Jodła biała olejek eteryczny 15 ml

29.00 

Ten olejek jodłowy pachnie świeżo, przejrzyście i delikatnie. Działa podobnie jak olejek sosnowy:

  • stosuj dla przyjemności leśnego zapachu,
  • w terapii chorób układu oddechowego, przy kaszlu
  • przeciwzapalnie i rozgrzewająco
  • olejki leśne poprawiają też odporność
  • są odpowiednie dla dzieci i starszych

Sugerowana trwałość:  12.2026 i 3-6 miesięcy od momentu otwarcia butelki.

Przechowuj w lodówce, zawsze zakręcaj buteleczkę. Działanie ciepła i promieni słonecznych sprawi, że olejek się szybko zestarzeje i straci przyjemny zapach, stanie się drażniący na skórę.

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

To naturalny olejek jodłowy 100% wydestylowany z igliwia jodły białej Abies alba. Ten gatunek jodły rośnie w górach Europy środkowej i wschodniej.

Mamy też olejek pichtowy, czyli z jodły syberyjskiej. Ponadto absolut z jodły balsamicznej z Kanady.

Olejki sosnowy i jodły białej można używać zamiennie. Który wybrać? Ten, który lubisz najbardziej.

Potrzebujesz ekskluzywnego zapachu z grupy iglastych? Zobacz daglezję lub limbę.

Właściwości olejku jodły białej

Ten olejek jodłowy jest od lat stosowane w terapii komplementarnej chorób układu oddechowego.

Działa on także przeciwzapalnie — zmniejsza on ilość wolnych rodników tlenowych (stężenie zmniejszające ich stężenie o 50% wynosi między 2,7 a 8,5%, w zależności od rodzaju rodników). Udowodniono również działanie przeciwbakteryjne olejku jodły białej wobec gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), także szczepu opornego wobec metycyliny (MRSA) oraz pałeczki okrężnicy (Escherichia coli).

Olejek jodły białej ogranicza także wzrost pleśni z rodzaju Penicillium (P. expansum, P. citrinum i P. crustosum) na produktach żywnościowych w stężeniu 125 µL/L.

Powyższe doniesienia zainspirowały badaczy z Austrii i postanowili sprawdzić, czy olejek jodły białej w formie oparów może zmniejszyć ilość bakterii w salach szpitalnych, w których są obecni pacjenci. Już po dwóch godzinach ilość bakterii i grzybów w powietrzu zmniejszyła się między 30 a 60%. Wyniki te świadczą o tym, że olejki eteryczne mogą nie tylko poprawiać nastrój pacjentów, ale również zwiększać ich bezpieczeństwo terapii poprzez redukcję czynników infekcyjnych.

Tradycyjne zastosowanie przetworów z jodły białej

Jodła biała była stosowana w oficjalnym lecznictwie już w XVII w! Głównymi surowcami były kora, szyszki i żywica. Korę stosowano jako środek ściągający oraz zwalczający patologiczne zmiany skórne. Szyszki wykorzystywano do produkcji środków zmniejszających stan zapalny i leczących brodawki wirusowe; także na odciski. Olejek z drewna był wówczas stosowany na ból zębów i choroby dróg oddechowego. Uważano go za substytut terpentyny.

Nazwa botaniczna / rodzina: Abies alba / Pinaceae

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną igliwia

Opakowanie: buteleczka szklana 15 ml z kroplomierzem

Zapach: leśny, iglasty, z delikatnymi nutami terpenowymi, które są słabiej wyczuwalne niż w olejku sosnowym

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z olejkami:

Główne składniki: kamfen (12–30%), delta-3-karen (1–20%), alfa-pinen (10–20%), limonen (4–9%), beta-pinen (1,5–4%), borneol (≤ 4)

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 76% (longifolen)

Fotototoksyczność: nie

Postać: prawie przezroczysty  płyn o rzadkiej konsystencji

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.