Mirt zwyczajny olejek eteryczny Maroko poj. 10 ml

31.00 

Olejek mirtowy w wielu sytuacjach można używać zamiast eukaliptusa. Pachnie zdecydowanie lepiej!

Nazwa botaniczna / rodzina: Myrtus communis / Myrtaceae

Kraj pochodzenia / region: Maroko

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kwiatów

Sugerowana trwałość: 01.2023

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny mirtu zwyczajnego 100%

Nazwa w języku angielskim: myrtle

Zapach: świeży, może przypominać trochę eukaliptus

Nuta: głowy / serca

Dobrze komponuje się z olejkami: o zapachu kamforowym, drzewnym, cytrusowym

Główne składniki tej partii wg chromatogramu: alfa-pinen 31,54%, limonen+cyneol 53,48%, thymene 2,89%, linalol 3,22%, octan myrtenylu 1,93%, kariofilen 2,03% i metyloeugenol 0,02%

Alergeny: limonen, linalol, metyloeugenol, eugenol, geraniol

Fototoksyczność: nie

Postać: płyn o rzadkiej konsystencji od bladożółtego po pomarańczowy lub jasnobrązowy

Mirt i olejek mirtowy – zastosowanie i właściwości

Mirt już od starożytności stosowano do aromatyzacji jedzenia i napojów oraz leczniczo, a także w rytuałach religijnych. Długą tradycję mają także badania nad zastosowaniem olejku mirtowego w terapiach dróg oddechowych.

Najbardziej znane zastosowanie kosmetyczne mirtu, a konkretnie perfumeryjne, to Woda Anielska. Woda była szczególnie popularna w południowej Europie i po francusku nazywana eau d’ange. Mirt miał być też jednym ze składników słynnej Wody Królowej Węgier. Woda anielska według niektórych źródeł to po prostu hydrolat mirtowy otrzymywany z kwiatów, rzadziej gałązek. Według innych pod tym określeniem rozumiany jest dużo bardziej złożony kosmetyk. W przeszłości często wzbogacany z luksusowymi dodatkami jak róża czy neroli. Więcej na temat mirtu i olejku mirtowego dowiesz się ze wpisu na stronie 1000roslin.pl: Mirt – kulinaria i rytuały, Myrtol i Woda Anielska. Fragment ze wpisu na stronie 1000roslin.pl: Mirt – kulinaria i rytuały, Myrtol i Woda Anielska.

Olejek mirtowy jest bogaty w 1,8-cyneol. Olejki cyneolowe doskonale sprawdzają sie w terapiach dróg oddechowych. Olejek mirtowy znajdziesz w składzie słynnego preparatu GeloMyrtol. Zawiera on ponadto olejki: eukaliptusowy, cytrynowy oraz pomarańczowy.

Olejek mirtowy – zamienniki

Olejki bogate w 1,8-cyneol są bardzo przydatne do aromaterapii w domu, zwłaszcza w terapiach dróg oddechowych oraz do poprawy koncentracji. Jeśli szukasz innego olejku eterycznego bogatego w ten składnik, możesz użyć nie tylko olejku kajeputowego, ale także olejku eukaliptusa gałkowego. Inny doskonały substytut to olejek kardamonowy o bardzo atrakcyjnym zapachu z delikatnymi nutami kwiatowo-cytrusowymi. Więcej przeczytasz we wpisie: Olejek eukaliptusowy właściwości i 9 zamienników na wszelki wypadek.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Mirt zwyczajny olejek eteryczny Maroko poj. 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.