Jodła balsamiczna olejek eteryczny BIO poj. 20 ml

(2 opinie klienta)

47.00 

Wyrazisty zapach iglaków, podszyty sekretami lasu.

Nazwa botaniczna / rodzina: Abies balsamea / Pinaceae

Kraj pochodzenia / region: Kanada

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: igliwia

Sugerowana trwałość: 09.2023

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny jodły balsamicznej 100% bio

Nazwa botaniczna / rodzina: Abies balsamea / Pinaceae

Nazwa w języku angielskim: balsam fir, fir balsam, fir needle

Kraj pochodzenia / region: Kanada

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: igliwia

Sugerowana trwałość: 07.2024

Opakowanie: buteleczka szklana

Zapach: jest dość mocny, ciężki, nie przypomina śliwkowej słodyczy znanej z absolutu jodły balsamicznej

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z:

Główne składniki tej partii wg chromatogramu z dn. 25.09.2020: beta-pinen 29,53%, alfa-pinen 23,27%, limonen 13,14%, beta-felandren 9,89%, delta-3-karen 5,89%, octan bornylu 2,91%, beta-mircen 2,26%

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny lub jasnożółty płyn o rzadkiej konsystencji

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 19,00%

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

Jodła balsamiczna – nie tylko olejek eteryczny

W sklepie dostępny jest także absolut jodły balsamicznej, o słodkim, apetycznym zapachu z owocowymi nutami. Absolut to produkt ekstrakcji rozpuszczalnikami, a nie destylacji jak olejek eteryczny. Z tej technologii produkcji wynikają znaczne różnice w zapachu, kolorze i innych właściwościach. Dlaczego tak się dzieje i dlaczego nie zawsze produkt aromatyczny pachnie dobrze znaną nam rośliną, dowiesz się ze wpisu: Dlaczego olejek lawendowy pachnie inaczej niż lawenda w ogrodzie?

Olejek jodłowy – zastosowanie

Wiele olejków z igliwia, choć nie tylko, charakteryzuje wysoka zawartość pinenu (w postaci izomerów, alfa- i beta-pinenu). Olejki te często są polecane w terapiach dróg oddechowych. Znajdziesz je w sklepie pod tagiem: pinen. Więcej o jego działaniu dowiesz się z monografii innego olejku z igliwia o pięknym zapachu, czyli daglezji.

W sklepie znajdziesz też inny olejek jodłowy, tzw. pichtowy. To olejek otrzymywany z jodły syberyjskiej. Jednak wcale nie wyczerpuje to tematu olejków jodłowych! Popularny jest także olejek z jodły pospolitej. Więcej na temat jego historii i zastosowania znajdziesz w krótkim wpisie na 1000roslin.pl: Jodła pospolita i olejek jodłowy.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

2 opinie dla Jodła balsamiczna olejek eteryczny BIO poj. 20 ml

  1. Justa (zweryfikowany)

    Jodła balsamiczna ma bardziej słodki i owocowy zapach niż jodła syberyjska.

  2. maguszka

    Wśród olejków drzew iglastych bardzo lubię jodły. Najbardziej chyba za ten ich chłód w kolorze. Nie wyobrażałam sobie zimy bez jodły syberyjskiej, ale znienacka odkryłam balsamiczną, która zaskoczyła mnie złożonością zapachu i tej zimy godnie zastąpiła wielką nieobecną. Po otwarciu buteleczki czuć roztarte igliwie i cytrusowe nuty żywicy. Następnie pojawia się świeżo rozłupane drzewo, które z czasem gęstnieje i na kilka chwil zapach staje się wręcz kremowy, żeby na koniec zastygnąć w klasyczne drewno, już spokojne po nadaniu kształtu górskiej chacie.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.