz cytrusami, zapachami korzennymi

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 03.12.2020: 1,8-cyneol (eukaliptol) 58,68%, sabinen 14,37%, alfa-pinen 5,35%, alfa-terpineol 5,28%, beta-pinen 3,75%

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny płyn o rzadkiej konsystencji

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 100%

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Olejek ravintsara z cynamonowca kamforowego – co to jest

Olejki uzyskane z cynamonowca kamforowego, pozyskane z roślin o różnym chemotypie, diametralnie różnią się zapachem. Olejek cynamonowca kamforowego chemotyp kamforowy pachnie kamforą, zaś olejek cynamonowca kamforowego chemotyp linalolowy (olejek Ho z liści) pachnie jak drzewko różane (dalbergia). To jednak nie wszystkie olejki, które można otrzymać z cynamonowca kamforowego. Więcej o olejkach uzyskiwanych z cynamonowca kamforowego znajdziesz w zaawansowanym kursie on-line Olejki eteryczne – jak używać bezpiecznie w Akademii Herbiness.

Cynamonowiec, to brzmi znajomo, prawda? Faktycznie, pewnie znasz olejki eteryczne z innych roślin z rodzaju Cinnamomum. W sklepie reprezentują je olejek cynamonowy z liści, olejek cynamonowy z kory oraz olejek kasja.

Olejku ravintsara nie myl z olejkiem o podobnie brzmiącej nazwie – ravensara. Jest to olejek otrzymywany z rośliny Ravensara aromatica, o innym składzie.

Ravintsara jako zamiennik olejku eukaliptusowego

Olejek ravintsara jest popularny wśród francuskich aromaterapeutów, którzy stosują go chyba chętniej niż eukaliptusowy. Warto pamiętać, że jeśli nie mamy jednego z olejków bogatych w 1,8-cyneol po ręką, możemy wybrać jeden z kilku zamienników. Wśród nich mamy m.in.: mirt zwyczajny, kardamon czy rozmaryn o chemotypie cyneolowym. Więcej dowiesz się ze wpisu: Olejek eukaliptusowy właściwości i 9 zamienników na wszelki wypadek.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ravintsara (cynamonowiec kamforowy) ct. cyneol olejek eteryczny poj. 15 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.