Eukaliptus gałkowy olejek eteryczny 20 ml

26.00 

Olejek eukaliptusowy to absolutna podstawa w aromaterapii.

  • na katar do inhalacji
  • przy zapaleniu zatok i na przeziębienie
  • na kaszel
  • jako zapach do samochodu (poprawia koncentrację)

 

Sugerowana trwałość: 08.2023

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek eukaliptusowy – naturalny olejek eteryczny 100% do aromaterapii z destylacji liści eukaliptusa gałkowego Eucalyptus globulus

Mamy też:

  1. olejek eukaliptusowy z uprawy organicznej BIO 15 ml
  2. eukaliptusa promieniowego (radiata) o łagodniejszym zapachu 10 ml

Gotowe mieszanki:

 

Olejek eukaliptusowy zastosowanie w aromaterapii

w dyfuzorze i do inhalacji:

  • olejek eukaliptusowy do inhalacji na zatoki i katar (inhalacja parowa, również w kabinie prysznicowej)
  • na kaszel, problemy płucne
  • przeziębienie
  • ból głowy
  • dla dezynfekcji pomieszczeń (w dyfuzorze, jako dodatek do płynu do mycia podłogi, w odkurzaczu)
  • przyjemnie odświeża zapach, daje efekt czystego, chłodnego powietrza
  • działa relaksująco
  • poprawia zdolność uczenia się, koncentrację
  • w inhalatorkach osobistych – na przykład sztyft nasączany olejkami, stosuj  dla lepszego oddychania
  • w samochodzie dla poprawy koncentracji i jednoczesnej terapii dróg oddechowych
  • ten zapach odstrasza owady – stosuj jako repelent (na komary i kleszcze)

 

UWAGA!

  • olejek eukaliptusowy dla dzieci: stosuj daleko od twarzy dziecka do lat 4, czyli na przykład płatek bawełniany z kropelką olejku umieść w kącie pokoju
  • dla dzieci wybierz olejek eukaliptusowy o niskiej zawartości eukaliptolu, czyli eukaliptus radiata lub olejek kajeputowy
  • olejek eukaliptusowy w ciąży stosuj w niewielkiej ilości (2 krople na bawełnianym płatku do wdychania lub w maści na klatkę piersiową, stężenie olejku 0,5%)

 

na skórę:

  • przy infekcjach dróg oddechowych w maściach do nacierania klatki piersiowej
  • na ból głowy kropla na kark
  • olejek eukaliptusowy użyj na ból ucha, do masażu szyi i okolic ucha
  • w maściach na stawy, mięśnie, reumatyzm
  • szampon z olejkiem eukaliptusowym stosuj na wszy
  • w kosmetykach dodających energii, chłodzących, odświeżających
  • alergeny:
  • fototoksyczność: ten olejek nie jest fototoksyczny
  • stężenia
  • Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 100%

 

w perfumach i kompozycjach zapachowych:

 

  • olejek eteryczny eukaliptusowy to nuta głowy, ma nietrwały zapach
  • Jak pachnie?
  • Dobrze komponuje się z olejkami: cytrusowymi np. grejpfrutem różowym, miętą pieprzową, lawendą, zapachami korzennymi

 

Dowiedz się więcej:

  1. Podpowiedzi, jak stosować aromaterapię w domu.
  2. O olejkach do inhalacji – 10 sytuacji kiedy warto po nie sięgnąć.
  3. Jak dyfuzować i inhalować olejki – przegląd technik w poście dyfuzory do aromaterapii przegląd
  4. O tym, że zamiast naturalnego olejku eukaliptusowego można użyć inny olejek: Olejek eukaliptusowy właściwości i 9 zamienników.
  5. Jak łączyć olejki o świeżym zapachu w domowych odświeżaczach powietrza.
  6. Olejki eteryczne na katar – plan działania.

 

Olejek eukaliptusowy właściwości i z czym łączyć?

Każdy olejek eteryczny możesz stosować osobno lub łączyć go z innym. Oto propozycja połączeń wspierających działanie eukaliptusa.

 

 

przeciwbakteryjne z tymiankiem, cynamonem, goździkami, lawendą, drzewkiem herbacianym
przeciwzapalne z imbirem, rumiankiem pospolitym, kocankami
mukolityczne i wykrztuśne z anyżem, koprem, kocankami, eukaliptusem miętowym, bazylią, terpentyną, sosną
przeciwbólowe z miętą, terpentyną, goździkami, lawendą lekarską
udrażniające drogi oddechowe z miętą, kamforą, rozmarynem, lawendą spiką
poprawiające zdolności kognitywne, koncentrację z rozmarynem, miętą, kamforą

 

Olejek z eukaliptusa dawniej

Chociaż eukaliptus pochodzi z Australii i najbardziej się z nią kojarzy, olejek eukaliptusowy produkowany jest głównie w Chinach (prowincja Yunan), następnie na mniejszą skalę w Europie (z plantacji oraz pozyskiwany ze stanu naturalnego), a dopiero potem w Australii (5-10% światowej produkcji) czy w Afryce. Do Europy został sprowadzony pod koniec XVIII w. ze swojej australijskiej ojczyzny.

Początkowo stosowany w celach ozdobnych i leczniczych, następnie dla zalesienia, osuszenia terenów bagiennych w basenie Morza Śródziemnego – profilaktyka malarii. Do tego rodzaju należy ok. 600 roślin, ale tylko nieliczne wykorzystuje się do produkcji olejku eukaliptusowego. Olejek ten ma jedną z najdłuższych tradycji zastosowania w fitoterapii. W przeszłości stosowany był jako naturalny antybiotyk w infekcjach skóry, ale do dziś ma liczne zastosowania farmaceutyczne i aromaterapeutyczne. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o historii i właściwościach eukaliptusa, zajrzyj do monografii olejku eukaliptusowego.

Nazwa w języku angielskim: eucalyptus globulus

Nazwa botaniczna / rodzina: Eucalyptus globulus / Myrtaceae

Kraj pochodzenia: Indie

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną gałązek i liści

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Główne składniki: 1,8-cyneol 65-84%, alfa-pinen 3,7-14,7%, d-limonen 1,8-9%, globulol 5,3%

Postać: przezroczysty płyn

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Informacje dodatkowe

Olejek do inhalacji

do dyfuzorów z mgiełką wodną, sprayów aromatycznych, do inhalacji parowej, również w kabinie prysznicowej, do wdychania z miseczki z ciepłą wodą (do miseczki z ciepłą wodą dodaj 3 krople olejku), do kominków aromaterapeutycznych, do osobistych inhalatorków, sztyftów aromatycznych, biżuterii aromatycznej, plasterków aromatycznych, "kropla na poduszkę", do samochodu (kilka kropli nanieś na filcową kulkę lub chusteczkę i umieść blisko kratki nawiewu), do słoiczka z solą (najpierw nasyp sól, następnie dodaj kilka kropli olejku, wąchaj kiedy chcesz, a poźniej zakręć wieczko), do szklanych nebulizatorów

Olejek na skórę

można użyc punktowo na skórę bez rozcieńczania (w sytuacjach awaryjnych), na dolegliwości bólowe 10 ml olejku zmiksuj z 90 ml zagęszczonego żelu aloesowego, odpowiedni do kosmetyków, w olejkach do masażu – zastosuj stężenie 3% czyli około 10 – 15 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego dla osoby powyżej 12 roku życia, dla młodszych odpowiednio mniej kropli

Olejek dla dzieci

odpowiedni do inhalacji dla dzieci od 3 miesiąca życia: 1 kroplę oleku wlej do miseczki z ciepłą wodą, ustaw ją w kącie pokoju (niezbyt blisko łóżeczka), stosuj daleko od twarzy dziecka

Olejek do kąpieli

przed dodaniem olejku eterycznego do kąpieli rozcieńcz go w oleju roślinnym lub płynie do kąpieli/bazie emulgującej (chodzi o uniknięcie podrażnień), zastosuj 10 kropli na wannę

Przechowywanie olejku

w butelce szczelnie zakręconej, w ciemnym i chłodnym miejscu

przed wyjściem na słońce

ten olejek nie wykazuje właściwości fototoksycznych, czyli można używać na skórę przed ekspozycją na promienie UV

Stosowanie w ciąży

można stosować w ciąży w niewielkiej ilości

z czym łączyć

dla uzyskania cieplejszego zapachu połącz z niewielką ilością olejku imbirowego lub ekstraktu CO2 z imbiru, dla weselszego zapachu połącz z olejkiem bergamotki lub cytryny (propocja 1:1 lub inna dowolna), świetnie pachnie razem z miętą pieprzową lub zieloną, z olejkiem lawendowym, zapach nietrwały, nuta głowy

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Eukaliptus gałkowy olejek eteryczny 20 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *