Cedrat olejek eteryczny 5ml

27.00 

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek eteryczny cedratu 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus medica / ‎Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: citron

Kraj pochodzenia / region:

Metoda otrzymywania: tłoczenie

Pozyskiwany ze: skórki

Sugerowana trwałość: 01.2022

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka szklana

Rodzina zapachowa: cytrusowa; to słodka, delikatna i bardzo elegancja wariacja na temat zapachu cytrynowego, ponadto to najbardziej “iglasty” z cytrusów

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z: innymi cytrusami w akordzie hesperydowym oraz olejkami z igliwia

Główne składniki:

Alergeny kosmetyczne:

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: najprawdopodobniej tak

Postać: żółty płyn o rzadkiej konsystencji

Temperatura zapłonu: °C

Gęstość względna: w 25,00°C

Olejek cedratowy – chcesz wiedzieć więcej?

Olejek cytrusowy, który ma w sobie najwięcej zapachu iglaka najwięcej, to olejek cedratowy. Cedrat uważa się za jeden z czterech cytrusów, które dały początek licznym hybrydom (krzyżówkom). To od jego nazwy pochodzi w ogóle słowo “cytrus”. Przy czym słowo to początkowo odnosiło się do zapachu iglastego drzewa, pochodzącego z północnej. Afryki. W języku włoskim określany też nazwą cedro. Natomiast pod nazwą cedrat japoński kryje się olejek yuzu, który otrzymuje się  ze skórki Citrus junos w procesie tłoczenia lub destylacji.

Do celów medycznych cedraty stosowano już od starożytności, a ich opisy można znaleźć u największych autorytetów tych
czasów, Teofrasta czy Pliniusza Starszego. Sok z cedratu zmieszany z winem miał być antidotum na truciznę. W bliższych nam historycznie czasach i regionach geograficznych, cedrat wciela się w jeden ze składników słynnej Wody Karmelitańskiej w XVII-wiecznej Francji. Więcej informacji na temat Wody Karmelitańskiej znajdziesz we wpisie na 1000roslin.pl: “Melisa – historia zastosowania“.

Owoce używane są w kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej oraz azjatyckiej do aromatyzacji żywności. Niestety olejek ten nie jest jeszcze popularny w aromaterapii i większość sprawdzonych źródeł milczy na jego temat.

Olejek cedratowy a fototoksyczność

Fototoksyczność zależy od rodzaju związku chemicznego obecnego w olejku, jego koncentracji oraz dawki promieniowania UV, na które wystawiona zostaje skóra. W zależności od stanu skóry, furanokumaryny mogą mieć działanie terapeutyczne lub chorobotwórcze. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w monografii olejku bergamotki. Cedrat jest mało znanym olejkiem eterycznym w aromaterapii i perfumerii. W związku z tym nie ma jeszcze ustalonych szczególnych zaleceń bezpieczeństwa ani bezpiecznego limitu dermalnego. W zależności od składu, stężenia i sposobu użycia może być fototoksyczny.

Dla własnego bezpieczeństwa należy traktować olejek cedratowy jako potencjalnie fototoksyczny i nie stosować na skórę najlepiej na 12 godzin przed ekspozycją na słońce lub wizytą w solarium. Stwarzające największe ryzyko fototoksyczności olejki bergamotki i limonki (tłoczone) mają limit dermalny 0,7%, więc można na ten moment założyć, że w przypadku cedratu takie stężenie jest orientacyjnie bezpieczne.

Więcej na ten temat dowiesz się ze wpisu: Olejki fototoksyczne – olejki cytrusowe.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy produkty, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Cedrat olejek eteryczny 5ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *