Róża damasceńska OLEJEK różany 100%

210.00 470.00 

Wyczyść
Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek róży damasceńskiej 100% to jeden z najcenniejszych i najdroższych olejków, które stosuje się w aromaterapii. Można powiedzieć, że tak jak róża jest królową kwiatów, tak olejek różany króluje w aromaterapii. W naturalnej perfumerii ustępuje jednak ceną wielu surowcom. Ale różany zapach nie zawsze musi kosztować fortunę. Dowiedz się więcej.

Naturalny olejek eteryczny różany 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Rosa damascena / Rosaceae

Nazwa w języku angielskim: rose Damask

Kraj pochodzenia / region: Bułgaria

Metoda otrzymywania: destylacja

Pozyskiwany z: kwiatów

Sugerowana trwałość: 06.2023

Data produkcji: 06.2021

Opakowanie: buteleczka szklana; uwaga, olejek 2 ml i 5ml znajdują się w buteleczce o poj. 5 ml

Rodzina zapachowa: kwiatowa

Nuta: głowy/serca

Dobrze się komponuje z olejkami: kwiatowymi jak jaśmin czy olejek goździkowy z pączków, rumianek czy szałwia muszkatołowa. Generalnie dobrze łączy się z większością olejków

Główne składniki: cytronellol 31,32%, alkany 22,34%, geraniol 21,48%, nerol 10,43%, metyloeugenol 1,22%, alkohol fenyloetylowy 1,62%, eugenol 1,03%, etanol 0,17%, linalol 0,85%

Alergeny wg UE: geraniol, eugenol, linalol

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać: bladożółty lub lekko oliwkowożółty płyn. Krystalizuje w niskiej temperaturze, ale jest naturalnym zjawiskiem

Temperatura zapłonu: 59,44°C

Gęstość względna: 0,848 do 0,868 w 25,00°C

Olejek róży damasceńskiej – jak stosować

W ofercie sklepu dostępny jest też olejek różany w stężeniu 3% w medium oleju jojoba oraz olejek różany 10% w jojoba. Są to bardziej ekonomiczne sposoby na zapoznanie się z właściwościami róży. Poza tym możesz sięgnąć po absolut różany 100% lub absolut różany 3%. W domowych warunkach z róży możesz wykonać hydrolat albo różaną pomadę metodą enfleurage. Jak pracować tą metodą, dowiesz się z wpisów o enfleurage na zimno oraz enfleurage na ciepło.

Olejku róży damasceńskiej 100% – jak z niego korzystać? Sposobów jest wiele. Możesz np. dodać olejek różany do kremu, aby stworzyć luksusowy kosmetyk. Więcej o aromatycznych kremach i korzystnym działaniu olejków eterycznych, w tym różanego, na skórę we wpisie: Ile olejków eterycznych do kremu? Kosmetyki aromatyczne. Inny sposób to przygotowanie różanego żelu do pielęgnacji twarzy. Recepturę znajdziesz we wpisie: Róża i olejek różany- żel do pielęgnacji twarzy.

Olejek różany to doskonały składnik kompozycji aromaterapeutycznych i perfumeryjnych. Możesz skomponować własną mieszankę z różą albo sięgnąć po gotową np. Róża 04 z geranium, paczulą, różowym pieprzem i różanym absolutem.

Różane alkany, czyli dlaczego olejek różany krystalizuje

W składzie olejku różanego wymieniamy alkany (C17+C19+C20+C21+C23) i to są składniki, z które w olejkach eterycznych występują niezwykle rzadko. W zasadzie olejek różany to jedyny, w którym można je spotkać w takiej ilości. Występują częściej w konkretach i absolutach kwiatowych (np. jaśminowym).

Alkany to naturalny składnik roślin. Wytwarzane są w celach ochronnych (przed pasożytami i utratą wody). Ilość alkanów jest zmienna, wzrasta, jeśli róża przeżywa atak mszycy. Alkany to ogromna grupa molekuł, w olejku znajdują się te z 17-23 atomami węgla, lotne w procesie destylacji.

Alkany nie mają wpływu na zapach olejku, mogą jednak przyczyniać się do utrwalenia zapachu. Mają natomiast wpływ na konsystencję. Jak być może pamiętasz, olejek różany w niskiej temperaturze traci płynną postać. Praca z nim wymaga wtedy ogrzania. Dzieje się tak za sprawą alkanów, które mogą zmieniać stan skupienia pod wpływem temperatury i ciśnienia. Jest to absolutnie normalne i nie powinno niepokoić. Wręcz odwrotnie – brak krystalizacji olejku różanego w niskiej temperaturze, zwłaszcza po dłuższym czasie, może zastanawiać. Należy też zwrócić uwagę, że związki te i ich wysoka zawartość są charakterystyczne zwłaszcza dla olejku różanego z Bułgarii. W innych produktach różanych, zależnie od składu, sytuacja może się przedstawiać inaczej.

Olejki eteryczne to mieszanina wielu związków chemicznych. To dzięki nim olejki maja swój zapach i właściwości.  Które związki są typowe dla jakiego olejku? Można dowiedzieć się tego np. z farmakopei lub norm ISO. Więcej na ten temat we wpisie: Olejki eteryczne z certyfikatem, czyli jakie? O wyznacznikach jakości olejków eterycznych.

Dawna (zwyczajowa) nazwa alkanów to parafiny. Substancje nie mają jednak związku z parafiną z ropy naftowej.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

 

v

Informacje dodatkowe

pojemność

,

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Róża damasceńska OLEJEK różany 100%”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *