Cynamon olejek eteryczny z kory 15 ml

20.00 

Olejek cynamonowy to olejek o silnym działaniu. Wiele osób ma alergię na ten olejek – stosuj ostrożnie.

 

Sugerowana trwałość: 03.2024

Nowa dostawa planowana na wrzesień 2022.

Brak w magazynie

Wyślij mi e-mail, kiedy produkt będzie znów dostępny!

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek cynamonowy z kory to olejek cynamonowy o dobrze znanym nam korzennym zapachu. Ale to nie jest jedyny olejek cynamonowy! Poza tym ma bardzo silne działanie, nie tylko dla patogenów. Zapoznaj się z jego charakterystyką i stosuj ostrożnie!

Olejek cynamonowy z kory – działanie

Główny składnik tego olejku to aldehyd cynamonowy – jedna z najsilniejszych substancji występujących w olejkach eterycznych, a przy tym jest bardzo lotny i łatwo się rozprzestrzenia. Inny olejek bardzo bogaty w aldehyd cynamonowy, to olejek cynamonu kasja.

Wzbudza w nas instynktowne skojarzenie z ciepłem. Rzeczywiście, energetyzuje, pobudza, rozgrzewa i wzmaga różne procesy w organizmie. Jest jak ogień, a z ogniem trzeba zachować ostrożność. Olejek cynamonowy z kory i olejek kasja łączy także duże podobieństwo zapachu.

W przypadku olejków cynamonowych należy szczególnie skrupulatnie przestrzegać zaleceń bezpieczeństwa, bo są silnie drażniące dla skóry, a już zwłaszcza dla błon śluzowych. Mogą wchodzić też w interakcje z lekami i należy unikać ich przy niektórych schorzeniach jak np. wrzody żołądka. Olejku cynamonowego z kory nie wolno stosować w ciąży ani podczas karmienia.

Więcej informacji o historii, botanice oraz właściwościach leczniczych i walorach kulinarnych różnych gatunków cynamonu znajdziesz we wpisie Dr Gulosusa Cynamony – od kasji do kamfory. Tak, tych olejków jest więcej.

 

Nazwa botaniczna / rodzina: Cinnamomum verum, syn. C. zeylonicum / Lauraceae

Nazwa w języku angielskim: cinnamon bark

Kraj pochodzenia / region: Indie

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: kory gałązek cynamonu

Opakowanie: buteleczka szklana

Zapach: korzenny, słodki, z tonami owocowymi i często stosowany w kompozycjach orientalnych

Nuta: serca; trwała

Dobrze komponuje się z olejkami: kadzidłowym, imbirowym, grejpfrutowym i lawendowym. Ponadto dobrze łączy się z olejkiem mandarynkowym, pomarańczowym, sosnowym, rozmarynowym, tymiankowym, ylang-ylang oraz benzoiną.

Główne składniki wg chromatogramu: aldehyd cynamonowy  beta-linalol, eugenol oraz octan cynamylu

Zastosowanie kosmetyczne na skórę (kategoria IFRA 5a): 0,085%

Fototoksyczność: nie

Postać: ciemnożółty płyn, cięższy od wody

Opakowanie: buteleczka szklana

Do pobrania: karta charakterystyki, alergeny UE, certyfikat IFRA

 

 

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Cynamon olejek eteryczny z kory 15 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.