Ylang-ylang I olejek eteryczny (Nosy Be) 10 ml

(2 opinie klienta)

47.00 

 

Ten olejek ylang-ylang pachnie delikatnie, wręcz subtelnie. To zapach białych kwiatów z nutami owocowymi (mocno czuć banany).

Jest to lekka, pierwsza frakcja olejku. Idealna do budowania efektu kwiatów.

Stosuj do perfum, kosmetyków.

Relaksuje, obniża ciśnienie, może działać jako afrodyzjak.

 

Na stanie

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek ylang-ylang I to naturalny olejek eteryczny wydestylowany z kwiatów Cananga odorata.

Mamy też:

olejek ylang ylang complete 10 ml

(olejek complete cieszy się ogromna popularnością, bo jest łatwiejszy w odbiorze i ma fajne, drzewne nuty)

 

Olejek ylang ylang – jak pachnie

Olejek ylang-ylang I ma zapach kwiatowy i intensywny. Tymi cechami może przypominać np. absolut jaśminowy, od którego jest jednak znacznie tańszy. Ylang-ylang to jednak w perfumerii znacznie więcej niż, jak dawniej mawiano, „jaśmin dla ubogich”. Ma duży potencjał w perfumerii naturalnej i może doskonale łączyć się z bardzo różnymi zapachami.

Zobacz, jak wygląda zbiór kwiatów ylang-ylang na wyspie Nosy Be. Nosy Be to wyspa wulkaniczna położona przy wybrzeżu Madagaskaru. Jest obleganym przez turystów kurortem i słynie z upraw aromatycznych roślin jak ylang-ylang, wanilia czy pomarańcza gorzka.

 

Olejek ylang ylang – zastosowanie i z czym łączyć w aromaterapii

W dyfuzorze:

  • uspokajający, antydepresyjny, łagodzi stres i poprawia nastrój (połącz z bergamotką, Ho, kadzidłowcem)
  • obniża poziom kortyzolu i ciśnienie (z bergamotką i lawendą)
  • pomocny przy bezsenności (z lawendą, majerankiem, wetiwerią)
  • stosowany w terapii dziecięcej – przy nadpobudliwości (z majerankiem i lawendą)
  • rozluźniający
  • olejek ylang ylang to afrodyzjak (zbadano, że zawartość beta-kariofilenu w olejku ma związek z tą właściwością)

 

Na skórę:

  • w masażu aromaterapeutycznym z wymienionych powyżej powodów
  • przeciwzapalny, przeciwbólowy z imbirem CO2, goździkiem, rumiankiem niemieckim, golterią, copaiba
  • w pewnych badaniach zaproponowano płyn do płukania ust ze składnikami przeciwbakteryjnymi, w tym olejkiem eterycznym ylang-ylang i odnotowano efekt relaksu po użyciu (badanie wśród personelu medycznego)

 

Olejek ylang-ylang w badaniach klinicznych – mieszanki na nadciśnienie

  • według badań klinicznych obniża ciśnienie i poziom kortyzolu w mieszance z lawendą i bergamotką
  • w innych badaniach skuteczna była mieszanka 2 krople lawendy, 2 krople cytryny i 1 kropla ylang-ylang
  • efekt obniżenia ciśnienia zaobserwowano również w badaniach klinicznych z użyciem lawendy, ylang-ylang, słodkiego majeranku oraz neroli w proporcjach 20:15:10:2

 

Olejek ylang-ylang – właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwbólowe

Ten olejek to również znakomity składnik maści na bolące stawy i mięśnie. Nadaje się też świetnie do pielęgnacji skóry ze stanami zapalnymi (np. trądzikowej). Właściwości terapeutyczne tego olejku łatwiej zrozumieć, analizując jego skład biochemiczny. Oto wybrane składniki:

 

Po więcej informacji o składnikach olejku ylang-ylang i ich zastosowaniach terapeutycznych zajrzyj na stronę 1000roślin.pl do wpisu: Ylang-ylang. Zaskakujące związki egzotycznych kwiatów z pączkami topoli i wiązówką błotną. Olejki ylangowe mogą zawierać w swoim składzie cenne terapeutycznie składniki jak salicylany oraz kannabinoidy. Więcej o kannabinoidach w olejkach eterycznych dowiesz się z monografii olejku copaiba.

Olejek ylang-ylang na wiele osób działa uspokajająco, wręcz rozleniwiająco. Stosuj go więc w dyfuzji czy romantycznych rytuałach przed snem. Jeśli poszukujesz olejku, który sprawi, że będziesz skoncentrowany i aktywny umysłowo, sięgnij po rozmaryn lub inne olejki bogate w 1,8-cyneol jak kajeput czy eukaliptus gałkowy.

Olejek ylang-ylang z czym łączyć w perfumach

Wyobraź sobie, że jesteś wytwórcą perfum w XIX lub jeszcze na początku XX wieku. Zastanawiasz się, gdzie kupić olejek ylang-ylang, bo przecież bez tego olejku pracować trudno. Ylang-ylang jest w tylu recepturach. Konieczny do spreparowania pachnących saszetek, pastylek, esencji, aromatycznych octów, perfum, wód kolońskich, perfumowanych kremów z salicylanem i kamforą, a nawet proszków do czyszczenia zębów. W publikacji dr. Carla Deite “A Practical Treatise on the Manufacture of Perfumery” z końca XIX wieku znajdziemy taki opis zapachu ylang-ylang:

Ten olejek pachnie znakomicie, nieco jaśminem, nieco lilakiem, stosuje się go do wyrobu najlepszych perfum.”

Dalej czytamy, że olejek ylang-ylang od Sartoriusa jest drogi, jednak pachnie lepiej niż ten od Shimmella. Tajemnica zapachu tkwi w technologii zbioru i selekcji surowca oraz destylacji. Olejek od Sartoriusa to lekkie, najbardziej lotne frakcje z pierwszego etapu destylacji. A Shimmel destyluje dłużej. Ma dwa razy wyższą wydajność, ale przy tym gorszy zapach…

Ylang-ylang zwany jest „jaśminem dla ubogich”. Steffan Artctander autor książki „Natural and Flavour materials of Natural Origin” zdecydowanie się z tym określeniem nie zgadza. Nazwałby go raczej „ylang-ylang dla wszystkich”. Jego zdaniem dobry ylang-ylang nie wymaga porównywania z żadnym olejkiem stosowanym w perfumerii. Jest to naprawdę niezwykły zapach, tak prosty, a jednocześnie złożony i ogólnie lubiany, że bez trudu znajduje własne miejsce w perfumerii. Nie jako substytut jaśminu, ale jako składnik ulepszający prawie wszystkie kompozycje kwiatowe.

Dla najlepszej jakości ylang-ylang, czyli klasy ekstra, Arctander poleca m.in. następujące połączenia zapachowe: drzewko różane, wetiweria, bergamotka, mimoza, kasja i balsam Perum. Jego zdaniem ylang-ylang ekstra sprawdzi się we wszystkich luksusowych kompozycjach kwiatowych, a także w ciężkich zapachach orientalnych.

Dla olejku cananga Arctander poleca natomiast następujące połączenia: dla uzyskania nut skórzanych sprawdzi się z tatarakiem, rektyfikowanym dziegciem brzozowym, olejkiem Copaiba, gwajakowym, labdanum czy mchem dębowym. Ponadto Sprawdzi się w bazach typu fougère i fiołkowych. Szczególnie przydatny w perfumerii mydlanej.

 

Olejek ylang-ylang na włosy

Olejek eteryczny ylang-ylang to składnik słynnego wiktoriańskiego preparatu do włosów, czyli olejku Macassar. Kosmetyk ten stał się inspiracją do stworzenia mieszanki olejków eterycznych Indonezja 01. Nazwa stąd, że jeden ze składników pochodził właśnie z Indonezji. Mieszanka zawiera także inny kosmetyczny hit do włosów – olejek rozmarynowy.

Olejek Macassar do stylizacji włosów stworzył i wypromował angielski fryzjer Alexander Rowland. Produkt wziął nazwę od oleju pozyskiwanego z rosnącego m.in. w Indonezji drzewa Schleichera oleosa, po ang. Macassar tree, który połączył z olejkiem ylang-ylang. Olejek Macassar miał upiększyć wygląd i poprawić zapach, bo z higieną w tamtych czasach różnie bywało.

Produkt był agresywnie reklamowany i zyskał wkrótce ogromną popularność. Do tego stopnia, że musiał powstać „antymakassar”. Nie był to jednak żaden kosmetyk, a… pokrowiec nakładany na fotele oraz inne meble, który miał chronić je przed zabrudzeniem. Chociaż olejek wyszedł z użycia (niedawno wrócił w nowym wcieleniu – jako produkt do pielęgnacji brody, ale raczej na bazie oleju kokosowego lub palmowego), takie pokrowce nadal widujemy w pociągach czy samolotach.

Nazwa botaniczna / rodzina: Cananga odorata f. macrophylla / Annonaceae

Nazwa w języku angielskim: ylang ylang

Kraj pochodzenia: Madagaskar

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną i oddzielenie drugiej frakcji (pierwsza frakcja to „ekstra”)

Pozyskiwany z: kwiatów zbieranych o poranku

Sugerowana trwałość:

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

Rodzina zapachowa: kwiatowa; zapach intensywnie słodki, wręcz mdły, bardzo bogaty, z nutami owocowymi, balsamicznymi i korzennymi

Nuta: serca

Z czym łączyć olejek ylang-ylang: bogatymi w linalol np. drzewkiem różanym, szałwią muszkatołową, a także mandarynką. Olejek ylangowy jest składnikiem wielu kompozycji orientalnych i kwiatowych.

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 17.12.2020: linalol 14,2%, germakren D 18,89%, octan geranylu 13,35%, octan cynamylu+beta-kariofilen 11,48%, eter metylowy p-krezolu 6,89%, alfa-farnezen 6,01%, benzoesan benzylu 5,35%, alfa-humulen 3,89%, octan benzylu 3,44%, farnezol 1,23%

Alergeny wg UE: benzoesan benzylu, linalol, farnezol, salicylan benzylu, geraniol

 Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5A: 0,18%

Fototoksyczność: olejek eteryczny ylang ylang nie jest fototoksyczny

Postać: bladożółty płyn

Temperatura zapłonu: 87 °C

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

 

2 opinie dla Ylang-ylang I olejek eteryczny (Nosy Be) 10 ml

  1. Paula Sienkiewicz (zweryfikowany)

    Piękny kwiatowy i bananowo-budyniowy zapach tego olejku powoduje, że jest on świetną nutą przewodnią albo delikatnym akcentem (wszystko zależy od proporcji :)) w różnych kompozycjach, ale nie nadużywam go, bo w nadmiarze potrafi być dla mnie nieco irytujący, duszący, mdlący albo dominujący inne nuty. Chętnie go stosuję, ale zwykle w połączeniu z innymi składnikami, daje duże pole do manewru

  2. Krzysztof (zweryfikowany)

    Pełna zgoda z poprzednim komentarzem, byłem ciekaw jedynki i polubiłem te przejście bananów w kwiaty, jak dla mnie najbardziej z egzotycznych i koktajl zapachowy w jednym.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.