Osmanthus (wończa) absolut 3% poj. 10 ml

35.00 

Osmanthus absolut z kwiatów wończy w stężeniu 3% rozcieńczony jojoba.

Pachnie owocami (i nie tylko) – to jedno z nielicznych naturalnych źródeł jononów

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Osmanthus absolut 3% w jojoba

Nazwa w języku angielskim: osmanthus, fragrant olive, sweet olive, tea olive

Zapach: słodki, owocowy, miękki, mleczny, z nutami drewna, cynamonu i goździków. Ten zapach jest bardzo intensywny, nawet w rozcieńczeniu 3%. Szybko dominuje kompozycję.

Nuta: serca

 

Osmanthus (wończa pachnąca) – zapach i zastosowanie

Kwiaty wończy od dawna fascynują mieszkańców Azji. Ze względu na piękny owocowy (przypominający brzoskwinie lub morele) aromat kwiatów, roślinę chętnie uprawia się w tamtejszych ogrodach. W kuchni azjatyckiej kwiaty wykorzystuje się do aromatyzacji herbat, przetworów owocowych i deserów.

Kwiaty osmanthusa mają także tradycyjne zastosowanie lecznicze. W TCM polecane są zwłaszcza w dolegliwościach z układu pokarmowego. Przedmiotem badań naukowców są obecnie różnego typu ekstrakty. Badania na zwierzętach wskazują na działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne w chorobach układu trawiennego i oddechowego.

Osmanthus stosowany na skórę stał się też obiektem zainteresowań naukowców i producentów kosmetyków, w których coraz częściej się pojawia. A to ze względu na potencjalne działanie wspomagające syntezę kolagenu, kojące i generalnie poprawiające kondycję skóry.

Osmanthus absolut – jak stosować w aromaterapii i perfumach

W aromaterapii absolut ten poleca się na poprawę nastroju oraz złagodzenie stresu. W jednym z badań klinicznych dyfuzowano zapach osmanthusa w pomieszczeniu u pacjentów czekających na inwazyjne badanie diagnostyczne. Co ciekawe, osmanthus wykazał nawet silniejsze działanie uspokajające niż olejek lawendowy!

Osmanthus to także ceniony surowiec perfumeryjny. Zdecydowanie warto go bliżej poznać! Absolut wończy zawiera jonony, związki chemiczne z grupy ketonów o zapachu przypominającym fiołki. Jonony występują w przyrodzie rzadko i w niewielkich ilościach. Spotkać je można np. w kwiatach fiołków (zobacz też absolut z liści fiołka w sklepie) oraz boronii. Jonony są ważnym związkiem chemicznym dla przemysłu perfumeryjnego. Podobne nuty, dzięki zawartości związków z grupy ironów, znajdziesz w kłączu irysa. A jak przeczytasz za chwilę – to także obiecujący surowiec kosmetyczny o działaniu przeciwstarzeniowym na skórę.

Wracając do zapachu, interesujące są też owocowe nuty osmanthusa. Nie łatwo znaleźć je w surowcach naturalnych. Wypróbuj kwiatowo-owocowy zapach osmanthusa w kompozycjach kwiatowych i akordach owocowych.

Beta-jonon, czyli cenny składnik kosmetyczny z osmanthusa o działaniu anty-aging

Starzenie się skóry objawia się zmarszczkami, utratą elastyczności i suchością. Jednym z czynników powodujących starzenie się skóry jest stres. Główną rolę odgrywają hormony nazywane glikokortykosteroidami. Mogą one powstawać w organizmie pod wpływem stresu albo być stosowane na skórę w formie leków na przykład w atopowym zapaleniu skóry lub chorobach autoimmunologicznych jak łuszczyca. Już kilka dni takiego leczenia może znacznie zmniejszyć zawartość kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze.

Przestrzeń między komórkami skóry wypełnia macierz pozakomórkowa zbudowana m.in. z włókien kolagenowych i elastynowych. Składnikiem macierzy jest też kwas hialuronowy, który odpowiada za wiązanie wody w skórze właściwej, a tym samym utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Z wiekiem kwasu hialuronowego jest coraz mniej, skóra staje się sucha i traci sprężystość.

Jak przeciwdziałać tym niekorzystnym procesom? Badania na komórkach ludzkich (fibroblastach) wskazują, że z pomocą zestresowanej i starzejącej się skórze może przyjść beta-jonon, związek chemiczny występujący naturalnie w przyrodzie np. w niektórych owocach (maliny, jagody, tangelo) lub kwiatach (osmanthus, fiołek, champaca, boronia). Beta-jonon ma status GRAS, czyli w USA uznawany jest za bezpieczny dodatek do żywności. Ponadto ma on działanie antyoksydacyjne, antyproliferacyjne i proapoptotyczne. W badaniach na fibroblastach wykazano, że beta-jonon korzystnie wpływa zarówno na produkcję kolagenu, jak i kwasu hialuronowego.

Główne składniki olejku: tlenek linalolu, jonony, alkohol fenyloetylowy

Alergeny: linalol, geraniol, benzoesan benzylu

Fototoksyczność: nie

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a):

Nazwa botaniczna / rodzina: Osmanthus fragrans syn. Olea fragrans / Oleaceae

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: ekstrakcja rozpuszczalnikiem kwiatów; absolut rozcieńczony w jojoba

Sugerowana trwałość:

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Osmanthus (wończa) absolut 3% poj. 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.