Amyris olejek eteryczny 20 ml

(1 opinia klienta)

49.00 

Olejek amyrisowy jest cenny dla aromaterapeutów i twórców perfum:

  • uspokaja, działa nasennie (zawiera valerianol)
  • odstrasza kleszcze
  • w perfumach to nuta bazy, imitująca sandałowca

 

Sugerowana trwałość: ten olejek lubi postarzanie

Pozostało tylko: 2

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek amyrisowy – naturalny olejek eteryczny z destylacji drewna Amyris balsamifera

Olejek amyrisowy – zastosowanie

Olejek amyrisowy to must have dla wszystkich nerwusów, bo nic tak nie łagodzi stresu i spiętych nerwów. Olejek działa, bo ma w składzie komponenty podobne do dużo droższego olejku kozłka lekarskiego.

Inne olejki na stres i sen.

Olejek amyrisowy zawiera znaczną ilość substancji o nazwie elemol, m.in. o działaniu odstraszającym kleszcze. Inne olejki na kleszcze.

Jest to również znakomity utrwalacz zapachów.

 

Jak pachnie olejek amyrisowy?

Olejek amyrisowy często oferowany bywa pod błędną nazwą „sandałowiec”, bo ma zapach podobny do sandałowca, chociaż nie taki bogaty i zdecydowanie mniej słodki i aksamitny. Najpierw pachnie dość ostro, a nawet słono, co może być atutem. Później rozwija neutralne nuty drzewne.

Ponadto olejku amyrisowego używano niegdyś do fałszowania olejku sandałowca, a więcej na ten temat oraz opis właściwości terapeutycznych znajdziesz  w monografii olejek eteryczny amyrisowy.

Obecnie ten olejek to klasa sama w sobie. Niesie to zagrożenie dla gatunku. Pocieszające jest to, że destylacji poddaje się często połamane gałęzie, drewno drzew, powalonych przez huragan. Nic powinno więc dziwić, że cena olejku amyrisowego jest zmienna i uzależniona od warunków pogodowych na Haiti. Drewno jest tak zasobne w olejek eteryczny, że miejscowi używali gałęzi jako pochodni.

Przed przystąpieniem do destylacji drewno poddaje się leżakowaniu, najlepiej 2-3 lata, dla poprawienia jakości olejku, co czyni go bardziej podobnym zapachowo do drogiego olejku sandałowego.

Olejki eteryczne często pozyskuje się z drewna, a cena jest ściśle związana z dostępnością surowca. Do najdroższych olejków, pozyskiwanych w procesie destylacji drewna, należą sandałowce. Natomiast olejki cedrowe mają najniższą cenę, bo w przypadku cedru do destylacji często przeznacza się trociny, powstające przy obróbce drewna na cele przemysłowe.

 

Nazwa botaniczna / rodzina: Amyris balsamifera / Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: amyris, West Indian sandalwood, balsam torchwood

Kraj pochodzenia / region: Haiti

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: drewna Amyris balsamifera ze stanowisk naturalnych. Jest to nieduże, wiecznozielone drzewo o błyszczących liściach i kiściach małych białych kwiatów. Przed pozyskaniem olejku drewno jest suszone przez nawet 3 lata, a gotowy olejek jest sezonowany przez okres nawet roku czasu, podczas którego olejek uzyskuje odpowiedniego aromatu. Olejek produkowany jest głównie na Haiti, Jamajce, Kubie i Dominikanie.

Sugerowana trwałość: 12.2024 (olejek nie jest podatny na utlenianie, wraz z upływem czasu nabiera szlachetniejszego aromatu – sezonowanie mu służy)

Opakowanie: buteleczka szklana 20 ml

Zapach: drzewny. Zapach może się znacznie różnić w zależności od wieku olejku oraz czasu sezonowania drewna wykorzystanego do jego produkcji.

Nuta: bazy, dobry fiksator

Dobrze się komponuje z olejkami: bergamotki i innymi cytrusami, miętą pieprzową, sandałowcem, cedrem, kardamonem, geranium, Ho, drzewkiem różanym, absolutem różanym, wetiwerią.

Główne składniki: walerianol 15-21%, eudesmol, elemol 6,6-9,1%

Alergeny wg UE: brak

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 100%

Fototoksyczność: nie

Postać: jasnożółty, lepki płyn

Do pobrania: karta charakterystyki, alergenu UE, certyfikat IFRA

 

 

 

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Opinie klientów

Amyris kocham za ukojenie, które przynosi. I nawet zaprzyjaźniłam się z jego zapachem, jest jakiś taki kontemplacyjny…

Ewa

1 opinia dla Amyris olejek eteryczny 20 ml

  1. Adriana Szu (zweryfikowany)

    Ciepły, drzewny delikatny, dla mnie bardziej jak copaiba niż sandałowiec. Przyjazny, spokojny,

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.