Pichta olejek eteryczny (jodła syberyjska) 15 ml

25.00 

Olejek pichtowy, czyli olejek z jodły syberyjskiej to świetne wsparcie w problemach oddechowych. To także fajny olejek dla osób zmęczonych pracą przy komputerze.

Nazwa / rodzina botaniczna: Abies sibirica / Pinaceae

Kraj pochodzenia:

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Sugerowana trwałość: 10.2024

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń
To najniższa cena

Opis

Olejek pichtowy – zastosowanie w skrócie. To świetny olejek do:

  • inhalacji na katar u dzieci i na przeziębienie
  • dobry do nacierania bolących mięśni i stawów w odpowiednim rozcieńczeniu
  • do kąpieli w wannie i domowych kąpieli leśnych
  • relaksujący zapach lasu we własnym domu

Olejek pichtowy – właściwości i zastosowanie

Olejek pichtowy to niejedyny olejek jodłowy. Podobne właściwości i zastosowanie ma także olejek z jodły pospolitej / białej (Abies alba), a nawet olejek jodły balsamicznej. Więcej informacji na temat aromatycznej jodły i jej olejku znajdziesz we wpisie na 1000roslin.

W dużym skrócie można jednak powiedzieć, że w aromaterapii olejki z drzew iglastych najczęściej poleca się w terapiach dróg oddechowych oraz w dolegliwościach z układu ruchu.

Olejki eteryczne można stosować np. jako środki osuszające oskrzela (łac. exsiccantia). Olejki w małych dawkach hamują czynność wydzielniczą oskrzelowych gruczołów śluzowych, działając osuszająco na oskrzela, szczególnie, przy nadmiernej wydzielinie. Polecane jest stosowanie w postaci inhalacji następujących olejków eterycznych jak olejek terpentynowy, kosodrzewinowy czy właśnie pichtowy.

Olejek pichtowy dla zmęczonych pracą przy komputerze

Olejek pichtowy może też działać kojąco na układ nerwowy. Co ciekawe, badania naukowe wskazują, że stymulacja zmysłu węchu może działać korzystnie na osoby zmęczone pracą przy komputerze, podobnie jak krótkie drzemki. Przy czym zastosowanie zapachu jest prostsze i szybsze. Jeśli więc nie możesz uciąć sobie w pracy drzemki, to spróbuj olejku jodłowego! Doskonale sprawdzi się w formie inhalatorka osobistego np. sztyftu do nosa. Taki bezzapachowy sztyft możesz zakupić w internecie i nasączyć olejkiem pichtowym lub przygotować wersję DIY, a nawet wąchać olejek prosto z buteleczki.

Wypróbuj też olejek pichtowy jako składnik mieszanek olejków eterycznych do domowych kąpieli leśnych. Więcej o kąpielach leśnych przeczytasz we wpisie: Kąpiele leśne – czy można praktykować to w domu?

Pichta – co to znaczy

Pichta – czy to słowo nie brzmi nieco tajemniczo? Pojawia się ono w języku polskim w ostatnich dwóch dekadach, dokąd trafiło z języka rosyjskiego, gdzie słowo pichta oznacza jodłę. A skąd się wzięło w języku rosyjskim? To też ciekawe, bo albo z języka niemieckiego, gdzie podobnie brzmiące słowo Fichte oznacza… świerk albo nawet z języków ugrofińskich, gdzie podobne słowo oznacza żywicę. Szczegółowe wyjaśnienie tej zagadki możesz znaleźć na stronie poradni językowej Uniwersytetu Warszawskiego.

Naturalny olejek eteryczny jodłowy (pichtowy) 100%

Nazwa w języku angielskim: Siberian fir needle, Russian fir, Siberian silver fir, Siberian pine needle

Zapach: drzewny

Nuta: głowy

Dobrze się komponuje z olejkami: pozyskiwanymi z igliwia, a także kumaryną, mchem dębowym i cytrusami. Poza tym dobrze łączy się też z rozmarynem, jagodami jałowca, labdanum, paczulą czy lawandyną. Ponadto sprawdzi się w niekonwencjonalnych kompozycjach ze względu na aldehydową nutę.

Główne składniki: kamfen 20-50%, delta-3-karen 10-20%, alfa-pinen 10-20%, limonen 7%, longifolen 0,1-1%

Alergeny: limonen 7%

Fototoksyczność: nie

Postać: bladożółty płyn o rzadkiej konsystencji

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 76%

Nazwa botaniczna / rodzina: Abies sibirica / Pinaceae

Kraj pochodzenia / region: Rosja / Syberia

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną igliwia

Do pobrania: