Bergamotka bez bergaptenu olejek eteryczny BIO 5 ml

32.00 

Na stanie: 27

Dodaj listy do życzeń
Dodaj listy do życzeń

Opis

Olejek bergamotkowy bez bergaptenu to lepszy wybór na lato niż olejek bergamotkowy tłoczony. A to ze względu na działanie fotouwrażliwiające (co może prowadzić do reakcji fototoksycznych na skórze) bergaptenu, substancji z grupy furanokumaryn.

Naturalny olejek bergamotkowy bez bergaptenu 100%

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus limon, syn. Citrus bergamia Risso/ Rutaceae

Nazwa w języku angielskim: bergamot BF

Kraj pochodzenia / region: Włochy, certyfikat bio Ecocert

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Pozyskiwany z: skórek owoców bergamotki. W pierwszej fazie produkcji olejek jest mechanicznie tłoczony z bergamotek, zebranych z drzew tuż przed osiągnięciem dojrzałości. Taki olejek ma bogaty skład i zapach, ale zawiera w składzie substancje odpowiedzialne za działanie fotosensybilizujące, czyli uwrażliwiające skórę na działanie promieni słonecznych. Substancje odpowiedzialne za takie działanie to furanokumaryny, a w bergamotce bergapten.

Bergapten nie jest lotny z parą wodną, więc aby pozbyć się tego składnika, należy olejek poddać destylacji. W wyniku destylacji uzyskuje się bezbarwny olejek eteryczny o zapachu bergamotki. Jednak w porównaniu z olejkiem tłoczonym zapach jest uboższy i mniej trwały

Sugerowana trwałość: 03.2024

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka z ciemnego szkła

Rodzina zapachowa: cytrusowa

Nuta: głowy

Dobrze komponuje się z olejkami: lawendy i lawandyny w perfumach paprociowych oraz innymi olejkami cytrusowymi w wodach kolońskich

Główne składniki wg chromatogramu z dn. 06.04.2021 : limonen 43,98%, octan linalilu 24,6%, linalol 12,42%, gamma-terpinen 6,01%, beta-pinen 6,21%

Alergeny wg UE: limonen, linalol,geraniol, cytral (geranial+neral)

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie

Postać: bezbarwny płyn

Temperatura zapłonu:

Gęstość względna: 0,863 w 20 °C

DO  POBRANIA: karta charakterystyki, alergeny UE, deklaracja IFRA

Olejek bergamotowy – zastosowanie

Jak wybrać odpowiedni olejek bergamotkowy? Olejek bergamotkowy bez bergaptenu ma zastosowanie kosmetyczne. Olejek bergamotkowy tłoczony, który zawiera bergapten, polecany jest do aromaterapii. Można stosować go w perfumach, pod warunkiem, że nie jest nanoszony na skórę, wystawioną na działanie światła słonecznego przez 18 godzin po aplikacji. Olejek bergamotkowy tłoczony jest także dostępny w sklepie.

Więcej o pochodzeniu bergamotki, otrzymywaniu olejku bergamotkowego oraz jego zastosowaniach dowiesz się z monografii: Olejek eteryczny bergamotki. Przeczytasz tam także więcej o furanokumarynach i fotosensibilizacji lub też fototoksyczności. O olejkach destylowanych z tłoczonych olejków cytrusowych dowiesz się więcej z monografii: Olejek eteryczny słodkiej pomarańczy.

Tradycyjne zastosowania olejku bergamotkowego

Poniżej kilka tradycyjnych zastosowań olejku według N. Purchon i L. Cantele opisanych w książce “The Complete Aromatherapy & Essential Oil Handbook”:

  • w kosmetyce przy problemach skórnych jak trądzik, podrażnienia, ranki, a także w dezodorantach
  • zapach relaksuje, uspokaja i rozwesela
  • to super składnik odświeżaczy powietrza i mieszanek do dyfuzji

Olejek bergamotkowy m.in. z cytrynowym i lawendowym wykorzystane są w mieszance Floryda 03 dostępnej w sklepie. Ten zapach to radość i optymizm, wypróbowany w domu i w warunkach szpitalnych.

Bergamotka, ylang-ylang, sandałowiec, cedr i więcej olejków wpływających kojąco na psychikę znajdziesz w mieszance ratunkowej Rescue 04.

Bergamotka BF, bergamotka FCF – co to znaczy?

Olejek bergamotkowy destylowany to olejek pozbawiony niektórych składników, które znajdują się w olejku tłoczonym. Te mniej lotne składniki to m.in. bergapten, związek z grupy furanokumaryn. W zbyt wysokim stężeniu (dla olejku tłoczonego zaledwie 0,4%) i ekspozycji na słońce, może on powodować reakcje fototoksyczne i trwałe przebarwienia na skórze. Olejek destylowany możesz znaleźć z oznaczeniem BF, czyli bergapten-free, lub FCF, czyli furanocoumarin-free. Są to synonimy i tak oznakowane olejki nie stwarzają ryzyka fototoksyczności. Więcej o bezpieczeństwie dowiesz się z kursu: Olejki eteryczne – jak używać bezpiecznie.

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Informacje dodatkowe

pojemność

,