Kadzidłowiec olejek eteryczny Boswellia neglecta BIO (Kenia) poj. 10 ml

(2 opinie klienta)

66.00 

Olejek kadzidłowy Boswellia neglecta z Kenii z żywicy zbieranej bez potrzeby nacinania kory. Ma dość cytrusowy zapach, subtelny i lekko pudrowy

Nazwa botaniczna / rodzina: Boswellia neglecta / Burseraceae

Kraj pochodzenia / region: Kenia; kadzidło tego producenta ma certyfikat „EU organic” oraz „USDA organic”, więcej o olejkach z certyfikatem tutaj

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną żywicy

Sugerowana trwałość:

Opakowanie: buteleczka szklana 10 ml

Pozostało tylko: 9

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Naturalny olejek kadzidłowy Boswellia neglecta 100%

Nazwa w języku angielskim: frankincense, olibanum

Zapach: na otwarciu przypomina świeżością i cytrusowymi olejek zielonego kadzidłowca sacra, najdroższego wśród kadidłowców. Ma też wyczuwalne nuty terpentynowe i pięknie rozwija pudrowy efekt. Jest subtelny, delikatny, żywiczny i jednocześnie cytrusowy.

Nuta: bazy

Dobrze komponuje się z olejkami: cytrusowymi, drzewnymi, iglastymi, wszelkimi kwiatami, nutami melisy, lawendy. Naprawdę ciężko znaleźć coś, z czym kadzidłowiec się źle komponuje.

Główne składniki: alfa-pinen 49,62%, limonen 13,21%, para-cymen 5,49%

Fototoksyczność: nie

Alergeny: limonen, linalol

Rekomendacje IFRA odnośnie stężenia w kosmetykach: IFRA nie narzuca ograniczeń, kieruj się zatem zasadami aromaterapii (dla dorosłych olej do masażu ciała: 3 ml olejku na 97 ml oleju bazowego, w preparatach przeciwbólowych do 15 ml olejku na 85 ml bazy).

Do pobrania: karta charakterystyki, certyfikat IFRA, alergeny UE

 

Jak działa olejek kadzidłowy?

To ciekawe, jak złożone działanie ma ten olejek. Na jego przykładzie doskonale widać dwa podstawowe mechanizmy działania olejków w aromaterapii. Chodzi o działanie farmakologiczne (jak leki) i psychologiczne.

Farmakologiczne działanie olejku kadzidłowego wynika z jego profilu terpenowego. Obecność pinenu, limonenu i para-cymenu decyduje o właściwościach:

  • Alfa pinen ma  działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • działa ochronnie na chondrocyty – zapobiega artrozie
  • olejki zawierające alfa pinen warto dodawać do maści przeciwbólowych, do leczenia stawów
  • wspomaga leczenie kataru siennego  – stosuj do inhalacji i w sprajach do pomieszczeń, również w trakcie przeziębienia
  • ma działanie antynowotworowe
  • działa ochronnie na komórki nerwowe
  • alfa-pinen występuje w ponad 400 olejkach eterycznych, w dużej ilości między innymi w : terpentynowym (44-94%), Boswelia neglecta, sacra, czystkowym, z jagód jałowca (24-55%), sosny pospolitej (20-45%), cyprysowym, gałki muszkatołowej i osnówki gałki muszkatołowej, daglezjowy
  • ponadto olejki bogate w tego typu terpeny wspomagają działanie układu odpornościowego – więcej o tym przeczytasz w poście o kąpielach leśnych
  • olejek kadzidłowy jest bardzo często polecany do łagodzenia astmy

 

Psychologiczny efekt działania kadzidłowca wynika z jego zapachu i kulturowych uwarunkowań. Przypomnij sobie, jak czujesz się znajdując w lesie prawdziwka, albo wyobraź sobie szczęście towarzyszące odkryciu żyły złota. Na spalonej słońcem pustyni grudki kadzidłowca, pachnące świeżością, zdawały się boskim cudem, nieoczekiwaną radością. Jak to możliwe, że w tak skrajnie niegościnnych warunkach wyrosło drzewo, obdarowujące ludzi tym niezwykłym zapachem?

Teraz rozumiesz początki kariery kadzidłowca? Jego zapach towarzyszył religijnym praktykom przez wieki, łączy się ze sferą sacrum. Nie wynika to jednak z obiektywnych walorów – to nasza wyobraźnia i gust podsunęły nam takie zastosowanie. Dobrym dowodem jest przerwa w karierze tego zapachu – otóż na początku naszej ery, kiedy w starożytnym Rzymie praktykowane dawne rytuały religijne, również te z kadzidłem, jego zapach wzbudzał u chrześcijan przerażenie. To był zapach zła i rozlewu krwi. Musiało minąć kilkaset lat, zanim kadzidłowiec stał się na nowo symbolem duchowości, tym razem w świecie chrześcijańskim.

Warunkowanie olfaktoryczne to proces, w trakcie którego wiążemy emocje i wspomnienia z zapachem. Zapach kadzidła towarzyszy nam w podniosłych chwilach, związanych ze sferą duchowości. Później już sam zapach wprowadza nas w stan zadumy, kontemplacji, wręcz w metafizyczny nastrój. Wpleciony jest w historię cywilizacji, a także nasze historie osobiste.

  • zapach kadzidłowca przynosi ukojenie, w czasie nerwowego załamania, żałoby
  • pomaga zebrać myśli, znaleźć dystans
  • może dawać radość w chwilach kryzysu, wspierać w czasie wydarzeń wielkiej wagi
  • to doskonały wybór do medytacji czy jogi
  • na wiele osób wręcz działa inspirująco
  • w angielskiej aromaterapii mówi się o nim: uplifting, czyli podnoszący na duchu, wznoszący nas ponad problemy
  • wskazuje się też na działanie uspokajające i tonizujące na układ nerwowy
  • czasem zmniejsza uczucie depresji
  • warto wypróbować go także, kiedy chcesz łagodzić problemy ze snem jak bezsenność. Więcej na ten temat we wpisie: Higiena snu i olejki dobre na sen.

Poza tymi podniosłymi właściwościami, zapach może kojarzyć się ze świeżością i czystością, więc jeśli masz chęć na kadzidłowy dezodorant, to nie jest żadne świętokradztwo. Właściwie dezodorujące moce kadzidłowca wykorzystywano od zawsze – to ten zapach pomagał znieść męczącą woń karawany.

Olejek kadzidłowy – jak stosować w aromaterapii

W przypadku dolegliwości z dróg oddechowych jak kaszel, sprawdzi się inhalacja lub dyfuzja. Możesz połączyć go wtedy np. z olejkiem eukaliptusowym, cytrynowym czy jodłowym. Łącząc go z iglakami lub cytrusami zawsze uzyskasz przyjemny zapach. Więcej inspiracji we wpisach: Olejki do inhalacji oraz Olejki na katar – plan działania.

Inne popularne zastosowanie to w bólach mięśniowych czy bólach stawów. Wtedy najlepszą metodą będzie masaż aromaterapeutyczny, który może być bardzo przyjemnym wsparciem w leczeniu stawów, a to głównie dzięki właściwościom przeciwzapalnym.

 

Działanie przeciwzapalne

Jeśli zależy Ci na działaniu przeciwzapalnym, to sięgnij też po ekstrakt z kadzidłowca inny niż olejek eteryczny. Olejek eteryczny powstaje w wyniku destylacji z parą wodną. Naturalne olejki eteryczne zawierają tylko molekuły lotne z parą wodną. Nie zawierają tego, co nie jest lotne.

Dla kadzidłowca najsilniej przeciwzapalne składniki to te nielotne, czyli kwasy bosweliowe. Ich molekuły są zbyt ciężkie, żeby dać się porwać parze wodnej. Stąd terapię olejkiem z kadzidłowca warto uzupełnić suplementami diety – sproszkowanym ekstraktem z całej żywicy.

Ten olejek jest bezpieczny dla dzieci

Dyfuzuj go w pokoju dziecka dla uspokojenia i w przebiegu infekcji, przy katarze i kaszlu. W krajach arabskich pali się grudki kadzidłowca w pokoju noworodka dla odpędzenia demonów. Biorąc pod uwagę, że dziecko potrafi wyczuć atmosferę w domu i nastrój rodziców, taki kontemplacyjny zapach może naprawdę okazać się skuteczny w tej niecodziennej roli.

 

Który kadzidłowiec wybrać?

W Herbisklepie znajdziesz również kadzidłowiec sacra z Omanu. Kadzidłowiec Cartera (Boswellia carteri) wchodzi wraz z mirrą i innymi olejkami w skład mieszanki  Resina Sacra 02.

Więcej na temat kadzidłowca, czyli drzewa, z którego żywicy destyluje się olejek i jego zastosowań dowiesz się ze wpisu na 1000roslin.pl: Kadzidło – dla zdrowia i dla zapachu. Dowiesz się stamtąd także m.in., dlaczego olejki kadzidlane różnią się cenami, jak stosowano kadzidło w przeszłości oraz jakie są nowoczesne sposoby wykorzystywania tego cennego surowca dla zdrowia.

Pamiętaj też o właściwym przechowywaniu tego olejku, czyli w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej, ale najlepiej w lodówce lub innych chłodnym miejscu.

Frankincense – co to znaczy?

Olejek kadzidłowy to po angielsku: frankincense. Nazwa ta ma pochodzić z języka średnioangielskiego, do którego weszła z języka starofrancuskiego, i oznaczać prawdziwe, wysokiej jakości kadzidło. W języku angielskim i innych funkcjonuje też określenie olibanum, które czasem wywodzone jest od arabskiego al-luban. Z tym ostatnim określeniem, luban, też możemy się spotkać, chociaż rzadziej.

Te nazwy odnosiły się najczęściej do kadzidła B. carteri/sacra i właśnie to kadzidło najsilniej wpisało się w historię Europy.

Poza tym nie można powiedzieć, że to olejek eteryczny znany od czasów biblijnych. Wtedy korzystano z żywicy w różnych formach (grudki, sproszkowana), a także w formie oleju kadzidłowego, czyli żywicznego ekstraktu olejowego. Taki preparat możesz zresztą przygotować w warunkach domowych i dzisiaj. Po prostu utrzyj żywicę na proszek i zalej ją olejem ze słodkich migdałów. Taki macerat stosuj jako kosmetyk.

Kadzidlane kosmetyki

Ze względu na swój przyjemny zapach oraz właściwości olejek ten często znajduje zastosowanie w kosmetykach aromaterapeutycznych. Polecany szczególnie w pielęgnacji skóry dojrzałej do preparatów przeciwzmarszczkowych oraz jako wsparcie w leczeniu stanów zapalnych skóry. Zobacz więcej wskazówek we wpisie o kremach oraz AZS i łuszczycy.

Czy sprawdzi się jako dodatek kosmetyków przeznaczonych do włosów? Z pewnością, chociaż ze względu na cenę może lepiej skupić się na perfumach, kosmetykach do twarzy czy wykorzystaniu terapeutycznym, a do szamponów i innych produktów zmywalnych lepiej sięgnąć po rozmaryn czy odświeżającą miętę pieprzową.

Olejek z kadzidłowca a środowisko naturalne

Olejek B. neglecta jest wyjątkowy, bo do zbioru żywicy nie trzeba nacinać drzew. Żywica wydzielana jest spontanicznie, wystarczy pozbierać i robią to kobiety (to wyjątkowa sytuacja, w innych rejonach jest to typowo męskie zajęcie)

Oferowany tu olejek pochodzi z małej manufaktury kenijskiej, w której troska o los pracowników i dobrostan przyrody są najważniejsze.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o zasadach, którymi się kieruję, kompletując moją kolekcję olejków kadzidlanych, przeczytaj wpis o warsztatach dotyczących zrównoważonego pozyskiwania żywicy: Olejek kadzidłowy – podróż do Afryki. 

Z tego tekstu i dołączonego nagrania dowiesz się, jakie zagrożenia i możliwości dla środowiska i społeczności lokalnych związane są z tematem kadzidłowego biznesu.

 

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Informacje dodatkowe

Olejek do inhalacji

do dyfuzorów z mgiełką wodną, sprayów aromatycznych, do inhalacji parowej, również w kabinie prysznicowej, do wdychania z miseczki z ciepłą wodą (do miseczki z ciepłą wodą dodaj 3 krople olejku), do kominków aromaterapeutycznych, do osobistych inhalatorków, sztyftów aromatycznych, biżuterii aromatycznej, plasterków aromatycznych, "kropla na poduszkę", do samochodu (kilka kropli nanieś na filcową kulkę lub chusteczkę i umieść blisko kratki nawiewu), do słoiczka z solą (najpierw nasyp sól, następnie dodaj kilka kropli olejku, wąchaj kiedy chcesz, a poźniej zakręć wieczko), do szklanych nebulizatorów

Olejek na skórę

na dolegliwości bólowe 10 ml olejku zmiksuj z 90 ml zagęszczonego żelu aloesowego, odpowiedni do kosmetyków, w olejkach do masażu – zastosuj stężenie 3% czyli około 10 – 15 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego dla osoby powyżej 12 roku życia, dla młodszych odpowiednio mniej kropli

Olejek dla dzieci

odpowiedni do inhalacji dla dzieci od 2 tygodnia życia: 1 kroplę olejku wlej do miseczki z ciepłą wodą, ustaw ją w kącie pokoju (niezbyt blisko łóżeczka), odpowiedni do masażu dla dzieci od 3 miesiąca życia: 2 krople olejku zmieszaj z 2 łyżkami oleju migdałowego (lub innego roślinnego), dla starszych dzieci więcej kropli

Olejek do kąpieli

przed dodaniem olejku eterycznego do kąpieli rozcieńcz go w oleju roślinnym lub płynie do kąpieli/bazie emulgującej (chodzi o uniknięcie podrażnień), zastosuj 10 kropli na wannę

Przechowywanie olejku

w butelce szczelnie zakręconej, w ciemnym i chłodnym miejscu, w lodówce

przed wyjściem na słońce

ten olejek nie wykazuje właściwości fototoksycznych, czyli można używać na skórę przed ekspozycją na promienie UV

Stosowanie w ciąży

można stosować w ciąży w niewielkiej ilości, stosuj do inhalacji i na skórę w niewielkich ilościach (podobnych jak w aromaterapii dziecięcej)

z czym łączyć

dla weselszego zapachu połącz z olejkiem bergamotki lub cytryny (propocja 1:1 lub inna dowolna), z niewielką ilością róży lub jaśminu, dla efektu delikatnych kwiatów, z olejkiem lawendowym, zapach bardzo trwały, nuta bazy

2 opinie dla Kadzidłowiec olejek eteryczny Boswellia neglecta BIO (Kenia) poj. 10 ml

  1. Wanda (zweryfikowany)

    Piękny olejek. Lubię go samodzielnie- w wieczornej dyfuzji i na dzień- połączonego z różnymi cytrusami. Samo wąchanie z buteleczki to czysta przyjemność, obcowanie z głębokim, intrygującym zapachem.

  2. Justyna Makulec

    nie jestem fanką terpenowego otwarcia kadzidłowców, ale doceniam jego trwałość i wielopiętrowość

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.